ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα εξώδικο του γενικού διευθυντή της ΔΕΠΘΕ, μια οφειλόμενη απάντηση και μια παραίτηση. Γράφει ο Σαλονικιός

'Oπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή μου, προχθές υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δαγκλής ο οποίος, σημειώνω, είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του δημάρχου

 12/04/2023 07:00

Ένα εξώδικο του γενικού διευθυντή της ΔΕΠΘΕ, μια οφειλόμενη απάντηση και μια παραίτηση. Γράφει ο  Σαλονικιός

O Σαλονικιός

Ειλικρινά, δεν είχα καμία απολύτως πρόθεση να επανέλθω σε όσα γίνονται στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (TV100, FM100) του δήμου Θεσσαλονίκης. Εξαναγκάζομαι όμως εξ αιτίας ενός εξωδίκου το οποίο απέστειλε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ. Ο Γιάννης Κεσσόπουλος διαμαρτύρεται σχετικά με όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματα του makthes.gr για τα συμβαίνοντα στο δημοτικό κανάλι. Δημοσιεύουμε αυτούσιο το περιεχόμενο του εξωδίκου, καθώς και μία οφειλόμενη απάντηση για όσα αναφέρει αλλά και για όσα εσκεμμένως παρασιωπά.

Ο κ. Κεσσόπουλος στο εξώδικό του αναφέρει τα εξής:

“Τις τελευταίες μέρες βλέπουν καθημερινά (6, 7 και 8-4-2023) το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα και αναρτήσεις από την ανώνυμη στήλη “Σαλονικιός”, στοχευμένες και επαναλαμβανόμενες, που αφορούν την ΔΕΠΘΕ και εμένα προσωπικά.

Αρχικά το πρώτο δημοσίευμα περιέχει αλλεπάλληλες ψευδείς πληροφορίες, χωρίς ο συντάκτης να έχει επιχειρήσει καμία διασταύρωση ως έχει υποχρέωση, με αποτέλεσμα της δυσφήμηση της ΔΕΠΘΕ και εμού προσωπικά. Στα επόμενα δημοσιεύματα περιλαμβάνονται άκρως απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπό μου που προσβάλλουν ευθέως την επαγγελματική μου διαδρομή, την ηθική και την υπόστασή μου, δυσφημώντας με ψευδώς.

Πρόκειται για δημοσιεύματα, χωρίς καμία διασταύρωση των αναφερομένων σε αυτά, υποβολιμαία, τα οποία προφανώς επιχειρούν να συνδέσουν άσχετα πράγματα και καταστάσεις, με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση.

Πως αλλιώς να κρίνει κανείς το δημοσίευμα της 6-4-2023 το οποίο αφού ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη ανάθεση είναι νόμιμη, καταλήγει και πάλι απαξιωτικά προς το πρόσωπό μου: 'Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι οι απευθείας αναθέσεις ασφαλώς και είναι νόμιμες, ακόμη και αυτές που βγάζουν μάτι, αρκεί να τηρείς τα προσχήματα. Όμως, όταν διορίζεις επικεφαλής στη ΔΕΠΘΕ έναν άνθρωπο ο οποίος έχει θητεύσει στη θρυλική “Σχολή Ψωμιάδη”, με τα γνωστά 45αρια, τι είδους απευθείας αναθέσεις περιμένεις να σου κάνει;'
Ή στο δημοσίευμα της 7-4-2023 -που αφορά από ποια αυτοκίνητα πήρε η δημοτική αστυνομία πινακίδες- το οποίο καταλήγει 'Δημοσιογράφοι και τεχνικοί είναι εξοργισμένοι με τον γενικό ο οποίος, πηγαίνοντας από γκάφα σε γκάφα έχει φέρει το σταθμό σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Αγαπητέ Κωνσταντίνε, δυστυχώς έμπλεξες...'.

Όλα αυτά αναφέρονται σε εμένα προσωπικά, άπτονται παραβάσεων του ποινικού κώδικα και προσβάλουν βάναυσα την προσωπικότητά μου. Η διαδρομή μου αποδεδειγμένα όλα τα χρόνια επαγγελματικά και ατομικά είναι άμεμπτη και ακέραια και δεν επιτρέπω σε κανέναν να θίγει την τιμή και την υπόληψή μου, με προφανή ψεύδη και συκοφαντίες.

Για την υπόθεση ανάθεσης σε εξωτερική εταιρεία για τη '«συμπαραγωγή περιεχομένου για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής ενημερωτικού προγράμματος και των εκλογικών αναμετρήσεων για το διάστημα Απρίλιος - Δεκέμβριος 2023 της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης', θέμα στο οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις (προτού καν να υπάρχει κάποια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ), είναι απόλυτα νόμιμη. Όλη η διαδικασία αυτής γίνεται όπως προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι για τέτοιου είδους αναθέσεις, αναφέρονται δε στην εισήγηση από την οποία προφανώς αντλήθηκαν τα στοιχεία του δημοσιεύματος, επομένως ο συντάκτης γνώριζε την αλήθεια. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένη ανάθεση είναι για να μπορέσει η δημοτική τηλεόραση με συμπαραγωγές να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος λόγω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Οι αναγκαίες ειδικότητες αναφέρονται ρητά στην εισήγηση και δεν περιλαμβάνουν δημοσιογράφο, όπως αναληθώς αναφέρεται, αλλά παραγωγό, σκηνοθέτη, εικονολήπτη, μακιγιέζ. Επίσης ο ανάδοχος θα εισπράξει συνολική αμοιβή το πολύ έως 3.600 ευρώ (εάν εξαντληθεί το φυσικό αντικείμενο) και όχι 41.850 ευρώ όπως αναληθώς υπονοείται (τα υπόλοιπα αφορούν έξοδα της συμπαραγωγής).

Εάν είχαν διασταυρωθεί οι πληροφορίες, εάν δηλαδή είχε ερωτηθεί η ΔΕΠΘΕ, τότε δεν θα υπήρχαν ανακρίβειες στα εν λόγω δημοσιεύματα. Είναι νόμιμη η ακολουθούμενη διαδικασία και πλήρης η διαύγεια περί αυτής, όπως γίνεται για κάθε θέμα που αφορά λήψη απόφασης από τη ΔΕΠΘΕ από το 2020 και εντεύθεν.
Καλοδεχούμενη η κριτική και ο δημόσιος διάλογος, αλλά όχι η αδιασταύρωτη παραπληροφόρηση και κάθε είδους συκοφαντική αναφορά ή στόχευση σε πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες φράσεις είναι στοχευμένες, ψευδείς και συκοφαντικές και δεν έχουν καμία σχέση με την πληροφόρηση του κοινού, αλλά αποσκοπούν προφανώς σε αλλότριους σκοπούς και καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία του θέματος. Προφανώς πρόκειται περί ποινικού αδικήματος και βαρείας προσβολής της προσωπικότητας, πολλώ δεν μάλλον που ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ δεν είναι αιρετός και η θέση δεν είναι πολιτική, όπως ο καθένας γνωρίζει. Επιπλέον, δεν λαμβάνει αποφάσεις εκείνος αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως επίσης γνωρίζει ο καθένας.

Κατόπιν όλων αυτών, σας καλώ για πρώτη και τελευταία φορά:

- Να ανακαλέσετε αυτά τα δημοσιεύματα και να τα απαλείψετε από το διαδίκτυο (ώστε να μην εμφανίζονται πλέον), σε ό,τι αφορούν το πρόσωπό μου. Επίσης να τα ανακαλέσετε και από την έντυπη εφημερίδα εάν τυχόν έχουν δημοσιευτεί εκεί.
- Να δημοσιεύσετε την παρούσα και να προβείτε σε δήλωση αποκατάστασης σε επόμενη ανάρτηση άμεσα.
- Να αποφύγετε στο μέλλον να δημοσιεύσετε ή να αναρτήσετε οτιδήποτε ψευδές και συκοφαντικό για το πρόσωπό μου.
Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα σε εκείνον προς τον οποίο απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας παράλληλα το περιεχόμενό της στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει”.

Η οφειλόμενη απάντηση

Στο εξώδικό του ο κ. Κεσσόπουλος αναφέρει ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα του makthes.gr “είναι ανυπόστατα” και πως ειδικά το πρώτο “περιέχει αλλεπάλληλες ψευδείς πληροφορίες”.

Κατ' αρχάς το πρώτο δημοσίευμα ενημέρωνε για τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ στην οποία θα γινόταν συζήτηση, μεταξύ άλλων και για μία απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία για τη «συμπαραγωγή περιεχομένου για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής ενημερωτικού προγράμματος και των εκλογικών αναμετρήσεων για το διάστημα Απρίλιος - Δεκέμβριος 2023 της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 41.850€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ».
Επί όσων αναφέρει επ' αυτού στο εξώδικό του ο κ. Κεσσόπουλος απαντώ τα εξής:

1. Το δημοσίευμα πουθενά δεν ανέφερε ότι η σύμβαση ήταν μη νόμιμη. Έθετε απλώς δύο ερωτήματα: πρώτον, για ποιο λόγο οι ανάγκες δεν καλύπτονται εκ των ενόντων, από το ικανότατο στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΠΘΕ ή έστω, με τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά επιλέχθηκε η λύση της ανάθεσης σε εξωτερική εταιρεία. Δεύτερον, έθετε το ερώτημα εάν η όλη διαδικασία ήταν διαφανής δεδομένου ότι όλα (πρόσκληση ενδιαφέροντος, αποδοχή πρότασης της εταιρείας, συζήτηση στο δ.σ.) έγιναν σε χρόνο ρεκόρ – μόλις δύο ημερών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δεύτερη προσφορά, έστω για τα μάτια του κόσμου.

2. Επ' αυτών, ο κ. Κεσσόπουλος αναφέρει ότι όλα “είναι απόλυτα νόμιμα”, κάτι που βεβαίως δεν έθιγε το δημοσίευμα. Αποφεύγει ωστόσο να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διαφάνειας της όλης διαδικασίας. Ισχυρίζεται ότι η ανάθεση γίνεται “για να μπορέσει η δημοτική τηλεόραση με συμπαραγωγές να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος λόγω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων”. Τον ενημερώνω, εάν δεν το γνωρίζει ότι το 2019, όταν εκτός από τις εθνικές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές, με δεκάδες υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες τότε, υπήρχαν και ευρωεκλογές, τα δημοτικά μέσα ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη επάρκεια, στηριζόμενα στα δικά τους στελέχη και σε κάποιους συμβασιούχους. Τι συνέβη τώρα και τα ίδια στελέχη δεν επαρκούν;

3. Πέραν αυτού, ο κ. Κεσσόπουλος ισχυρίζεται ότι στη σύμβαση με τον ιδιώτη δεν περιλαμβάνεται απασχόληση δημοσιογράφου “όπως αναληθώς αναφέρεται”. Πέραν του ότι ο σχεδιασμός προβλέπει απασχόληση δημοσιογράφου, ασχέτως του τι λέει η εισήγηση προς το δ.σ., θέτω στον κ. Κεσσόπουλο το ερώτημα εάν είναι αληθές ότι μέσω προηγούμενων συμβάσεων που είχε η ΔΕΠΘΕ με την ίδια εταιρεία, πληρώθηκαν δημοσιογράφοι.

4. Επίσης, ο γενικός διευθυντής αναφέρει ότι η ιδιωτική εταιρεία θα εισπράξει εν τέλει μόλις 3.600 ευρώ το πολύ “και όχι 41.850 όπως αναληθώς υπονοείται (τα υπόλοιπα αφορούν έξοδα της συμπαραγωγής”. Κατ' αρχάς τίποτε δεν υπονοείται στο δημοσίευμα, το ποσό τον 41.850 ευρώ αναφέρεται ρητά μέσα στην εισήγηση, χωρίς να παρέχεται καμία διευκρίνιση σε τι ακριβώς αφορά, δηλαδή ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει η εταιρεία, τι εκπομπές θα γίνουν, από πόσα άτομα, τι θα εισπράξει η εταιρεία, πόσες θα είναι οι δαπάνες. Αναφέρεται μόνον το ποσόν των 41.850 ευρώ.

5. Και τέλος, εφόσον όλα ήταν “νόμιμα και διαφανή”, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κεσσόπουλος, για ποιο λόγο το θέμα απεσύρθη άρον άρον από τον πρόεδρο του δ.σ. κ. Βεϊζαδέ; Γιατί δεν ελήφθη απόφαση από το δ.σ.;

Επιπλέον, ο κ. Κεσσόπουλος αναφέρει πως θίγεται η τιμή και η υπόληψή του από αναφορά στο δεύτερο δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι διετέλεσε συνεργάτης του Ψωμιάδη στον τομέα της Επικοινωνίας, ως μέλος του γραφείου Τύπου στην πρώην νομαρχία. Εάν, εκ των υστέρων, ο κ. Κεσσόπουλος θεωρεί πως εκείνη η συνεργασία του πλήττει “την τιμή και την υπόληψή του”, αυτό είναι κατ' αρχάς θετικό γεγονός, ωστόσο η θητεία του εκείνη δίπλα στον “νομάρχη της καρδιάς μας”, δυστυχώς για εκείνον, δεν παραγράφεται και θα τον ακολουθεί.

Επίσης, τον κ. Κεσσόπουλος φαίνεται, σύμφωνα με το εξώδικό του, να τον ενόχλησε η αναφορά ότι “Δημοσιογράφοι και τεχνικοί είναι εξοργισμένοι με τον γενικό ο οποίος πηγαίνοντας από γκάφα σε γκάφα έχει φέρει το σταθμό σε εξαιρετικά δυσχερή θέση”. Η αναφορά αυτή δυστυχώς για τον κ. Κεσσόπουλο, αποτυπώνει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί για εκείνον στις τάξεις των εργαζομένων στα δημοτικά μέσα και αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ο ίδιος. Και η επόμενη είδηση που δημοσιεύουμε παρακάτω, είναι άλλη μια απόδειξη περί αυτού.

Παραιτήθηκε ο αντιπρέδρος της ΔΕΠΘΕ

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή μου, προχθές υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δαγκλής ο οποίος, σημειώνω, είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Όπως με ενημέρωσαν οι πηγές μου ο Δαγκλής τα βρόντηξε έπειτα από έναν έντονο καβγά που είχε με τον Κεσσόπουλο τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στο κανάλι. Η υπομονή του, μου λένε, όπως και πολλών άλλων, έχει εξαντληθεί και η μόνη λύση που του είχε απομείνει ήταν η παραίτηση.

Πληροφορούμαι επίσης ότι μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση ο Δαγκλής δέχθηκε πιέσεις από παράγοντες του δήμου προκειμένου να την ανακαλέσει ώστε να μην δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα, στην πορεία μάλιστα προς τις δημοτικές εκλογές. Εκείνος όμως ήταν αμετάπειστος, απόδειξη ότι η κατάσταση στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης εξ αιτίας της ανικανότητας της ηγεσίας τους, είναι πλέον αφόρητη. Αγαπητέ Κωνσταντίνε, μοιραία, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδό σου...

Ειλικρινά, δεν είχα καμία απολύτως πρόθεση να επανέλθω σε όσα γίνονται στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (TV100, FM100) του δήμου Θεσσαλονίκης. Εξαναγκάζομαι όμως εξ αιτίας ενός εξωδίκου το οποίο απέστειλε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ. Ο Γιάννης Κεσσόπουλος διαμαρτύρεται σχετικά με όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματα του makthes.gr για τα συμβαίνοντα στο δημοτικό κανάλι. Δημοσιεύουμε αυτούσιο το περιεχόμενο του εξωδίκου, καθώς και μία οφειλόμενη απάντηση για όσα αναφέρει αλλά και για όσα εσκεμμένως παρασιωπά.

Ο κ. Κεσσόπουλος στο εξώδικό του αναφέρει τα εξής:

“Τις τελευταίες μέρες βλέπουν καθημερινά (6, 7 και 8-4-2023) το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα και αναρτήσεις από την ανώνυμη στήλη “Σαλονικιός”, στοχευμένες και επαναλαμβανόμενες, που αφορούν την ΔΕΠΘΕ και εμένα προσωπικά.

Αρχικά το πρώτο δημοσίευμα περιέχει αλλεπάλληλες ψευδείς πληροφορίες, χωρίς ο συντάκτης να έχει επιχειρήσει καμία διασταύρωση ως έχει υποχρέωση, με αποτέλεσμα της δυσφήμηση της ΔΕΠΘΕ και εμού προσωπικά. Στα επόμενα δημοσιεύματα περιλαμβάνονται άκρως απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπό μου που προσβάλλουν ευθέως την επαγγελματική μου διαδρομή, την ηθική και την υπόστασή μου, δυσφημώντας με ψευδώς.

Πρόκειται για δημοσιεύματα, χωρίς καμία διασταύρωση των αναφερομένων σε αυτά, υποβολιμαία, τα οποία προφανώς επιχειρούν να συνδέσουν άσχετα πράγματα και καταστάσεις, με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση.

Πως αλλιώς να κρίνει κανείς το δημοσίευμα της 6-4-2023 το οποίο αφού ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη ανάθεση είναι νόμιμη, καταλήγει και πάλι απαξιωτικά προς το πρόσωπό μου: 'Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι οι απευθείας αναθέσεις ασφαλώς και είναι νόμιμες, ακόμη και αυτές που βγάζουν μάτι, αρκεί να τηρείς τα προσχήματα. Όμως, όταν διορίζεις επικεφαλής στη ΔΕΠΘΕ έναν άνθρωπο ο οποίος έχει θητεύσει στη θρυλική “Σχολή Ψωμιάδη”, με τα γνωστά 45αρια, τι είδους απευθείας αναθέσεις περιμένεις να σου κάνει;'
Ή στο δημοσίευμα της 7-4-2023 -που αφορά από ποια αυτοκίνητα πήρε η δημοτική αστυνομία πινακίδες- το οποίο καταλήγει 'Δημοσιογράφοι και τεχνικοί είναι εξοργισμένοι με τον γενικό ο οποίος, πηγαίνοντας από γκάφα σε γκάφα έχει φέρει το σταθμό σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Αγαπητέ Κωνσταντίνε, δυστυχώς έμπλεξες...'.

Όλα αυτά αναφέρονται σε εμένα προσωπικά, άπτονται παραβάσεων του ποινικού κώδικα και προσβάλουν βάναυσα την προσωπικότητά μου. Η διαδρομή μου αποδεδειγμένα όλα τα χρόνια επαγγελματικά και ατομικά είναι άμεμπτη και ακέραια και δεν επιτρέπω σε κανέναν να θίγει την τιμή και την υπόληψή μου, με προφανή ψεύδη και συκοφαντίες.

Για την υπόθεση ανάθεσης σε εξωτερική εταιρεία για τη '«συμπαραγωγή περιεχομένου για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής ενημερωτικού προγράμματος και των εκλογικών αναμετρήσεων για το διάστημα Απρίλιος - Δεκέμβριος 2023 της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης', θέμα στο οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις (προτού καν να υπάρχει κάποια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ), είναι απόλυτα νόμιμη. Όλη η διαδικασία αυτής γίνεται όπως προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι για τέτοιου είδους αναθέσεις, αναφέρονται δε στην εισήγηση από την οποία προφανώς αντλήθηκαν τα στοιχεία του δημοσιεύματος, επομένως ο συντάκτης γνώριζε την αλήθεια. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένη ανάθεση είναι για να μπορέσει η δημοτική τηλεόραση με συμπαραγωγές να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος λόγω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Οι αναγκαίες ειδικότητες αναφέρονται ρητά στην εισήγηση και δεν περιλαμβάνουν δημοσιογράφο, όπως αναληθώς αναφέρεται, αλλά παραγωγό, σκηνοθέτη, εικονολήπτη, μακιγιέζ. Επίσης ο ανάδοχος θα εισπράξει συνολική αμοιβή το πολύ έως 3.600 ευρώ (εάν εξαντληθεί το φυσικό αντικείμενο) και όχι 41.850 ευρώ όπως αναληθώς υπονοείται (τα υπόλοιπα αφορούν έξοδα της συμπαραγωγής).

Εάν είχαν διασταυρωθεί οι πληροφορίες, εάν δηλαδή είχε ερωτηθεί η ΔΕΠΘΕ, τότε δεν θα υπήρχαν ανακρίβειες στα εν λόγω δημοσιεύματα. Είναι νόμιμη η ακολουθούμενη διαδικασία και πλήρης η διαύγεια περί αυτής, όπως γίνεται για κάθε θέμα που αφορά λήψη απόφασης από τη ΔΕΠΘΕ από το 2020 και εντεύθεν.
Καλοδεχούμενη η κριτική και ο δημόσιος διάλογος, αλλά όχι η αδιασταύρωτη παραπληροφόρηση και κάθε είδους συκοφαντική αναφορά ή στόχευση σε πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες φράσεις είναι στοχευμένες, ψευδείς και συκοφαντικές και δεν έχουν καμία σχέση με την πληροφόρηση του κοινού, αλλά αποσκοπούν προφανώς σε αλλότριους σκοπούς και καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία του θέματος. Προφανώς πρόκειται περί ποινικού αδικήματος και βαρείας προσβολής της προσωπικότητας, πολλώ δεν μάλλον που ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ δεν είναι αιρετός και η θέση δεν είναι πολιτική, όπως ο καθένας γνωρίζει. Επιπλέον, δεν λαμβάνει αποφάσεις εκείνος αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως επίσης γνωρίζει ο καθένας.

Κατόπιν όλων αυτών, σας καλώ για πρώτη και τελευταία φορά:

- Να ανακαλέσετε αυτά τα δημοσιεύματα και να τα απαλείψετε από το διαδίκτυο (ώστε να μην εμφανίζονται πλέον), σε ό,τι αφορούν το πρόσωπό μου. Επίσης να τα ανακαλέσετε και από την έντυπη εφημερίδα εάν τυχόν έχουν δημοσιευτεί εκεί.
- Να δημοσιεύσετε την παρούσα και να προβείτε σε δήλωση αποκατάστασης σε επόμενη ανάρτηση άμεσα.
- Να αποφύγετε στο μέλλον να δημοσιεύσετε ή να αναρτήσετε οτιδήποτε ψευδές και συκοφαντικό για το πρόσωπό μου.
Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα σε εκείνον προς τον οποίο απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας παράλληλα το περιεχόμενό της στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει”.

Η οφειλόμενη απάντηση

Στο εξώδικό του ο κ. Κεσσόπουλος αναφέρει ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα του makthes.gr “είναι ανυπόστατα” και πως ειδικά το πρώτο “περιέχει αλλεπάλληλες ψευδείς πληροφορίες”.

Κατ' αρχάς το πρώτο δημοσίευμα ενημέρωνε για τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ στην οποία θα γινόταν συζήτηση, μεταξύ άλλων και για μία απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία για τη «συμπαραγωγή περιεχομένου για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής ενημερωτικού προγράμματος και των εκλογικών αναμετρήσεων για το διάστημα Απρίλιος - Δεκέμβριος 2023 της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 41.850€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ».
Επί όσων αναφέρει επ' αυτού στο εξώδικό του ο κ. Κεσσόπουλος απαντώ τα εξής:

1. Το δημοσίευμα πουθενά δεν ανέφερε ότι η σύμβαση ήταν μη νόμιμη. Έθετε απλώς δύο ερωτήματα: πρώτον, για ποιο λόγο οι ανάγκες δεν καλύπτονται εκ των ενόντων, από το ικανότατο στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΠΘΕ ή έστω, με τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά επιλέχθηκε η λύση της ανάθεσης σε εξωτερική εταιρεία. Δεύτερον, έθετε το ερώτημα εάν η όλη διαδικασία ήταν διαφανής δεδομένου ότι όλα (πρόσκληση ενδιαφέροντος, αποδοχή πρότασης της εταιρείας, συζήτηση στο δ.σ.) έγιναν σε χρόνο ρεκόρ – μόλις δύο ημερών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δεύτερη προσφορά, έστω για τα μάτια του κόσμου.

2. Επ' αυτών, ο κ. Κεσσόπουλος αναφέρει ότι όλα “είναι απόλυτα νόμιμα”, κάτι που βεβαίως δεν έθιγε το δημοσίευμα. Αποφεύγει ωστόσο να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διαφάνειας της όλης διαδικασίας. Ισχυρίζεται ότι η ανάθεση γίνεται “για να μπορέσει η δημοτική τηλεόραση με συμπαραγωγές να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος λόγω πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων”. Τον ενημερώνω, εάν δεν το γνωρίζει ότι το 2019, όταν εκτός από τις εθνικές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές, με δεκάδες υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες τότε, υπήρχαν και ευρωεκλογές, τα δημοτικά μέσα ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη επάρκεια, στηριζόμενα στα δικά τους στελέχη και σε κάποιους συμβασιούχους. Τι συνέβη τώρα και τα ίδια στελέχη δεν επαρκούν;

3. Πέραν αυτού, ο κ. Κεσσόπουλος ισχυρίζεται ότι στη σύμβαση με τον ιδιώτη δεν περιλαμβάνεται απασχόληση δημοσιογράφου “όπως αναληθώς αναφέρεται”. Πέραν του ότι ο σχεδιασμός προβλέπει απασχόληση δημοσιογράφου, ασχέτως του τι λέει η εισήγηση προς το δ.σ., θέτω στον κ. Κεσσόπουλο το ερώτημα εάν είναι αληθές ότι μέσω προηγούμενων συμβάσεων που είχε η ΔΕΠΘΕ με την ίδια εταιρεία, πληρώθηκαν δημοσιογράφοι.

4. Επίσης, ο γενικός διευθυντής αναφέρει ότι η ιδιωτική εταιρεία θα εισπράξει εν τέλει μόλις 3.600 ευρώ το πολύ “και όχι 41.850 όπως αναληθώς υπονοείται (τα υπόλοιπα αφορούν έξοδα της συμπαραγωγής”. Κατ' αρχάς τίποτε δεν υπονοείται στο δημοσίευμα, το ποσό τον 41.850 ευρώ αναφέρεται ρητά μέσα στην εισήγηση, χωρίς να παρέχεται καμία διευκρίνιση σε τι ακριβώς αφορά, δηλαδή ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει η εταιρεία, τι εκπομπές θα γίνουν, από πόσα άτομα, τι θα εισπράξει η εταιρεία, πόσες θα είναι οι δαπάνες. Αναφέρεται μόνον το ποσόν των 41.850 ευρώ.

5. Και τέλος, εφόσον όλα ήταν “νόμιμα και διαφανή”, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κεσσόπουλος, για ποιο λόγο το θέμα απεσύρθη άρον άρον από τον πρόεδρο του δ.σ. κ. Βεϊζαδέ; Γιατί δεν ελήφθη απόφαση από το δ.σ.;

Επιπλέον, ο κ. Κεσσόπουλος αναφέρει πως θίγεται η τιμή και η υπόληψή του από αναφορά στο δεύτερο δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι διετέλεσε συνεργάτης του Ψωμιάδη στον τομέα της Επικοινωνίας, ως μέλος του γραφείου Τύπου στην πρώην νομαρχία. Εάν, εκ των υστέρων, ο κ. Κεσσόπουλος θεωρεί πως εκείνη η συνεργασία του πλήττει “την τιμή και την υπόληψή του”, αυτό είναι κατ' αρχάς θετικό γεγονός, ωστόσο η θητεία του εκείνη δίπλα στον “νομάρχη της καρδιάς μας”, δυστυχώς για εκείνον, δεν παραγράφεται και θα τον ακολουθεί.

Επίσης, τον κ. Κεσσόπουλος φαίνεται, σύμφωνα με το εξώδικό του, να τον ενόχλησε η αναφορά ότι “Δημοσιογράφοι και τεχνικοί είναι εξοργισμένοι με τον γενικό ο οποίος πηγαίνοντας από γκάφα σε γκάφα έχει φέρει το σταθμό σε εξαιρετικά δυσχερή θέση”. Η αναφορά αυτή δυστυχώς για τον κ. Κεσσόπουλο, αποτυπώνει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί για εκείνον στις τάξεις των εργαζομένων στα δημοτικά μέσα και αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ο ίδιος. Και η επόμενη είδηση που δημοσιεύουμε παρακάτω, είναι άλλη μια απόδειξη περί αυτού.

Παραιτήθηκε ο αντιπρέδρος της ΔΕΠΘΕ

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή μου, προχθές υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δαγκλής ο οποίος, σημειώνω, είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Όπως με ενημέρωσαν οι πηγές μου ο Δαγκλής τα βρόντηξε έπειτα από έναν έντονο καβγά που είχε με τον Κεσσόπουλο τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στο κανάλι. Η υπομονή του, μου λένε, όπως και πολλών άλλων, έχει εξαντληθεί και η μόνη λύση που του είχε απομείνει ήταν η παραίτηση.

Πληροφορούμαι επίσης ότι μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση ο Δαγκλής δέχθηκε πιέσεις από παράγοντες του δήμου προκειμένου να την ανακαλέσει ώστε να μην δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα, στην πορεία μάλιστα προς τις δημοτικές εκλογές. Εκείνος όμως ήταν αμετάπειστος, απόδειξη ότι η κατάσταση στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης εξ αιτίας της ανικανότητας της ηγεσίας τους, είναι πλέον αφόρητη. Αγαπητέ Κωνσταντίνε, μοιραία, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδό σου...

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία