ΑΠΟΨΕΙΣ

Η νέα Δημοτική Αρχή ας κοιτάξει μπροστά

 07/12/2023 11:00

Είθισται όταν υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία οποιασδήποτε μορφής, οι νέοι κυβερνήτες να προσπαθούν να αποκαθηλώσουν το έργο των απερχόμενων. Είναι μία συνήθεια που πάντα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα. Τα κράτη, οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι κάθε λογής συλλογικότητες αναπτύσσονται επάνω στη συνέχεια. Όταν η νέα διοίκηση συνεχίζει τα έργα της παλιάς και συγχρόνως υλοποιεί τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

Είναι λάθος και το έχουμε πληρώσει ακριβά, ένας πρωθυπουργός, ένας περιφερειάρχης, ένας δήμαρχος, να προσπαθεί να χτίσει τη δική του εικόνα επάνω στην αποδόμηση του έργου των προηγουμένων. Να υπενθυμίσω την απογραφή που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 που είχε αρνητικά αποτελέσματα για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Υποθέτω πως ο νέος δήμαρχος, επειδή είναι έμπειρος πολιτικά, δε θα υποπέσει σε παρόμοιο λάθος. Ό,τι έργο έμεινε ανολοκλήρωτο ας το ολοκληρώσει και να προχωρήσει και στην υλοποίηση των δικών του εξαγγελιών. Αν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες υπάρχουν οι ορκωτοί λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες. Δεν χρειάζονται κραυγές και δημόσιοι καυγάδες.

Αυτή η πόλη πάσχει από τη συνέχεια. Ο Μπουτάρης εγκατέλειψε τα έργα του Παπαγεωργόπουλου και ο Ζέρβας τα έργα του Μπουτάρη. Ελπίζω ο Αγγελούδης να σπάσει αυτήν την «παράδοση» για να φύγουμε μπροστά. Έχει μία άνετη και συμπαγή πλειοψηφία -κάτι που δεν είχε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας- έχει μία ολόκληρη πενταετία μπροστά του -κάτι που δεν είχε, λόγω πανδημίας, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας- μπορεί ανενόχλητος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Είναι κοινή αίσθηση πως τα τελευταία οκτώ χρόνια ελάχιστα έγιναν στην πόλη μας από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος, επειδή διαθέτει διαχειριστική εμπειρία, αν στραφεί αποκλειστικά στο μέλλον θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα, στον βαθμό που είναι και επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση της πόλης. Γνωρίζει ως μάνατζερ πως ένα βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι το ΑΕΠ της πόλης, ένα μέγεθος απολύτως μετρήσιμο. Αν κατορθώσει και επί των ημερών του το αυξήσει, θα είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος. Για να συμβεί αυτό ένα πράγμα χρειάζεται: να συλλάβει αυτή τη διάσταση της αποστολής του.

Ο Στέλιος Αγγελούδης και το επιτελείο του, που το αποτελούν στελέχη με πείρα και ικανότητες, θα πρέπει να επιστρατεύσουν όση τόλμη και υπομονή διαθέτουν για να συγκρουστούν με συμφέροντα και νοοτροπίες που κρατούν τη Θεσσαλονίκη καθηλωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτά τα συμφέροντα δε βρίσκονται στην Αθήνα, όπως μηρυκάζουν διάφοροι εγχώριοι σχολιαστές, αλλά ζουν και κυκλοφορούν στην πόλη μας. Καλά οργανωμένες συντεχνίες που εμποδίζουν τις λύσεις στο κυκλοφοριακό, στην καθαριότητα, στην ανάπτυξη.

Θα τολμήσει η νέα Δημοτική Αρχή να σταθεί απέναντι στις σέχτες τού «όχι σε όλα;» σε «προσωπικότητες» που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους μέσα από τη μιζέρια τους; τους έχει χρεωθεί αυτή η πόλη εδώ και δεκαετίες.

Το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής όσο είναι δύσκολο, άλλο τόσο είναι εύκολο, διότι δυστυχώς οι προσδοκίες των κατοίκων του Δήμου είναι μειωμένες. Δεν εξετάζω το γιατί, απλώς κάνω μία διαπίστωση. Αν ξεκινήσει βλέποντας αποκλειστικά μπροστά, θα τα καταφέρει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.12.2023

Δημοφιλείς Απόψεις