ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωμπάσκετ!

 21/09/2022 14:00

Τελειώνει η ΔΕΘ που μετά από δύο χρόνια είχε κόσμο και πολλές δραστηριότητες. Ελπίζω να μην έγινε χώρος ανάπτυξης και μετάδοσης COVID με όλους που νομίζουν ότι δεν τους αφορά ατομικά και ότι τελείωσε. Ανοίξανε και το σχολεία -άλλοι χώροι παραγωγής και μετάδοσης- με τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ιδιάζουσα συμπεριφορά. Μετά τα χρόνια περιορισμού προσπαθούν να επανέλθουν ή να βρουν αυτό που τους φαίνεται κανονικό. Όπως όλοι μας άλλωστε. Με τα δεδομένα να δείχνουν ότι είμαστε στο επίπεδο του Μάιου 2022 να θυμηθούμε ότι μετά τον Μάιο ακολουθεί καλοκαίρι ενώ μετά τον Σεπτέμβριο χειμώνας…

Ακούσαμε πολλά περί του τι θα γίνει μετά από τις πρώτες, δεύτερες, τρίτες, τέταρτες εκλογές και περιμένουμε τι θα μας συμβεί το χειμώνα με το αέριο που επιλέξαμε για να σώσουμε το περιβάλλον να απειλεί να γίνει αβάσταχτο! Θα αρχίσουμε να καίμε ξύλα και να κόβουμε δέντρα; Επειδή δεν πρόκειται στον χειμώνα να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία (αναμένουμε το φθινόπωρο του 2023 να βρεθεί μάλλον προς το τέλος) θα τραβήξουμε μεγάλο ζόρι με το θέμα θέρμανση.

Κανονικά την Κυριακή θα περιμέναμε τον τελικό του Ευρωμπάσκετ! Αλλά δυστυχώς Τρίτη και 13 χάσαμε! Χάσαμε; Η ταύτιση με την ομάδα είναι πάντα κακή! Η ομάδα έχασε. Και όπως πολύ σωστά λέει ο προπονητής, δεν παίζει μόνο η δική μας ομάδα. Παίζει και μία άλλη! Αυτό να το θυμούνται και τα κόμματα και οι υποψήφιοι. Δεν παίζουν μόνοι τους. Έχει και άλλους. Μόνο στους παραδείσους (όπως π.χ. Βόρεια Κορέα) παίζουν μόνοι τους!

Και ο COVID και η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσαν και προκαλούν μεγάλη αναταραχή στο σύνολο της Ευρώπης και σε όλες τις χώρες που έχουν εκλογές μέσα στη χρονιά. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και άλλοι αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα. Εμείς, η Κύπρος και η Τουρκία έχουμε εκλογές προγραμματισμένες. Άσχετα ότι εμείς εδώ ασχολούμαστε με υποκλοπές (είπαμε το 1989 που κατέρρευσε ο παράδεισος και ο Θεός έδιωξε τον Αδάμ και την Εύα εμείς βλέπαμε φωτογραφίες σε πρωτοσέλιδα, ξεματιάστρες και άλλους).

Στο μεταξύ, έγιναν εκλογές στην Σουηδία. Η Σουηδία που αποτέλεσε έναν προνομιακό χώρο για τους Σοσιαλδημοκράτες με τον COVID και την εισβολή των Ρώσων βρέθηκε σε μία ιδιότυπη κατάσταση. Φυσικά μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές του 2018 η κυβέρνηση που σχηματίστηκε είχε 116 υπέρ και την ανοχή 79 βουλευτών από τους 349. Το 2021 είχε 175 από τους 349. Στις εκλογές που έγιναν το 2022 η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει 175 (με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα) ενώ το 2018 τα τέσσερα κόμματα που συμμαχούν είχαν 174! Δηλαδή: τα τέσσερα αυτά κόμματα από 49,2% που είχαν το 2018 πήγαν στο 49,7% το 2022! Το διαφορετικό είναι ότι ένα κόμμα που το 2018 υποστήριζε την κυβέρνηση (με 20 βουλευτές) μετακινήθηκε στην αντιπολίτευση και εξέλεξε 16 βουλευτές.

Περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση. Μέσα σε όλα προέκυψε στην Σουηδία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ από τα θέματα είναι η κοινωνική πολιτική σε μετανάστες που αποτελούσε από τα κεντρικά θέματα των Σοσιαλδημοκρατών.

Τι θα γίνει; Θα δούμε. Η χρονιά θα έχει ενδιαφέρον. Ακολουθούν το 2024 οι σημαντικότερες Ευρωεκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17-18.09.2022