Λόγια του Βαρδάρη

  • Η μετάθεση των εκλογών στο ΑΠΘ, η τύχη του πρύτανη και η απόσυρση της απευθείας ανάθεσης στην TV100. Γράφει ο Σαλονικιός
    07/04/2023 18:20

    Η μετάθεση των εκλογών στο ΑΠΘ, η τύχη του πρύτανη και η απόσυρση της απευθείας ανάθεσης στην TV100. Γράφει ο Σαλονικιός

    Χρονιά που στήνονται κάλπες σε όλα τα επίπεδα είναι το 2023. Κάλπες εθνικές, ίσως μάλιστα εις διπλούν, κάλπες στην αυτοδιοίκηση, στις 8 και 15 Οκτωβρίου, κάλπες τον Δεκέμβριο για την ανάδειξη των διοικήσεων στα Επιμελητήρια, αλλά και κάλπες σε πολλά πανεπιστήμια για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης και των πρυτάνεων. Μένω στο τελευταίο και ειδικότερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο οποίο οι εκλογές για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου είχαν οριστεί για τις 22 Μαΐου.

    Μάλιστα, είχαν υπάρξει φωνές τότε οι οποίες έλεγαν ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν νωρίτερα, όπως συμβαίνει και με άλλα πανεπιστήμια. Και να που τώρα, οι φωνές αυτές δικαιώνονται καθώς, μετά τον ορισμό των εθνικών εκλογών για τις 21 Μαΐου το ΑΠΘ είναι υποχρεωμένο να μεταθέσει τις δικές τους μιας και είναι πολύ δύσκολο να στηθούν κάλπες στο πανεπιστήμιο, χωρίς καλά καλά να έχει αποσαφηνιστεί η εικόνα από την εθνική κάλπη. Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου και όπως πληροφορούμαι αποφασίστηκε οι εκλογές να μετατεθούν κατά μία εβδομάδα, δηλαδή να γίνουν τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

    Μέσα στις προσεχείς ημέρες πρόκειται να ξεκαθαρίσει εάν ο νυν πρύτανης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ως γνωστόν, ο Νίκος Παπαϊωάννου φλερτάρει με την ιδέα να μεταπηδήσει στην πολιτική. Το σενάριο της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης δεν επιβεβαιώθηκε καθώς χθες ανακοινώθηκαν οι νέοι υποψήφιοι με τον Παπαϊωάννου να μην περιλαμβάνεται σε αυτούς, αλλά υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να είναι στο Επικρατείας, πιθανότατα σε μη εκλόγιμη θέση. Πληροφορίες μου, ωστόσο, λένε ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν δεν συμμετέχει σε ψηφοδέλτια, ο Παπαϊωάννου έχει πάρει την απόφαση να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ίδωμεν...

    Στην TV100

    Στο δήμο Θεσσαλονίκης τώρα, σας είχα ενημερώσει χθες ότι το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (TV100, FM100) επρόκειτο να αποφασίσει μια απευθείας ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία για τη «συμπαραγωγή περιεχομένου για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής ενημερωτικού προγράμματος και των εκλογικών αναμετρήσεων για το διάστημα Απρίλιος - Δεκέμβριος 2023 της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 41.850€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ». Σας είχα αποκαλύψει επίσης ότι στην εν λόγω εταιρεία έχουν ανατεθεί και άλλες συμβάσεις τον προηγούμενο χρόνο.

    Εκείνο που θα σας πω σήμερα είναι ότι το δημοσίευμα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και εντάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ με αποτέλεσμα το θέμα να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, συζήτηση έγινε καθώς ορισμένα μέλη του δ.σ. ζήτησαν εξηγήσεις από τον γενικό διευθυντή Γιάννη Κεσσόπουλο.

    Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Διαμαντάκης ζήτησε να πληροφορηθεί εάν εκτός της συγκεκριμένης εταιρείας, η ΔΕΠΘΕ είχε πάρει προσφορές και από άλλες εταιρείες ώστε να επιλέξει την πλέον συμφέρουσα. Η απάντηση του Κεσσόπουλου ήταν ότι “αυτή είναι η καλύτερη εταιρεία και κάνει καλή δουλειά”, δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεστε, η ΔΕΠΘΕ δεν είχε ζητήσει άλλη προσφορά. Ο Διαμαντάκης ζήτησε επίσης να αποσυρθεί το θέμα και να μην επανέλθει, προτείνοντας οι εκπομπές οι οποίες θα γίνουν κατά την προεκλογική περίοδο στη δημοτική τηλεόραση να καλυφθούν από τους υπάρχοντες δημοσιογράφους και τεχνικούς, μέσω κάποιας αναδιάρθρωσης του προγράμματος. Διερωτήθηκε, τέλος, εάν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη εταιρεία η ΔΕΠΘΕ έχει δώσει και άλλες δουλειές, χωρίς να αναζητήσει προσφορές από ανταγωνιστές της.

    Ισχυρές αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ο οποίος είπε ότι η ανάθεση φαίνεται να ήταν προαποφασισμένη καθώς δεν έγινε προσπάθεια να αναζητηθούν και άλλες προσφορές. Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα με την εταιρεία δεν είναι σε ποιον ανήκει, αλλά ότι θα πρέπει αυτή η εταιρεία να αξιολογηθεί για το έργο της. Επίσης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ανάμειξη και των δημοσιογράφων του σταθμού ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των προεκλογικών εκπομπών. Έπειτα απ' όλα αυτά ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Απόστολος Βεϊζαδές πρότεινε να αποσυρθεί προς το παρόν το θέμα.

    Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι οι απευθείας αναθέσεις ασφαλώς και είναι νόμιμες, ακόμη και αυτές που βγάζουν μάτι, αρκεί να τηρείς τα προσχήματα. Όμως, όταν διορίζεις επικεφαλής στη ΔΕΠΘΕ έναν άνθρωπο ο οποίος έχει θητεύσει στη θρυλική “Σχολή Ψωμιάδη”, με τα γνωστά 45αρια, τι είδους απευθείας αναθέσεις περιμένεις να σου κάνει;