ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΑΣΟΚ: Καβάλα στο άλογο

 24/10/2023 19:00

Αναμφίβολα, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κέρδισε και το ΠΑΣΟΚ. Οι λόγοι έχουν αναλυθεί, οπότε οτιδήποτε ειπωθεί επί των αποτελεσμάτων είναι περιττό, άρα κουράζει. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο από εδώ και μπρος. Πώς θα κινηθεί η ηγεσία του η οποία, παρά τα όσα της καταμαρτυρούν, μία χαρά τα πάει. Ανέβασε τα ποσοστά του κόμματός της στις εθνικές εκλογές περίπου κατά 40%, ενώ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είχε επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου. Και το κυριότερο, αυτό που την ενδιαφέρει πρωτίστως, άφησε πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως τείνει να ανατραπεί μία κατάσταση που διαμορφώθηκε από το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε μια δραματική πτώση.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη γνωστή εσωκομματική περιδίνηση, με αβέβαιο το μέλλον του. Η νικηφόρα συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, σε Αθήνα και περιφέρεια Θεσσαλίας έφερε στο προσκήνιο τα σενάρια μίας στρατηγικής συμμαχίας με φόντο τις ευρωεκλογές. Προξενητές εμφανίστηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου είδε με καλό μάτι αυτήν την προοπτική. Πιθανόν σε μία τέτοια συνεργασία να βρει τον ρόλο που αναζητά εδώ και πολύ καιρό.

Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης και σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του απέρριψαν ασυζητητί αυτό το ενδεχόμενο, με το δίκιο τους. Δεν πετάς σωσίβιο σε έναν ναυαγό που προηγουμένως είχε πετάξει εσένα από τη βάρκα. Υποθέτω πως η τακτική του ΠΑΣΟΚ θα είναι μέχρι τις ευρωεκλογές -εκμεταλλευόμενο και τις εσωκομματικές έριδες του ΣΥΡΙΖΑ- να βρεθεί σε θέση υπεροχής και μετά, ανάλογα με το αποτέλεσμα, από θέση ισχύος να συζητήσει με ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ την πιθανότητα μιας συνεργασίας. Αυτή είναι η λογική πορεία των εξελίξεων με βάση τους νεοδιαμορφωμένους συσχετισμούς των δυνάμεων.

Αυτό το σενάριο είναι απολύτως θετικό για τη δημοκρατία μας γιατί θα προβάλει μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, χωρίς τις μαρξιστικές ακρότητες της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τις τοξικές κορώνες πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αν ο κεντρικός κορμός αυτού του συνασπισμού θα είναι η κεντροαριστερά και το λεγόμενο προοδευτικό Κέντρο, σε αυτό το σχήμα θέση δε θα έχουν οι κάθε λογής ακραίοι. Αυτοί θα παραμείνουν στον φυσιολογικό χώρο όπου ανήκουν.

Σήμερα, είναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία παίζει χωρίς αντίπαλο. Τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ελάχιστα την τραυμάτισαν πολιτικά. Η αρνητική εικόνα ήταν κυρίως επικοινωνιακή. Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε σταθερά πάνω από το 40%, κάτι που υπογραμμίζει την παντοδυναμία της μέχρι αυτή τη στιγμή. Συνεπώς, αν δημιουργηθεί ένας άλλος πόλος με τα χαρακτηριστικά που μόλις περιέγραψα, και η κυβέρνηση θα γίνει αναγκαστικά καλύτερη και οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους και μια άλλη επιλογή. Ένας από τους λόγους που τιμωρήθηκε η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή είναι και η αλαζονεία που επέδειξαν στελέχη της την εβδομάδα που μεσολάβησε από την πρώτη Κυριακή. Και η αλαζονεία προέρχεται από την αίσθηση της παντοδυναμίας. Όταν όμως αισθάνεσαι την ανάσα του αντιπάλου σου, όταν καταλαβαίνεις πως το παιχνίδι είναι αμφίρροπο, για να το κερδίσεις θα πρέπει να βελτιωθείς, δηλαδή να δουλέψεις χωρίς έπαρση, σεμνά και ταπεινά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.10.2023

Δημοφιλείς Απόψεις