ΑΠΟΨΕΙΣ

Φαίνεται η κούραση των πολιτών

 28/09/2023 08:00

Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ακόμα η πόλη μας δεν πήρε το άρωμά τους. Υποτονικές οι εκδηλώσεις, αν και οι υποψήφιοι συνολικά είναι πάρα πολλοί. Όλα τα πρόσφατα γεγονότα συντελούν σε αυτό το κλίμα. Οι διπλές βουλευτικές εκλογές που κούρασαν τους πολίτες, οι πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, η έξαρση του μεταναστευτικού και φυσικά τα προβλήματα της καθημερινότητας -με κυρίαρχο αυτό της ακρίβειας- δεν αφήνουν χώρο στην επικαιρότητα για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Με αυτές ασχολούνται, προς το παρόν, οι ενδιαφερόμενοι.

Είναι γνωστό πως δύο υποψηφιότητες στηρίζονται από δύο κόμματα. Τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία και τον Σπύρο Πέγκα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέλιος Αγγελούδης δεν έχει πάρει κομματικό χρίσμα. Θα περίμενε κάποιος πως τουλάχιστον οι κομματικοί μηχανισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων να έδιναν κάποιον τόνο στο προεκλογικό κλίμα, βοηθώντας τους υποψηφίους τους να προβάλουν το πρόγραμμά τους. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό πως είναι βυθισμένος στα προβλήματά του, από τα οποία είναι άγνωστο αν και πότε θα συνέλθει. Συνεπώς και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον Σπύρο Πέγκα είναι περιορισμένη και αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη πλευρά και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν εισπράττει αυτά που θα έπρεπε από τη στήριξη ενός κόμματος που κυβερνά και έχει ένα κομματικό μηχανισμό που λειτουργεί. Από αυτά που βλέπω και ακούω δεν έχει και την υποστήριξη από το σύνολο των τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, άγνωστο για ποιο λόγο. Πάντως, και αυτό έχει τη σημασία του, το χρίσμα στον νυν δήμαρχο το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αν χαθεί η δημαρχία την ήττα από το Μέγαρο Μαξίμου θα τη χρεωθούν πρωτίστως οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ο κομματικός μηχανισμός. Αν συμβεί αυτό θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Στέλιος Αγγελούδης τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει τριχοτομηθεί, καθώς άλλα στελέχη του πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο του Κωνσταντίνου Ζέρβα, άλλα αυτό του Σπύρου Πέγκα και άλλα, ίσως τα περισσότερα, συμμετέχουν στον συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, φρονίμως ποιών, δεν έδωσε σε κανέναν υποψήφιο το χρίσμα. Μόνο ζημιωμένος θα έβγαινε.

Δε θα αναπαραγάγω σενάρια για το ποιος θα κερδίσει ποιον στον δεύτερο γύρο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι αναπόφευκτος. Ούτε ποιος ζευγάρι υποψηφίων φαίνεται επικρατέστερο για να μονομαχήσει για τη δημαρχία. Δεκαπέντε ημέρες είναι σημαντικός πολιτικός χρόνος, αν λάβουμε υπ’ όψη πως κάποιοι υποψήφιοι έχουν ακόμα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Και σε αυτό το χρονικό διάστημα πολλά μπορεί να συμβούν.

Εκείνο που μετρά πάνω απ’ όλα είναι να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να πιστέψουμε πως αυτή η πόλη έχει μέλλον και πως αυτό το μέλλον δε βρίσκεται στα χέρια του αποκαλούμενου αθηνοκεντρικού κράτους, αλλά στα δικά μας χέρια. Η παραίτηση και η μιζέρια μόνον ζημία προκαλούν στη Θεσσαλονίκη μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.09.2023

Δημοφιλείς Απόψεις