ΑΠΟΨΕΙΣ

Η καθαριότητα και η νέα Δημαρχία

 08/11/2023 14:00

Οι δημότες του δήμου Θεσσαλονίκης είχαν καταλογίσει στην απερχόμενη δημοτική αρχή ανεπάρκεια στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της εκλογικής ήττας της. Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το κέντρο της πόλης μας εδώ και πολλά χρόνια πάσχει στον τομέα της καθαριότητας. Συγκρίσεις με καταστάσεις που επικρατούσαν πριν από 30 χρόνια είναι άνευ νοήματος διότι έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά.

Συνεπώς ο νέος δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που για να αντιμετωπιστεί απαιτεί δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υπερβούν το υπάρχον σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας θα πρέπει να συγκρουστεί με συμφέρονται και νοοτροπίες και να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές λύσεις, εφόσον βεβαίως δε θα θέλει να χρεωθεί μία αποτυχία αυτός και όλη η νέα Δημοτική Αρχή. Δηλαδή θα πρέπει να βάλει μέσα στο παιχνίδι και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα μεν, αλλά σε συνεργασία με την υπάρχουσα δομή καθαριότητας του δήμου.

Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στην αύξηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με γεωμετρική πρόοδο και στον όγκο απορριμμάτων που αποθέτουν στους κάδους πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα. Αυτόν τον όγκο, σε συνδυασμό με τα καθημερινά απορρίμματα των νοικοκυριών, δεν μπορούν να τον διαχειριστεί ο τομέας Καθαριότητας με 4-5 ημερήσια δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Θα πρέπει είτε να πυκνώσουν τα δρομολόγια, οπότε η δημοτική αρχή θα πρέπει να βρίσκεται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με τα σωματεία εργαζομένων είτε να ανατεθεί αυτή η επιπλέον δουλειά σε ιδιώτες. Τρίτη λύση δεν υπάρχει.

Οι δύο δήμαρχοι, οι κύριοι Μπουτάρης και Ζέρβας, κάτι είπαν για τον ρόλο των ιδιωτών στην καθαριότητα, αλλά μέχρις εκεί. Ο νέος δήμαρχος θα τολμήσει εκεί που οι προκάτοχοί του έκαναν πίσω; Η απόφαση είναι πολιτική και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Πάντως με ευχολόγια και με την επίκληση των διαχειριστικών ικανοτήτων της νέας Δημοτικής Αρχής το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, διότι είναι δομικό. Αφορά ένα σύστημα που έφτασε στα όριά του. Το ζητούμενο είναι αν οι αρμόδιοι το έχουν καταλάβει και αν ναι, αν είναι διατεθειμένοι να το αντιμετωπίσουν διότι απαιτούνται ρήξεις που ενδεχομένως να φέρουν και ανεπιθύμητες κινητοποιήσεις.

Τον πολίτη -διότι όλα γι’ αυτόν γίνονται- ένα πράγμα τον ενδιαφέρει. Η Θεσσαλονίκη να γίνει μία καθαρή πόλη. Το πώς, δεν τον απασχολεί. Αν δηλαδή σε αυτή την προσπάθεια θα συμμετάσχουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτές οι ιδεολογικές αγκυλώσεις είναι ξεπερασμένες. Αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Και αυτό θα το πιστωθεί ή θα το χρεωθεί ο νέος δήμαρχος ο οποίος είναι αλήθεια προεκλογικά έβαλε επί του θέματος ψηλά τον πήχη. Αυτός και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα αναλάβουν ένα ρίσκο. Ποιο είναι αυτό; Να σπάσουν αυγά ή να αφεθούν στον νόμο της αδράνειας. Το τι δρόμο θα επιλέξουν, αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.11.2023

Δημοφιλείς Απόψεις