ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα στον αυριανό δήμαρχο

 15/10/2023 16:00

Όποιος και αν είναι σήμερα ο νικητής στη μάχη της Θεσσαλονίκης θα έχει μπροστά του πολύ δουλειά. Γι’ αυτό και καλό θα είναι να ετοιμαστεί για ένα μαραθώνιο διαρκείας.

Όχι ότι όλα θα είναι γκρίζα τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Και το λέω αυτό γιατί η θητεία του επόμενου δημάρχου θα είναι πενταετής. Αυτό σημαίνει μία μεγάλη περίοδος για να απλώσει το έργο που έχει στο μυαλό του για την πόλη. Και αν δεν υπάρξουν εξωγενείς κρίσεις, όπως αυτές που είχαμε σωρηδόν από το 2020 και μετά, θα μπορέσει να τρέξει πράγματα για τη Θεσσαλονίκη.

Εδώ πολλά έχουν ήδη δρομολογηθεί. Μέσα στη θητεία του θα δούμε να κυκλοφορεί το Μετρό και αυτό θα είναι μία τεράστια αλλαγή για την καθημερινότητα της πόλης. Ουσιαστική και ψυχολογική. Γιατί δεν είναι λίγο πράγμα για τη μονίμως διαμαρτυρόμενη Θεσσαλονίκη να δει επιτέλους ένα μεγάλο έργο να υλοποιείται. Και σε αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έπαιξε σημαντικό ρόλο. Και ο επόμενος δήμαρχος θα είναι αυτός που θα μπει ως ο πρώτος δημότης της πόλης στα βαγόνια του δικού μας μετρό. Δεν είναι και λίγο...

Πέραν του Μετρό θα δούμε σίγουρα μπουλντόζες να μπαίνουν στο Φίλυρο για το Παιδιατρικό, το FlyOver να ξεκινά και πιθανότατα τα ολοκληρώνεται προς το τέλος της θητείας του νέου δημάρχου. Ας μείνουμε σε αυτά, γιατί στην Ελλάδα πολλά ακούμε και λίγα βλέπουμε να υλοποιούνται.

Ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί και αφορά κυρίως στην κυβέρνηση, αλλά και στο νέο δήμαρχο είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ. Εκεί δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις, αλλά πρέπει να είναι γρήγορες και αποφασιστικές. Γιατί η πόλη δε σηκώνει άλλες αναβολές σε ένα θέμα, το οποίο συζητάμε εδώ και 20 χρόνια.

Αυτά ως προς τα έργα. Γιατί τα υπόλοιπα είναι θέματα καθημερινότητας και στιλ. Από τον καινούριο δήμαρχο ζητώ συνετή συνεργασία με την κυβέρνηση, ευπρέπεια και μία καθαρή πόλη. Κυρίως δε την αίσθηση ότι κάποιος κυνηγά το ζήτημα. Θυμάμαι στον Βαγγέλη Δημητρίου που έβγαινε κάθε μέρα έξω και με δύο κινητά στο χέρι έδινε οδηγίες για τα σκουπίδια που έβλεπε σε διάφορα σημεία της πόλης. Έτσι πρέπει να κάνει και η επόμενη δημοτική αρχή. Τρέξιμο, αλλά και αν χρειαστεί ιδιωτική συνδρομή για να είναι η πόλη καθαρή.

Δε ζητώ σε καμία περίπτωση τη γνωστή «μίρλα» προς την Αθήνα. Ας κοιταχτούμε πρώτα στον καθρέφτη που έλεγε και ο Λεωνίδας Κύρκος και μετά να ζητάμε και τα ρέστα από του άλλους.

Με λίγα λόγια θέλω έναν καλό διαχειριστή-μάνατζερ της πόλης. Χωρίς μεγάλα λόγια. Ανοικτός στο διάλογο. Χωρίς περιβάλλοντα που του φιλτράρουν την πραγματικότητα. Και με σηκωμένα τα μανίκια...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.10.2023