ΑΠΟΨΕΙΣ

Φταίει ο άνεμος, Φταίει το κλίμα, Φταίνε οι σαμποτέρ

 27/08/2023 20:00

Παλιά ακούγαμε για τον «στρατηγό άνεμο». Ακόμη παλιότερα για τα φονικά κουκουνάρια που εκτοξεύονται πυρακτωμένα. Τα τελευταία χρόνια ακούμε πως για τις πυρκαγιές υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή. Φέτος, το κύριο βάρος των ευθυνών, αποδίδεται στους εμπρηστές. Μάλιστα προκειμένου το πράγμα να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό και ιντριγκαδόρικο μιλάμε για παράνομους μετανάστες που τους βάζουν μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, να λαμπαδιάσουν τα δάση της Ελλάδας.

Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να έχουμε την εμφάνιση αυτόκλητων σερίφηδων που συλλαμβάνουν μόνοι τους μετανάστες και τους φυλακίζουν σε κοντέινερ. Απίστευτα πράγματα.

Κι όλα αυτά, για να απαλλάξουμε από κάθε ευθύνη το κράτος μας, την κοινωνία και εμάς, τους νομοταγείς πολίτες.

Βέβαια, όλα αυτά δεν στέκουν στη λογική, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Αυτό που μετράει είναι το μήνυμα, η απόσπαση της προσοχής από την μεγάλη καταστροφή και η επικέντρωσή τους στους έντρομους κλειδαμπαρωμένους σε μία σκοτεινή καρότσα ενός βαν («25 κομμάτια έχω μέσα» ακούγεται χαρακτηριστικά να λέει κομπορρημονώντας ο σύγχρονος κυνηγός κεφαλών).

Έτσι είναι. Αντί να ψάχνουμε αν υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναδειχτούν και να αποδοθούν, αντί να δούμε τι κάναμε ως πολιτεία λάθος και πώς πρέπει να πορευτούμε στην συνέχεια για να διορθώσουμε τα πράγματα, κρυβόμαστε πίσω από σενάρια συνωμοσίας και από ισχυρούς εχθρούς που μας επιβουλεύονται κι έχουν ξεκινήσει ασύμμετρο πόλεμο με εμάς, τον περιούσιο και αξιοζήλευτο λαό.

Δεν θέλω να ισχυριστώ πως αποκλείεται να υπάρχουν εμπρηστές. Χρόνια τώρα «συλλαμβάνονται» κάτι περίεργοι παππούδες που πάνε να κάψουν ξερά χόρτα και καίνε το βουνό, κάτι διαταραγμένοι που την είδαν Νέρωνες, κάτι λαμόγια που θέλουν να εξαφανίσουν ένα δάσος προκειμένου να το εκμεταλλευτούν ως χέρσα γη. Το φετινό ωστόσο δεν έχει προηγούμενο. Οφείλει το κράτος μας να ξεδιαλύνει την ιστορία. Αν υπάρχουν εμπρηστές-εντολοδόχοι ξένων χωρών ή μεγάλων συμφερόντων, θα πρέπει να γίνουν τα δέοντα. Αν μάλιστα χρησιμοποιούνται «λαθρομετανάστες» για να κάνουν τη δουλειά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα.

Όχι πως και σε μία τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχουν ευθύνες στο κράτος μας που οφείλει δια των υπηρεσιών του να προλαβαίνει ή να αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους παρόμοιες καταστάσεις, αλλά είναι κάτι πρωτοφανές.

Σε αντίθετη περίπτωση, στην περίπτωση δηλαδή που όλο αυτό το σκηνικό στήνεται για να μειωθούν οι ευθύνες όσων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, οι ευθύνες τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023

Δημοφιλείς Απόψεις