ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιστολική ψήφος!

 12/12/2023 17:00

Μετά από πολλά χρόνια φτάσαμε επιτέλους να συζητάμε για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου. Για τις ευρωεκλογές -και τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει το συνταγματικό κώλυμα του Άρθρου 51.4 . Καλό είναι -φυσικά να αναθεωρηθεί και αυτό το άρθρο.

Γενικά όμως υπάρχει το κώλυμα του Άρθρου 51.3 που περιέχεται σε όλους τους Νόμους όσον αφορά εκλογές «… εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει» .

Άμεση ψηφοφορία σημαίνει να είμαστε βέβαιοι ότι ψηφίζει αυτός/αυτή που δικαιούται και όχι κάποιος άλλος/άλλη. Γι’ αυτό προσέρχεται και παρουσιάζει έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά του. Καθολική ότι ψηφίζουν όλοι/όλες. Μυστική ότι κανείς/καμία δεν βλέπει όταν ψηφίζει κάποιος/κάποια την επιλογή του. Γι’ αυτό έχουμε παραβάν στα εκλογικά τμήματα και την διασφάλιση από την παρουσία εφορευτικής επιτροπής.

Την δεκαετία του 1950 νομοθετήθηκε να υπάρχει ένα προς ένα αντιστοιχία εκλογέα και εκλογικού τμήματος ώστε να μην εμφανίζονται φαινόμενα διπλοψηφίας και πρόσθεσης ψηφοδελτίων και επίσης το εκλογικό βιβλιάριο που καταργήθηκε το 2001. Ευτυχώς φύγαμε από την εποχή αυτή και σήμερα -πρακτικά, είναι ανύπαρκτα τέτοια φαινόμενα. Άλλα η ένα προς ένα αντιστοιχία μας έμεινε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι -εντός Επικράτειας, πρέπει να μετακινηθούν από εκατοντάδες μέτρα έως εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ψηφίσουν.

Έτσι πριν από επιστολική ψήφο αρκεί όποιος/όποια βρίσκεται εντός Επικράτειας την ημέρα των εκλογών να ψηφίζει σε όποιο εκλογικό τμήμα θέλει!

Γίνεται; Φυσικά και πολύ απλά! Ένα δίκτυο μπορεί να διασφαλίσει ότι όλα τα εκλογικά καταστήματα είναι συνδεδεμένα σε ένα κεντρικό σύστημα και καταχωρείται η συμμετοχή του πολίτη αυτόματα.

Και αν σε κάποιο τμήμα δεν υπάρχει σύνδεση; Σε όλα μπορεί να καταγραφεί σε ηλεκτρονικό αρχείο ποιοι/ποιες ψήφισαν και πολύ απλά να ελεγχθεί για αυτά που δεν υπήρχε σύνδεση μετά συγκρίνοντας με το κεντρικό σύστημα.

Τι θα γλιτώσουμε έτσι; Χρήματα και κόπο για την οργάνωση διαδικασίας της επιστολικής ψήφου για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και θα διασφαλίζεται η πρόνοια περί μυστικής.

Παραμένει το θέμα επιστολική ψήφος; Προφανώς. Με κωδικούς TAXIS και ψηφιακή υπογραφή του εντύπου συμμετοχής να ψηφίσει ηλεκτρονικά! Αφού θα το ζητήσουν και αφού θα ταυτοποιηθεί το αίτημα με κωδικούς TAXIS γιατί να μην ψηφίσουν έτσι;

Ότι θα γλιτώσουμε πολλά λεφτά και θα διασφαλίσουμε την συμμετοχή με ηλεκτρονική επιστολή είναι επίσης βέβαιο. Να γίνει για όλους; Η ηλεκτρονική ψήφος; Φυσικά! Ας το δηλώσουμε όμως και εκείνη την ημέρα! Όχι 40 μέρες πριν!

Συμπερασματικά: αντί να στέλνουμε επιστολές και να μαζεύουμε επιστολές που είναι επίσης αμφίβολο αν μπορεί να καταμετρηθούν (σκεφτείτε να πάνε 300 χιλιάδες επιστολές στην Αττική… που και πως θα κατανεμηθούν να μετρηθούν;) να δώσουμε την δυνατότητα να ψηφίσει ο καθένας/κάθε μία σε όποιο εκλογικό κατάστημα θέλει και να κάνουμε για τους εκτός Επικράτειας και όσους εντός Επικράτειας αδυνατούν να μετακινηθούν επιστολική ψήφο είτε μόνο ηλεκτρονικά είτε και ηλεκτρονικά.

Φυσικά θα πρέπει να θεσμοθετηθεί κατά τα πρότυπα όλων των χωρών η «Αρχή Εκλογών» υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου που θα ασχοληθεί με όλα αυτά και θα μπορεί να σχεδιάζει και να βελτιώνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.12.2023