ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί η Moody’s δεν αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία;

 25/03/2024 12:00

Η Moody’s αποτελεί τον μοναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης που δεν εντάσσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα (υπενθυμίζεται ότι Standard and Poor’s, Fitch, DPRS, R&I και Scope έχουν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στη πολυπόθητη βαθμίδα). Στην πρόσφατη αξιολόγησή της διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία Βa1 με σταθερές προοπτικές, μία μόλις κατηγορία κάτω από αυτήν της επενδυτικής. Ο οίκος φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής, αξιολογώντας μία σειρά από παράγοντες ενώ ταυτόχρονα συνεκτιμά τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες που έχει στο μέλλον. Παράλληλα, η Moody’s επιχειρεί να στείλει τα δικά της μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη συνέχισης μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής συνετής οικονομικής πολιτικής.

H αποκωδικοποίησης της απόφασης της Μoodys

Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά δύο βαθμίδες. Ως εκ τούτου, το χρονικό διάστημα είναι αρκετά περιορισμένο για να δώσει τη δυνατότητα επιπλέον αναβάθμισης. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι μία πιθανή αναβάθμιση θα βοηθούσε σημαντικά την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αναμενόταν από τους παράγοντες της ελληνικής αγοράς. Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να εκληφθεί απαραίτητα ως αρνητική εξέλιξη. Εξάλλου, η Moody’s επισημαίνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μέσω αύξησης της εσωτερικής ζήτησης και των εξαγωγών καθώς και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, του δημοσίου χρέους και του πληθωρισμού.

Υπάρχει λογική πίσω από την απόφαση;

Όπως προαναφέρθηκε η Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της οικονομίας μας. Δεν αναβάθμισε ούτε τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές παρά την πρόοδο που η ίδια αναγνωρίζει ότι έχει συντελεστεί. Ακόμα και στο κείμενο της ανάλυσης που συνοδεύει την αξιολόγηση δεν σηκώνει «κόκκινη σημαία» σε μακροοικονομικά μεγέθη που ενδεχομένως να την προβληματίζουν. Πρόκειται για μία αδικαιολόγητη στάση. Μία απόφαση που δεν έχει λογική αν λάβουμε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα τα οποία είτε τα δει κάποιος μεμονωμένα είτε συγκριτικά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αντιληφθεί τη θετική τους εξέλιξη. Έρχεται, μάλιστα, σε αντίθεση με τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων. Δηλαδή, μόνο η Moody’s θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι «σκουπίδια» (junk bonds) και δεν μπορούν να βρίσκονται στον επενδυτικό χάρτη. Είναι προφανές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί για να αποκτήσει η χώρα ανθεκτικότητα αλλά ακόμα και αυτό φαίνεται πως επιτυγχάνεται με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2%.

Η επόμενη αξιολόγηση

Η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024. Αν η δημοσιονομική σταθερότητα εμπεδωθεί και αποδειχτεί ότι αποτελεί δομικό -πλέον- στοιχείο της οικονομίας, το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών μειωθεί, οι επενδύσεις δεν επιβραδυνθούν και οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν τότε θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού και η ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τότε, θα επικυρωθεί για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τις πιθανότητες χρεωκοπίας και έχει μία ανθεκτική οικονομία που αναπτύσσεται. Εκτός από την επιβεβαίωση για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, θα υπάρχει μια υγιής οικονομία στο πλαίσιο της οποίας οι πολίτες θα προοδεύουν και θα ευημερούν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.2024

Δημοφιλείς Απόψεις