ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γονατίζει και τις λαϊκές η ακρίβεια - Λαχανικά και φρούτα από «χρυσάφι» στους πάγκους των παραγωγών

Ξεφεύγει η κατάσταση με τις τιμές, με τους καταναλωτές να στενάζουν και τους παραγωγούς να μειώνονται, αφού το εμπόρευμά τους μένει σχεδόν απούλητο

 05/12/2023 06:55

Γονατίζει και τις λαϊκές η ακρίβεια - Λαχανικά και φρούτα από «χρυσάφι» στους πάγκους των παραγωγών

Φανή Σοβιτσλή

Μόνο «καταφύγιο» κατά της ακρίβειας δεν αποτελούν πλέον για τους καταναλωτές οι πάγκοι των λαϊκών αγορών, καθώς η ακρίβεια τις γονατίζει καθημερινά, με τις τιμές των προϊόντων να αυξάνουν διαρκώς και τους παραγωγούς να βρίσκονται στα «κάγκελα», μη μπορώντας να παλέψουν τις ανατιμήσεις.

Στις 90 λαϊκές αγορές που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη η κίνηση είναι σε ανεκτά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές βρίσκουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα σε καλύτερες τιμές και σε καλύτερη ποιότητα, ωστόσο το κόστος για τους παραγωγούς και επαγγελματίες είναι πλέον δυσβάσταχτο. Πολλές φορές μάλιστα τα εμπορεύματά τους να μένουν απούλητα και να τα δίνουν στο τέλος όσο - όσο.

Αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Σωματείων Λαϊκών Αγορών Άγγελος Δερετζής ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τους πάγκους στις λαϊκές, και αυτό μετά από πολλά χρόνια, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων και του υψηλού κόστους των εργατικών χεριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας σήμερα το ποσοστό των παραγωγών που εγκατέλειψαν τους πάγκους τους στις λαϊκές ανέρχεται στο 15%, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί. Ο μεγάλος φόβος όμως είναι ότι η συρρίκνωση των παραγωγών θα οδηγεί σε ένα συνεχές ράλι τιμών, ακόμη και σε ελλείψεις βασικών εποχικών τροφίμων στις λαϊκές αγορές.

«Βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Πριν από δυο χρόνια ένας παραγωγός καλλιεργούσε για παράδειγμα 30 στρέμματα και σήμερα τα έχει περιορίσει τα 15 γιατί το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε» σχολίασε ο κ. Δερετζής.

Λαχανικά αποχής από «χρυσάφι»

Ο ίδιος μιλώντας και για τους επαγγελματίες ανέφερε ότι μείωση καταγράφεται και στους πάγκους των επαγγελματιών, καθώς, όπως είπε, και αυτοί είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και μοιραία δεν μπορούν να σταθούν στο επάγγελμα.

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παραγωγοί και επαγγελματίες υπολογίζονται στους 3.000, ενώ από αυτούς το 15%-20% έχει εγκαταλείψει τις λαϊκές γιατί δεν βγαίνει» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι πανελλαδικά το ποσοστό ανέρχεται στο 30%, ποσοστό, όπως είπε, εξαιρετικά ανησυχητικό.

Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Δερετζής είπε ότι είναι «τσουχτερές» ακόμη και για τις λαϊκές αγορές, αφού λαχανικά εποχής, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι κοστίζουν 2,5 ευρώ, πατάτες και κρεμμύδια στα 1,60 και 1,70 ευρώ αντίστοιχα.

«Ο καταναλωτής καταφεύγει στις λαϊκές αγορές για να βρει φτηνότερα προϊόντα και καταλήγει να πληρώνει σχεδόν το ίδιο ακριβά. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η πολιτεία πρέπει να κάνει άμεσα κάτι για να στηρίξει τον παραγωγό» τόνισε ο ίδιος.

Πολλοί παραγωγοί μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Δερετζής πωλούν κάτω του κόστους πολλές φορές για να διώξουν τα προϊόντα από τον πάγκο. «Όμως, όταν δεν θα υπάρχουν προϊόντα στους πάγκους, τότε οι τιμές θα εκτοξευτούν γιατί θα είναι περιορισμένα. Θα δούμε κρεμμύδια και πατάτες εισαγωγής, από Τουρκία και άλλες χώρες, γιατί εδώ οι παραγωγοί θα σταματήσουν να τα παράγουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

Μόνο «καταφύγιο» κατά της ακρίβειας δεν αποτελούν πλέον για τους καταναλωτές οι πάγκοι των λαϊκών αγορών, καθώς η ακρίβεια τις γονατίζει καθημερινά, με τις τιμές των προϊόντων να αυξάνουν διαρκώς και τους παραγωγούς να βρίσκονται στα «κάγκελα», μη μπορώντας να παλέψουν τις ανατιμήσεις.

Στις 90 λαϊκές αγορές που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη η κίνηση είναι σε ανεκτά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές βρίσκουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα σε καλύτερες τιμές και σε καλύτερη ποιότητα, ωστόσο το κόστος για τους παραγωγούς και επαγγελματίες είναι πλέον δυσβάσταχτο. Πολλές φορές μάλιστα τα εμπορεύματά τους να μένουν απούλητα και να τα δίνουν στο τέλος όσο - όσο.

Αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Σωματείων Λαϊκών Αγορών Άγγελος Δερετζής ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τους πάγκους στις λαϊκές, και αυτό μετά από πολλά χρόνια, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων και του υψηλού κόστους των εργατικών χεριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας σήμερα το ποσοστό των παραγωγών που εγκατέλειψαν τους πάγκους τους στις λαϊκές ανέρχεται στο 15%, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί. Ο μεγάλος φόβος όμως είναι ότι η συρρίκνωση των παραγωγών θα οδηγεί σε ένα συνεχές ράλι τιμών, ακόμη και σε ελλείψεις βασικών εποχικών τροφίμων στις λαϊκές αγορές.

«Βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Πριν από δυο χρόνια ένας παραγωγός καλλιεργούσε για παράδειγμα 30 στρέμματα και σήμερα τα έχει περιορίσει τα 15 γιατί το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε» σχολίασε ο κ. Δερετζής.

Λαχανικά αποχής από «χρυσάφι»

Ο ίδιος μιλώντας και για τους επαγγελματίες ανέφερε ότι μείωση καταγράφεται και στους πάγκους των επαγγελματιών, καθώς, όπως είπε, και αυτοί είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και μοιραία δεν μπορούν να σταθούν στο επάγγελμα.

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παραγωγοί και επαγγελματίες υπολογίζονται στους 3.000, ενώ από αυτούς το 15%-20% έχει εγκαταλείψει τις λαϊκές γιατί δεν βγαίνει» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι πανελλαδικά το ποσοστό ανέρχεται στο 30%, ποσοστό, όπως είπε, εξαιρετικά ανησυχητικό.

Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Δερετζής είπε ότι είναι «τσουχτερές» ακόμη και για τις λαϊκές αγορές, αφού λαχανικά εποχής, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι κοστίζουν 2,5 ευρώ, πατάτες και κρεμμύδια στα 1,60 και 1,70 ευρώ αντίστοιχα.

«Ο καταναλωτής καταφεύγει στις λαϊκές αγορές για να βρει φτηνότερα προϊόντα και καταλήγει να πληρώνει σχεδόν το ίδιο ακριβά. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η πολιτεία πρέπει να κάνει άμεσα κάτι για να στηρίξει τον παραγωγό» τόνισε ο ίδιος.

Πολλοί παραγωγοί μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Δερετζής πωλούν κάτω του κόστους πολλές φορές για να διώξουν τα προϊόντα από τον πάγκο. «Όμως, όταν δεν θα υπάρχουν προϊόντα στους πάγκους, τότε οι τιμές θα εκτοξευτούν γιατί θα είναι περιορισμένα. Θα δούμε κρεμμύδια και πατάτες εισαγωγής, από Τουρκία και άλλες χώρες, γιατί εδώ οι παραγωγοί θα σταματήσουν να τα παράγουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία