ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί πρέπει να ανησυχούμε

 29/10/2023 19:30

Πήγαμε στην παρέλαση και υποθέτω περάσαμε καλά. Μέσα σε μία επικίνδυνη διεθνή κατάσταση με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ και την εκ μέρους του Ισραήλ αντίδραση, την γενική αναταραχή στην γειτονιά μας θυμηθήκαμε την κήρυξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και την εμπλοκή της χώρας μας.

Να σημειώσω γιατί πρέπει να ανησυχούμε: Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος προέκυψε μετά από τοπικές συγκρούσεις και αναταραχή. Πάντα η διατήρηση μίας ομαλότητας παγκοσμίως βοηθάει στην καθημερινότητά μας και την ανάπτυξη. Οι τοπικές συγκρούσεις που προκαλούν γενίκευση και εμπλοκή όλο και περισσότερων μπορεί να είναι η αρχή για μία σύρραξη που θα έχει απίστευτης βαρύτητας αποτελέσματα.

Σε εμάς ασχολούμαστε -τα μέσα και οι ενδιαφερόμενοι- με ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς έχει ενδιαφέρον αλλά η συμμετοχή 140 χιλιάδων από τα 10 εκατομμύρια στην επιλογή αρχηγού σε ένα κόμμα δεν είναι το κεντρικό θέμα επικαιρότητας. Θα μου πείτε: εδώ κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1989 και εμείς ασχολούμασταν με φωτογραφίες από μπάνια και διακοπές! Έλληνες και Ελληνίδες είμαστε και πως το έλεγε ο αείμνηστος Τζημάκος: η κοινή γνώμη, μία κοινή ακόμη!

Έτσι παρελαύνουν από τα ψηφιακά και ηλεκτρονικά μέσα διάφοροι και διάφορες και αναφέρονται στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά ρόλο και περιεχόμενο. Πολύ εύκολα θα πω: ας το βρει να μας το προτείνει και να δούμε την θέση μας -ο καθένας και η καθεμία. Με την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών με την επικράτηση της ΝΔ σε αυτές (από 332, 200 είναι προς την ΝΔ, 110 προς το ΠΑΣΟΚ, 5 προς ΣΥΡΙΖΑ, 5 προς ΚΚΕ και 12 χωρίς υποστήριξη) παρά τις αναφορές μεικτών και ανεξάρτητων συνδυασμών από τον Ιανουάριο του 2024 αρχίζει μία δύσκολη -όπως πάντα, πενταετία προσπάθειας των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών για να προχωρήσουμε τοπικά στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζικό κόμμα είναι με μέλη και οργανώσεις. Ας προχωρήσει στις δικές του διαδικασίες και να λύσει τα προβλήματά του. Φυσικά το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι η απομάκρυνση από την προοπτική να αναλάβει την κυβέρνηση δεν μπορεί να του εξασφαλίσει την συνήθη συναλλαγή του πελατειακού συστήματος: «ψήφοι για χάρες!». Έτσι φυσιολογικά με την προοπτική εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο που θα είναι κομβικές για το αύριο μας αφορά η λειτουργία και η συγκρότηση κομμάτων, αλλά κυρίως μας αφορούν πολιτικές προτάσεις και προγράμματα.

Οι πολιτικές οικογένειες που χειρίζονται την τύχη μας στην Ευρώπη, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να καταλήξουν σε προτάσεις και φυσικά οι εκπρόσωποι τους τοπικά σε εξειδίκευση.

Είπαμε όμως: Έλληνες και Ελληνίδες είμαστε. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε δίκαιο. Ας συγκεντρωθούμε στην πανδημία που δυστυχώς δεν τελείωσε και ας προστατευτούμε από νοητικές και φυσικές πανδημίες!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28-29.10.2023