ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Αυτοδιοίκηση είναι το σχολείο της Δημοκρατίας

 08/10/2023 12:04

Με το καλό να ψηφίσουμε όλες και όλοι σήμερα. Φυσικά αυτό που ο καθένας και η καθεμιά ψηφίζει είναι το καλύτερο και το σπουδαιότερο! Έλληνες είμαστε, προφανώς κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια!

Εκτός φυσικά από την πλάκα είναι σημαντικό να ψηφίσουμε. Η Αυτοδιοίκηση είναι το σχολείο της Δημοκρατίας και θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το 85% των υποθέσεων μας τα χειρίζεται ο δήμος! Άρα και εικόνα πρέπει να έχουμε για την λειτουργία, τα θέματα, τις αποφάσεις και τις εφαρμογές.

Επίσης πρέπει να έχουμε εικόνα της λειτουργίας των προσώπων που θα συγκροτήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκείνο που θα πρέπει επίσης να απασχολήσει τους δήμους και τις Περιφέρειες είναι η ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση. Στο εσωτερικό κάθε δήμου η ανάθεση σε ένα παρακάτω όργανο -όπως π.χ. τα τοπικά συμβούλια, αρμοδιοτήτων και αποφάσεων θα βοηθήσει στην ουσία την λειτουργία και την αποφασιστική δραστηριοποίηση του δήμου. Είμαι σίγουρος ότι όλες και όλοι καταλαβαίνουμε τα διαφορετικά προβλήματα και ανάγκες κάθε μέρους του δήμου.

Σε ένα δήμο δεν κάνουμε παιδικούς σταθμούς εκεί που δεν έχουμε παιδιά! Φροντίζουμε να ενισχύσουμε περιοχές με ιδιαίτερα προγράμματα επιχειρηματικότητας!

Να τονίσω ότι και η επιλογή των μελών της διοίκησης των τοπικών συμβουλίων είναι σημαντική. Να επιλέξουμε με βάση τη γνώση μας για τα πρόσωπα και την παρουσία τους στην τοπική κοινωνία που θεωρητικά είναι εκεί που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

Και φυσικά όσο ευρύτερη είναι η διαδικασία συμμετοχής μας -και αυτό πρέπει να φροντίσει ο κάθε δήμος μέσω των νέων εφαρμογών που δίνουν την δυνατότητα συμμετοχής και διαβούλευσης. Κάθε γειτονιά και κάθε περιοχή μπορεί να έχει το δικό της πρόγραμμα, τους δικούς της ανθρώπους, τα δικά της μέσα και περιθώρια συνεργασίας.

Αντίστοιχα κάθε περιφέρεια πρέπει να σχεδιάσει για κάθε τμήμα της ένα ειδικό πρόγραμμα. Π.χ μία περιφερειακή ενότητα που δεν έχει θάλασσα δεν πρέπει να έχει πολιτική για τον θαλάσσιο τουρισμό! Η περιφέρεια που εκπονεί την αναπτυξιακή πολιτική και την στρατηγική για τον χώρο ευθύνης της πρέπει να έχει και συνολικό και επιμέρους πρόγραμμα!

Να πούμε ότι επιτέλους η Βουλή πρέπει να εξασφαλίσει για την Αυτοδιοίκηση τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό. Να ορίσει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες. Και πρέπει το κομματικό και πολιτικό σύστημα να καταλάβει ότι η Αυτοδιοίκηση είναι οργανικό τμήμα της πολιτείας και πρέπει και τα κόμματα να έχουν τοπικές πολιτικές ώστε εμείς οι Πολίτες να μπορούμε να συγκρίνουμε και να αποφασίζουμε.

Τέλος, επιτέλους πρέπει να καταργηθεί -μοναδικό στον πλανήτη, το φαινόμενο «ετεροδημότης». Η πολιτική του δήμου αναφέρεται στους κατοίκους και άρα αυτοί πρέπει να συμμετέχουν!

Με το καλό να ψηφίσουμε και να τα δούμε αυτά και άλλα στο επόμενο διάστημα να διορθώνονται. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Η ίδρυση της αρχής εκλογών που θα βοηθήσει το έργο όλων να γίνει!

Καλή ψήφο και με τη νίκη! Όχι το κόμμα, την έννοια!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.10.2023