ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιτέλους, επιστολική ψήφος!

 04/12/2023 12:51

«Έι, Νίκο, γεια σου. Τι κάνεις;» Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν σε ένα από τα ωραία καφέ του Λευκού Πύργου, σε μία ηλιόλουστη ημέρα έπεσα επάνω στον κύριο Μüller. Ήταν ένας από τους κλασσικούς παλιομοδίτες Γερμανούς εκπαιδευτικούς που αγαπούσε τρελά την Ελλάδα. Τον γνώρισα ως μέλος της γερμανικής παροικίας της Θεσσαλονίκης την περίοδο που ήταν καθηγητής στη Γερμανική Σχολή, από την οποία αποφοίτησα και εγώ πριν από αρκετά χρόνια. Είχε πάρει στο μεταξύ σύνταξη, είχε επιστρέψει στη Γερμανία και ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να κάνει διακοπές στη Νικήτη. Η κουβέντα μας έφτασε και στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας, όταν κάποια στιγμή μου είπε χαμογελώντας. «Εγώ ψήφισα χθες». Του λέω: «Πώς; Από εδώ;». Μου απαντά: «Βέβαια. Με επιστολική ψήφο», συνεχίζει. «Πώς;» ξαναρωτάω. «Ειδοποιήσαμε την αρμόδια υπηρεσία στο Μόναχο σε ποια διεύθυνση θα βρισκόμαστε στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών και πριν λίγες ημέρες λάβαμε ταχυδρομικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την επιστολική ψήφο. Έτσι χθες, πήγαμε με τη γυναίκα μου στο ταχυδρομείο της Νικήτης και ψηφίσαμε», πρόσθεσε με απόλυτη φυσικότητα. Βαυαρός ο κ. Müller και εκείνο το Σαββατοκύριακο είχε εκλογές στο κρατίδιό του. Συνεχίσαμε την κουβέντα, αλλά από μέσα μου όχι ότι δεν τον ζήλεψα. «Πόσο απλή μπορεί να γίνει η ζωή μας», σκέφτηκα. Και αναρωτήθηκα γιατί δεν μπορούσε η Ελλάδα να προσφέρει στους πολίτες της μία τέτοια υπηρεσία. Την στιγμή που η επιστολική ψήφος ισχύει σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.

Θυμήθηκα την σκηνή και τον κ. Müller την Πέμπτη το μεσημέρι όταν άκουσα από τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι από τις επερχόμενες ευρωεκλογές θα ισχύσει η επιστολική ψήφος. Χάρηκα, αλλά κυρίως αισθάνθηκα λίγο πιο πολύ Ευρωπαίος.

Φυσικά άκουσα και τις χίλες μύριες ελληνικές εξηγήσεις για την απόφαση. Ο ένας μου είπε ότι η αποχή ήταν αυτό που φόβισε τον πρωθυπουργό και αποφάσισε να προωθήσει το μέτρο. Ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι είναι μία κίνηση που ενισχύει τη ΝΔ, γιατί θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από τους κατοίκους του εξωτερικού, που θεωρούνται συντηρητικό ακροατήριο και το οποίο θα ψηφίσει κυρίως ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Η εκτίμηση ίσως να είχε κάποτε ισχύ. Σήμερα δεν το νομίζω. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Στη Δρέσδη, για παράδειγμα, στις εθνικές εκλογές του 2023 πρώτο κόμμα είχε αναδειχθεί το ΚΚΕ και η ΝΔ ήταν μόλις τρίτη.

Με την επιστολική ψήφο θα «χτυπηθεί» η αποχή που όπως φάνηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές όλο και μεγαλώνει, ενώ θα ξεχάσουμε για τα καλά και τη δαπανηρή μάχη με τους ετεροδημότες του εξωτερικού. Που τα χρόνια των παχιών αγελάδων κατέβαιναν να ψηφίσουν στην Ελλάδα με αεροπλάνα τα οποία ναύλωναν τα μεγάλα κόμματα…

Ό,τι και να συμβαίνει απ’ όλα αυτά η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας είναι ένα άλμα προς τα εμπρός. Γιατί αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές.

Και για την οποία θα χαρεί σίγουρα και ο Φιλέλληνας κύριος Müller…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.12.2023

Δημοφιλείς Απόψεις