ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμβόλιο!

 31/08/2021 15:00

Ο Αύγουστος δεν μας άφησε χωρίς ειδήσεις και γενικά μας αφήνει με κακές αναμνήσεις. Ο κορονοϊός που ανεβαίνει δεν μας αφήνει σε ησυχία. Ανεβαίνει ο κινούμενος μέσος (δυστυχώς και των θανάτων), ο εμβολιασμός προχωρά με 1% την εβδομάδα και έτσι από το 75% των ενηλίκων (ή το 72% των άνω των 12 ετών) αν υπολογίσουμε όσους έχουν νοσήσει θέλουμε ικανό χρόνο να φτάσουμε ψηλά.

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο ώστε να επανέλθει σιγά-σιγά η κανονική λειτουργία. Μάθημα με μάσκα, με αντισηπτικά, καθαρισμό χώρων, απόσταση για να ικανοποιηθούν αντιδραστικοί μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί (και το υπόλοιπο προσωπικό) ίσως πρέπει να αποτελέσει ένα αντικείμενο συζήτησης και των μαθητών και φοιτητών.

Ασφαλώς το να πληρώνει ο αντιδραστικός 20 ευρώ την βδομάδα ίσως είναι κάποιο κίνητρο. Ασφαλώς πρέπει να γίνει σαφές στον φοιτητή και την φοιτήτρια ότι θα κάνουν κάθε βδομάδα για να συνεχίζουν να έχουν την ιδιότητα. Όχι όποτε κατά δήλωση τους θα πάνε για βόλτα ή επίσκεψη στους χώρους του Πανεπιστημίου. 15 εβδομάδες, 2 τεστ ανά εβδομάδα κοστίζει 300 ευρώ. Αν η αντίδραση τους δικαιολογεί το κόστος, με γεια τους με χαρά τους.

Αρχίζουν οι εξετάσεις στα ΑΕΙ και φυσικά θα γίνουν όπως οι εξετάσεις του Ιουνίου και του Ιανουαρίου. Από απόσταση! Να μην μας γίνει συνήθεια. Χρειαζόμαστε τον κοινωνικό χώρο στα πανεπιστήμια, όπως και στα Λύκεια χρειαζόμαστε την γνωστική διαδικασία. Η πανδημία θα μας αφήσει 1 εκατομμύριο παιδιά με γνωστικά κενά που δύσκολα θα καλυφθούν. Κάπως, π.χ. με ενισχυτική διδασκαλία το απόγευμα πρέπει να καλυφθεί. Ας μην πάνε από το Γυμνάσιο φροντιστήριο. Πιθανόν με κάποιες επιπλέον ώρες να λυθεί.

Θα ήταν ευκταίο αν τα κόμματα τοποθετηθούν για το ζήτημα αντί να επικαλούνται (κάποια από αυτά) αδιευκρίνιστα τάχα δικαιώματα περί αυτό-διάθεσης. Δεν θα τους ψηφίσουν όλοι αυτοί οι αντιδραστικοί που νομίζουν ότι το κράτος θέλει να τους κάνει κακό και βασίζονται στην μηδενική σχεδόν πιθανότητα να πεθάνουν αν κολλήσουν για να δικαιολογούν την άρνηση εμβολιασμού. Αυτοί θεωρούν τα κόμματα (όλα) κομμάτι του κράτους. Εκτιμώ ότι πλήρως ενημερωμένοι είναι: απλά αντιδρούν. Μπορεί το εικοσάρικο την εβδομάδα να τους κινητοποιήσει αλλά σαν να ακούω στα αυτιά μου διαμαρτυρίες και αιτήματα για δωρεάν τεστ και για τον χωρισμό σε δύο κατηγορίες και διακρίσεις εις βάρος τους. Ας μιλήσουν τα κόμματα που πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ψηφίζουν και οι εμβολιασμένοι φοιτητές και φοιτήτριες που θα αναγκαστούν να είναι με μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά, ώρες αναμονής…

Καλή χρονιά σε όσους και όσες ξεκινήσουν την χρονιά τους. Θα είναι λίγο λιγότεροι από πέρυσι (κοντά στις 10 χιλιάδες). Θα δούμε τα στοιχεία και θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Αυγούστου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις