ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η συνάντηση Αγγελοπούλου- Τζιτζικώστα, η βόλτα στους κήπους της Περιφέρειας, το κρασάκι στου «Μήτσου» και η πόρπη που έκανε εντύπωση (βίντεο, φωτ.)

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ένταξη του έργου της Περιφέρειας για την ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην εθνική παλιγγενεσία

 14/05/2021 14:28

Η συνάντηση Αγγελοπούλου- Τζιτζικώστα, η βόλτα στους κήπους της Περιφέρειας, το κρασάκι στου «Μήτσου» και η πόρπη που έκανε εντύπωση (βίντεο, φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης


Ξενάγηση στους μοναδικούς κήπους και το εκκλησάκι της Περιφέρειας, έργα και δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και συνομιλία με δυο... τρίχρονα παιδάκια που έπαιζαν στην αυλή της Βίλας Αλλατίνη περιελάμβανε η επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά το πέρας της συνάντησής της με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικωστα η κ. Αγγελοπουλου ξεναγήθηκε από τον ίδιο στον χώρο: Το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, την προτομή του Μωϋσή Αλλατίνη, την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, μύρισε τα λουλούδια, ενώ σταμάτησε για να συνομιλήσει με δυο παιδάκια που έπαιζαν στον χώρο.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ένταξη του έργου της Περιφέρειας για την ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην εθνική παλιγγενεσία στις δράσεις της Επιτροπής. Το έργο θα αποτυπώσει ψηφιακά το πλήθος των κειμηλίων που υπάρχουν και έχουν διασωθεί και θα τα προβάλει σε όλο τον κόσμο.

«Οι εορτασμοί των 200 ετών δεν είναι μία υπόθεση μόνο του 2021» υπογράμμισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τόνισε πως από τη μια αφενός τιμώνται μέσω των δράσεων οι ήρωες της επανάστασης από την άλλη «στέλνουμε το μήνυμα σε όλες τις άκρες της γης για την αξία της σύγχρονης Ελλάδας και κυρίως το λαμπρό μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε μαζί» είπε. Ο κ. Τζιτζικωστας έκανε λόγο για συμβολική ημέρα επίσκεψης καθώς σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και περιορίζει τα μέτρα για την διασπορά του κορονοϊού.

«Οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι τα ισχυρά θεμέλια που δίνουν τη δυνατότητα στους τολμηρούς και καινοτόμους όχι απλώς να φροντίσουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών αλλά να τολμήσουν έναν νέο τρόπο ανάπτυξης με συνέργειες» είπε η κ. Αγγελοπουλου από την πλευρά της. Η πρόεδρος της επιτροπής μίλησε ειδικότερα και για τον ρόλο της Μακεδονίας. «Η Μακεδονία στέλνει το μήνυμα της ανθεκτικότητας της. Δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού» είπε και ανέφερε ότι ο «Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής σε πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρον και το μέλλον».

Σημειώνεται πως όπως ανέφερε η κ. Αγγελοπουλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η επιτροπή σχεδιάζει πλήθος δράσεων με αποκορύφωμα την 24η και 25η Ιουλίου με εκδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των νόμων της χώρας.

tzitzikwstas-aggelopoulou3.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou4.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou5.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou6.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou7.jpg


Στο... Καπάνι της Θεσσαλονίκης πέρασε το μεσημέρι της η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου που επέλεξε  γιλέκο και πόρπη παραδοσιακής στολής της Μακεδονίας στην Περιφέρεια


"Υπερηφάνεια για το ΑΠΘ, που ως μοναδικός ναός της γνώσης, αναμείχθηκε ενεργά στις εκδηλώσεις για το 1821"

Για την πορεία του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων υπό τον τον τίτλο «1821: Τιμή και Μνήμη», που υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με την Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συζήτησαν ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Επιτροπής των εκδηλώσεων του ΑΠΘ, καθηγητής Ιστορίας Βασίλης Γούναρης και ο γραμματέας της, καθηγητής Νομικής Παναγιώτης Γκλαβίνης, έγινε ένας απολογισμός των 10 εκδηλώσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, καθώς και παρουσίαση των υπόλοιπων 11 εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι ο πρωταρχικός λόγος της συνάντησης με τον πρύτανη ήταν για να ευχαριστήσει το Αριστοτέλειο ως την «επιτομή του Ιδρύματος που ανταποκρίθηκε με πρακτικές προτάσεις, που και θυμίζουν και φωτίζουν στιγμές του παρελθόντος, δηλαδή εμφανίζονται εδώ η διάθεση, οι καλύτεροι και οι νεότεροι να ψάξουν το παρελθόν με σκοπό να το επικοινωνήσουν στην κοινωνία».

Εκτός από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί συζητήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τη συμβολή και των διπλωματικών αρχών της Γαλλίας, όπου ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα εμβαθύνουν στις σχέσεις των δύο χωρών, με επίκεντρο την επίδραση της γαλλικής επανάστασης στην ελληνική. Παράλληλα το ΑΠΘ θα καταθέσει πρόταση σχετικά με τον απολογισμό των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους σε όλη τη χώρα, μέσα από τα μάτια των ίδιων των συμμετεχόντων σε αυτές.

«Για την Επιτροπή Ελλάδα 2021 είναι τιμή να συναντάει τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ήλθαμε να τους ευχαριστήσουμε. Μας εντυπωσίασε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο γνωστό για το επίπεδό του, που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας, έκανε πρακτικές προτάσεις οι οποίες ξεκινάνε από τη σημασία της επανάστασης και τις σχέσεις με άλλες επαναστάσεις και φτάνουν σε θέματα μέχρι τις μέρες μας. Πιστοί στην υπόσχεσή τους έχουν ήδη οργανώσει τις μισές από αυτές τις δράσεις, οι οποίες έχουν -και όχι συμπτωματικά- τον αριθμό 21», τόνισε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ.Αγγελόπουλου.

Υπενθυμίζοντας πως και η ίδια είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι «υπερηφάνεια -και δική μας- είναι ότι αυτός ο μοναδικός ναός της μάθησης και γνώσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αναμείχθηκε ενεργά, είχε εξαιρετικές πρωτοβουλίες, ξεκίνησε με μεγάλες ιδέες, ανέπτυξε θέματα, έσκυψε πάνω από την ιστορία, έβαλε μέσα νεότερους ανθρώπους, για να κάνουν έρευνα και ουσιαστικά αυτή είναι η λογική του τι κάνουμε όλον τον χρόνο του 2021».

Επισήμανε δε ότι το ζητούμενο στις εκδηλώσεις δεν ήταν απλώς να προσμετρηθούν νίκες και ήττες αλλά «κοιτάζουμε λίγο πιο βαθειά» και «βγάζουμε στην επιφάνεια μεγάλες στιγμές ή και θέματα ή και προβλήματα και προετοιμάζουμε το αύριο». «Ευχαριστούμε για την εξωστρεφή και ενδελεχή και σε βάθος έρευνα στην δραστηριότητα αυτού που λέμε εθνικό πρόγραμμα εορτασμού Ελλάδα 2021», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρύτανης του ΑΠΘ ευχαρίστησε την κ. Αγγελοπούλου για την «πολύ ουσιαστική σχέση μας με την Επιτροπή», υπογραμμίζοντας ότι «ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσπαθούμε με πνεύμα συνεργασίας και διεπιστημονικότητας όλη αυτή την τομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας να την προσεγγίσουμε με επιστημονικά και ερευνητικά κριτήρια έτσι ώστε στο τέλος του έτους να μείνουν συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν και θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να καταλάβουμε το τι έγινε και το τι δεν έγινε όλη αυτή την περίοδο».

«Οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τον συγκερασμό της ακαδημαϊκής με τη δημόσια ιστορία, όπου καθηγητές διεθνούς κύρους και νέοι μελετητές συνδιαλέγονται, ο καθένας υπό το πρίσμα του δικού του επιστημονικού κλάδου, με αυτή την τομή στην ελληνική ιστορία. Αυτός είναι ο δικός μας ιδιαίτερος τρόπος ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Συγχρόνως αυτό είναι το όραμά μας: Η έντιμη και ψύχραιμη προσέγγιση ιστορικών περιόδων της Ελλάδας που ορίζεται από την επιστημονική μέθοδο και την επισταμένη ερευνητική δραστηριότητα», επισήμανε ο κ.Παπαϊωάννου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δώρισε στην κ. Αγγελοπούλου, ένα χαρακτικό, έργο του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Ιδρύματος, Ξένη Σαχίνη.

Επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ


Παρουσία της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη άνοιξε σήμερα -μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας- το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ με την αναδρομική έκθεση της διεθνούς φήμης Ελληνίδας γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη.

“Βλέπουμε μέσα από τα έργα της Ιωάννας Σπητέρη την ελληνική δημιουργία που έχει γυρίσει σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, σε αυτό το καταπληκτικό Ίδρυμα”, σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την έκθεση και αγόρασε από το πωλητήριο του Τελλόγλειου τσάντες και μεταξωτά φουλάρια εμπνευσμένα από τα έργα της Σπητέρη, σχολιάζοντας ότι “από τα αναμνηστικά αυτά θυμόμαστε τα μουσεία”.

Μίλησε για τη γενναιοδωρία των ιδρυτών, του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου και ξεναγήθηκε στην έκθεση από τη γενική διευθύντρια Αλεξάνδρα Γουλάκη- Βουτυρά και την Αιμιλία Ζέρβα μέλος του ΔΣ του ιδρύματος, για την οποία η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι αδερφή της Αλίκης Τέλλογλου και μητέρα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Το Τελλόγλειο μαζί με πολλά ακόμη μουσεία υλοποιεί δράσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και συμμετέχει και στη Δράση 21, μαζί με 288 μουσεία σε όλη την Ελλάδα. “Συμφωνήσαμε ώστε κάθε 21 του μήνα να είναι ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία. Μέσα σε αυτά τα μουσεία θα είναι και το Τελλόγλειο”, δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τόνισε ότι “η ουσία της επίσκεψής μου είναι να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που έχουν κάνει δράσεις και προτάσεις όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τελλόγλειο, που συμμετέχει στην κίνηση των Μουσείων”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, όχι μόνο δεν επιβάλλονται από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, αλλά έρχονται από την κοινωνία. “Αυτό ερχόμαστε και να επιβραβεύσουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε”. Θύμισε ακόμη ότι η Επιτροπή στα ασημένια, συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφόρησε εικονίζεται ο Παύλος Μελάς προς τιμή της Μακεδονίας ενώ διευκρίνισε “είναι τα μόνα έσοδα της Επιτροπής”.

“Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου προαναγγέλει αυτό που θα ακολουθήσει και στο δικό μας το μουσείο και γενικότερα στην Ελλάδα, μια σειρά από πολύ σημαντικές εκθέσεις για το 1821”, δήλωσε η διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Στις 26 Μαϊου θα ανοίξουν δύο μικρές εκθέσεις, μία από το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο και η άλλη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη έκθεση στο Τελλόγλειο για την επέτειο από το 1821 θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο με τίτλο “Λεωνίδας Ναπολέων Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων”.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μετά από την επίσκεψή της και την ξενάγηση στο Τελλόγλειο, όπου τη συνόδευε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το οποίο ανοίγει με την έκθεση “WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες! που διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821”.



Ξενάγηση στους μοναδικούς κήπους και το εκκλησάκι της Περιφέρειας, έργα και δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και συνομιλία με δυο... τρίχρονα παιδάκια που έπαιζαν στην αυλή της Βίλας Αλλατίνη περιελάμβανε η επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά το πέρας της συνάντησής της με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικωστα η κ. Αγγελοπουλου ξεναγήθηκε από τον ίδιο στον χώρο: Το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, την προτομή του Μωϋσή Αλλατίνη, την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, μύρισε τα λουλούδια, ενώ σταμάτησε για να συνομιλήσει με δυο παιδάκια που έπαιζαν στον χώρο.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ένταξη του έργου της Περιφέρειας για την ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην εθνική παλιγγενεσία στις δράσεις της Επιτροπής. Το έργο θα αποτυπώσει ψηφιακά το πλήθος των κειμηλίων που υπάρχουν και έχουν διασωθεί και θα τα προβάλει σε όλο τον κόσμο.

«Οι εορτασμοί των 200 ετών δεν είναι μία υπόθεση μόνο του 2021» υπογράμμισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τόνισε πως από τη μια αφενός τιμώνται μέσω των δράσεων οι ήρωες της επανάστασης από την άλλη «στέλνουμε το μήνυμα σε όλες τις άκρες της γης για την αξία της σύγχρονης Ελλάδας και κυρίως το λαμπρό μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε μαζί» είπε. Ο κ. Τζιτζικωστας έκανε λόγο για συμβολική ημέρα επίσκεψης καθώς σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και περιορίζει τα μέτρα για την διασπορά του κορονοϊού.

«Οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι τα ισχυρά θεμέλια που δίνουν τη δυνατότητα στους τολμηρούς και καινοτόμους όχι απλώς να φροντίσουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών αλλά να τολμήσουν έναν νέο τρόπο ανάπτυξης με συνέργειες» είπε η κ. Αγγελοπουλου από την πλευρά της. Η πρόεδρος της επιτροπής μίλησε ειδικότερα και για τον ρόλο της Μακεδονίας. «Η Μακεδονία στέλνει το μήνυμα της ανθεκτικότητας της. Δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού» είπε και ανέφερε ότι ο «Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής σε πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρον και το μέλλον».

Σημειώνεται πως όπως ανέφερε η κ. Αγγελοπουλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η επιτροπή σχεδιάζει πλήθος δράσεων με αποκορύφωμα την 24η και 25η Ιουλίου με εκδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των νόμων της χώρας.

tzitzikwstas-aggelopoulou3.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou4.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou5.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou6.jpg
tzitzikwstas-aggelopoulou7.jpg


Στο... Καπάνι της Θεσσαλονίκης πέρασε το μεσημέρι της η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου που επέλεξε  γιλέκο και πόρπη παραδοσιακής στολής της Μακεδονίας στην Περιφέρεια


"Υπερηφάνεια για το ΑΠΘ, που ως μοναδικός ναός της γνώσης, αναμείχθηκε ενεργά στις εκδηλώσεις για το 1821"

Για την πορεία του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων υπό τον τον τίτλο «1821: Τιμή και Μνήμη», που υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με την Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συζήτησαν ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Επιτροπής των εκδηλώσεων του ΑΠΘ, καθηγητής Ιστορίας Βασίλης Γούναρης και ο γραμματέας της, καθηγητής Νομικής Παναγιώτης Γκλαβίνης, έγινε ένας απολογισμός των 10 εκδηλώσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, καθώς και παρουσίαση των υπόλοιπων 11 εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι ο πρωταρχικός λόγος της συνάντησης με τον πρύτανη ήταν για να ευχαριστήσει το Αριστοτέλειο ως την «επιτομή του Ιδρύματος που ανταποκρίθηκε με πρακτικές προτάσεις, που και θυμίζουν και φωτίζουν στιγμές του παρελθόντος, δηλαδή εμφανίζονται εδώ η διάθεση, οι καλύτεροι και οι νεότεροι να ψάξουν το παρελθόν με σκοπό να το επικοινωνήσουν στην κοινωνία».

Εκτός από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί συζητήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τη συμβολή και των διπλωματικών αρχών της Γαλλίας, όπου ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα εμβαθύνουν στις σχέσεις των δύο χωρών, με επίκεντρο την επίδραση της γαλλικής επανάστασης στην ελληνική. Παράλληλα το ΑΠΘ θα καταθέσει πρόταση σχετικά με τον απολογισμό των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους σε όλη τη χώρα, μέσα από τα μάτια των ίδιων των συμμετεχόντων σε αυτές.

«Για την Επιτροπή Ελλάδα 2021 είναι τιμή να συναντάει τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ήλθαμε να τους ευχαριστήσουμε. Μας εντυπωσίασε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο γνωστό για το επίπεδό του, που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας, έκανε πρακτικές προτάσεις οι οποίες ξεκινάνε από τη σημασία της επανάστασης και τις σχέσεις με άλλες επαναστάσεις και φτάνουν σε θέματα μέχρι τις μέρες μας. Πιστοί στην υπόσχεσή τους έχουν ήδη οργανώσει τις μισές από αυτές τις δράσεις, οι οποίες έχουν -και όχι συμπτωματικά- τον αριθμό 21», τόνισε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ.Αγγελόπουλου.

Υπενθυμίζοντας πως και η ίδια είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι «υπερηφάνεια -και δική μας- είναι ότι αυτός ο μοναδικός ναός της μάθησης και γνώσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αναμείχθηκε ενεργά, είχε εξαιρετικές πρωτοβουλίες, ξεκίνησε με μεγάλες ιδέες, ανέπτυξε θέματα, έσκυψε πάνω από την ιστορία, έβαλε μέσα νεότερους ανθρώπους, για να κάνουν έρευνα και ουσιαστικά αυτή είναι η λογική του τι κάνουμε όλον τον χρόνο του 2021».

Επισήμανε δε ότι το ζητούμενο στις εκδηλώσεις δεν ήταν απλώς να προσμετρηθούν νίκες και ήττες αλλά «κοιτάζουμε λίγο πιο βαθειά» και «βγάζουμε στην επιφάνεια μεγάλες στιγμές ή και θέματα ή και προβλήματα και προετοιμάζουμε το αύριο». «Ευχαριστούμε για την εξωστρεφή και ενδελεχή και σε βάθος έρευνα στην δραστηριότητα αυτού που λέμε εθνικό πρόγραμμα εορτασμού Ελλάδα 2021», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρύτανης του ΑΠΘ ευχαρίστησε την κ. Αγγελοπούλου για την «πολύ ουσιαστική σχέση μας με την Επιτροπή», υπογραμμίζοντας ότι «ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσπαθούμε με πνεύμα συνεργασίας και διεπιστημονικότητας όλη αυτή την τομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας να την προσεγγίσουμε με επιστημονικά και ερευνητικά κριτήρια έτσι ώστε στο τέλος του έτους να μείνουν συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν και θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να καταλάβουμε το τι έγινε και το τι δεν έγινε όλη αυτή την περίοδο».

«Οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τον συγκερασμό της ακαδημαϊκής με τη δημόσια ιστορία, όπου καθηγητές διεθνούς κύρους και νέοι μελετητές συνδιαλέγονται, ο καθένας υπό το πρίσμα του δικού του επιστημονικού κλάδου, με αυτή την τομή στην ελληνική ιστορία. Αυτός είναι ο δικός μας ιδιαίτερος τρόπος ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Συγχρόνως αυτό είναι το όραμά μας: Η έντιμη και ψύχραιμη προσέγγιση ιστορικών περιόδων της Ελλάδας που ορίζεται από την επιστημονική μέθοδο και την επισταμένη ερευνητική δραστηριότητα», επισήμανε ο κ.Παπαϊωάννου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δώρισε στην κ. Αγγελοπούλου, ένα χαρακτικό, έργο του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Ιδρύματος, Ξένη Σαχίνη.

Επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ


Παρουσία της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη άνοιξε σήμερα -μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας- το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ με την αναδρομική έκθεση της διεθνούς φήμης Ελληνίδας γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη.

“Βλέπουμε μέσα από τα έργα της Ιωάννας Σπητέρη την ελληνική δημιουργία που έχει γυρίσει σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, σε αυτό το καταπληκτικό Ίδρυμα”, σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την έκθεση και αγόρασε από το πωλητήριο του Τελλόγλειου τσάντες και μεταξωτά φουλάρια εμπνευσμένα από τα έργα της Σπητέρη, σχολιάζοντας ότι “από τα αναμνηστικά αυτά θυμόμαστε τα μουσεία”.

Μίλησε για τη γενναιοδωρία των ιδρυτών, του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου και ξεναγήθηκε στην έκθεση από τη γενική διευθύντρια Αλεξάνδρα Γουλάκη- Βουτυρά και την Αιμιλία Ζέρβα μέλος του ΔΣ του ιδρύματος, για την οποία η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι αδερφή της Αλίκης Τέλλογλου και μητέρα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Το Τελλόγλειο μαζί με πολλά ακόμη μουσεία υλοποιεί δράσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και συμμετέχει και στη Δράση 21, μαζί με 288 μουσεία σε όλη την Ελλάδα. “Συμφωνήσαμε ώστε κάθε 21 του μήνα να είναι ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία. Μέσα σε αυτά τα μουσεία θα είναι και το Τελλόγλειο”, δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τόνισε ότι “η ουσία της επίσκεψής μου είναι να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που έχουν κάνει δράσεις και προτάσεις όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τελλόγλειο, που συμμετέχει στην κίνηση των Μουσείων”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, όχι μόνο δεν επιβάλλονται από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, αλλά έρχονται από την κοινωνία. “Αυτό ερχόμαστε και να επιβραβεύσουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε”. Θύμισε ακόμη ότι η Επιτροπή στα ασημένια, συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφόρησε εικονίζεται ο Παύλος Μελάς προς τιμή της Μακεδονίας ενώ διευκρίνισε “είναι τα μόνα έσοδα της Επιτροπής”.

“Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου προαναγγέλει αυτό που θα ακολουθήσει και στο δικό μας το μουσείο και γενικότερα στην Ελλάδα, μια σειρά από πολύ σημαντικές εκθέσεις για το 1821”, δήλωσε η διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Στις 26 Μαϊου θα ανοίξουν δύο μικρές εκθέσεις, μία από το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο και η άλλη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη έκθεση στο Τελλόγλειο για την επέτειο από το 1821 θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο με τίτλο “Λεωνίδας Ναπολέων Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων”.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μετά από την επίσκεψή της και την ξενάγηση στο Τελλόγλειο, όπου τη συνόδευε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το οποίο ανοίγει με την έκθεση “WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες! που διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821”.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία