ΑΠΟΨΕΙΣ

Η γιορτή του Οκτώβρη

 05/10/2021 12:00

Καλό μήνα να έχουμε και να μην μας τύχουν τα περσινά. Είπαμε: ήμασταν πέρυσι στη Θεσσαλονίκη τέλη Σεπτεμβρίου στα 15 κρούσματα την ημέρα, φέτος είμαστε στα 325. Πέρυσι τέλη Οκτωβρίου πήγαμε στα 100 και τέλη Νοεμβρίου στα 650. Κανονίστε να μην φτάσουμε φέτος τέλη Οκτωβρίου 6 φορές πάνω στα 1.800 και τέλη Νοεμβρίου άλλες 6 φορές δηλαδή στις 12.000. Βέβαια επειδή το 80% (πάνω από 17) ή τέλος πάντων το 75% (πάνω από 12 ετών) στην περιφερειακή ενότητα έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει δύσκολα θα φτάσουμε σε αυτούς τους αριθμούς. Αλλά και 600 (τέλη Οκτωβρίου) και 1.200 (τέλη Νοεμβρίου) πολλά είναι. 1.000 την ημέρα σημαίνει 100.000 περίπου να έχουν κολλήσει. Από αυτούς 12.500 θα είναι εμβολιασμένοι και οι άλλοι ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν περίπου 300.000 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας και κανονίστε πριν πάτε για μάθημα στα τρία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης να εμβολιαστείτε. Καλό στον εαυτό σας θα κάνετε.

Αλλά την Κυριακή 26/09 έγιναν εκλογές στην Γερμανία. Που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον -και γιατί έγιναν υπό την επίδραση της πανδημίας, και θα αναλυθούν για αρκετό καιρό και από πολλούς. Εμείς εδώ θα έχουμε μία ημερίδα ανάλυσης στις 12 Οκτωβρίου που θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τι έγινε. Μέσω δικτύου και άρα εύκολα προσβάσιμη!

Η Γερμανία είναι χωρισμένη σε 16 ομόσπονδα κρατίδια, 5 στην Ανατολική Γερμανία, 10 στην Δυτική και το Βερολίνο. Δύο από τα 10 (το Αμβούργο και η Βρέμη) είναι πόλεις και τα άλλα μεγάλες περιφέρειες. Στην Γερμανία ο πολίτης έχει 2 ψήφους. Ψηφίζει σε μονοεδρική περιφέρεια για να εκλέξει έναν βουλευτή αλλά ο αριθμός των εδρών για κάθε κόμμα καθορίζεται από την δεύτερη ψήφο. Με την πρώτη διαλέγει ποιος θα βγει και με την δεύτερη πόσοι από κάθε κόμμα θα βγουν. Έξι κόμματα που συγκέντρωσαν 92% περίπου αντιπροσωπεύονται στην Βουλή. Συμμετείχαν πάρα πολλά, άλλα τοπικά και άλλα στο σύνολο της Χώρας που πήραν το υπόλοιπο 8%.

Στις εκλογές και καλό είναι να μας γίνει μάθημα, μπορείς να συμμετέχεις με επιστολική ψήφο. Ίσως γι’ αυτό ψήφισε ποσοστό 75% των εγγεγραμμένων, ενώ σε εμάς ψηφίζει το 60%. Τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα πήραν αθροιστικά 50% με το CDU/CSU να χάνει 9% (στο 24%) και το SPD να κερδίζει 5% (στο 26%). Έχασαν αθροιστικά περίπου 4%. Ούτε λόγος για επανάληψη του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» Δεξιάς και Σοσιαλιστών. Η Εναλλακτική για την Γερμανία έχασε 2,5% (πήρε 10,5%) περίπου και η Αριστερά 4,5% (πήγε στο 5%). Τα δύο δηλαδή κόμματα που πρεσβεύουν την απομόνωση και την επιστροφή σε ένα χαμένο (διαφορετικό για το καθένα) παράδεισο υποχώρησαν. Καλό και χρήσιμο παράδειγμα και για εμάς.

Δύο άλλα κόμματα με μακρά παράδοση στο κομματικό σύστημα της Γερμανίας κέρδισαν 1% οι Φιλελεύθεροι (11,5%) και 6% οι Πράσινοι (στο 15%). Δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι και οι δύο. Θέτουν και οι δύο το ζήτημα της στρατηγικής πορείας της Γερμανίας και των σχέσεων της στην Ευρώπη -ευτυχώς διαφορετικά από τους απομονωτιστές Δεξιούς και Αριστερούς.

Ένα βασικό και μεγάλου ενδιαφέροντος για εμάς συμπέρασμα είναι ότι έχασαν 7% όσοι θέλουν μία κλειστή Γερμανία και κέρδισαν αυτοί που θέλουν μία ανοικτή. Θα δούμε στην πορεία… Όσο σχηματικό και να είναι, τέλος, η μεν Αριστερά (από αυτούς που θέλουν ανοικτή Γερμανία) κέρδισε 11% και η Δεξιά έχασε 8%.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Οκτωβρίου 2021