ΑΠΟΨΕΙΣ

Έμπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη

 30/11/2023 13:00

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης μίας ημερίδας με την τίτλο «Έμπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη στην Διακυβέρνηση» που έγινε στις 21/11/2023 στο ΑΠΘ και όποια/όποιος θέλει να την δει μπορεί να την αναζητήσει στο Youtube στο κανάλι του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας ΑΠΘ, να πούμε για τον ορίζοντα που βλέπουμε μακριά μας και όπως άλλωστε ξέρουμε από την εμπειρία μας όσο πλησιάζουμε αυτός μετακινείται σε σταθερή απόσταση! Γι’ αυτό άλλωστε πηγαίνοντας προς τον ορίζοντα θέτουμε σημεία αναφοράς, ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα και προχωράμε παρακάτω!

Η χρήση τεχνολογιών για να βελτιωθεί η ζωή μας δεν είναι κάτι καινούριο. Από το 1800 η προσπάθεια χρήσης των μηχανών για να κερδίσουμε ελεύθερο χρόνο είναι η διαρκής αναζήτηση του ανθρώπου. Ας μην πάμε πίσω στον συν. Μαρξ και τα δικά του γραπτά. Ας σκεφτούμε πόσο χρόνο μας εξασφαλίζουν εφαρμογές σαν το TAXIS ή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Ας σκεφτούμε πόσο πιο εύκολη και πλήρης είναι η ενημέρωση που έχουμε από πηγές παντού στον πλανήτη.

Αλλά παράλληλα κινδυνεύουμε από μεροληπτικές εφαρμογές -δηλαδή εφαρμογές σχεδιασμένες όχι για το γενικό καλό αλλά για κάποιες ομάδες και αποκλεισμούς λόγω της αδυναμίας κάποιων να τις χειριστούν.

Έτσι αυτοί που τις σχεδιάζουν πρέπει -όπως σε όλα- να κάνουν ένα σχέδιο με βάση αρχές και στόχους, αυτοί που λειτουργούν τις υπηρεσίες να τις λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και να μαθαίνουν από τα λάθη και να τις διορθώνουν, και εμείς που τις χρησιμοποιούμε να μας βοηθά η εφαρμογή να την χρησιμοποιούμε και να μπορούμε να συμμετέχουμε στην διόρθωση. Ά! Και να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό επισημαίνοντας τι άλλο θα έπρεπε να γίνει!

Η σχέση ανθρώπου και μηχανής είναι επίσης παλιά. Φυσικά οι μηχανές που μπορεί να μαθαίνουν από την εμπειρία και να διορθώνουν δεν μπορεί να σχεδιάζουν και να υλοποιούν χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Αυτονόητο μεν, αλλά πολλές φορές για να φύγει η ευθύνη από αυτόν που σχεδιάζει αυτός μεταφέρει την ευθύνη στην μηχανή! Έτσι μπορεί οι μεροληπτικές αποφάσεις να χρεωθούν στη μηχανή και όχι σε αυτόν!

Για να μην γυρίσουμε στην βιομηχανική επανάσταση όπου έσπαγαν τα μηχανήματα στα εργοστάσια γιατί φοβόταν -πιθανόν δίκαια- ότι θα τους στερούσαν τα απαραίτητα προς το ζειν, στην τεχνολογική επανάσταση ας κερδίσουμε ελεύθερο χρόνο και να μην χάσουμε τα οφέλη. Ας δουλεύουν για όλους οι μηχανές!

Φυσικά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό! Φυσικά πρέπει στο σχολείο να μαθαίνουμε και την χρήση, και τον σχεδιασμό και την πολιτική λειτουργία. Μάλλον τα Αρχαία και τα Λατινικά δεν έχουν κάτι να μας πουν αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Τέλος, την εβδομάδα αυτή έκλεισε(;) ο κύκλος για την ανάδειξη των νέων αρχών του ΑΠΘ. Δυστυχώς ένα σύστημα εκλογής που είναι λάθος οδήγησε στην εκλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και θα δούμε την συνέχεια. Για να μην σας μπλέκω με λεπτομέρειες. Σκεφτείτε: ψηφίζαμε τους μισούς δημοτικούς συμβούλους. Αυτοί τους άλλους μισούς και όλοι μετά τον δήμαρχο. Α! και αν δεν μπορούσαν οι μισοί να βγάλουν τους άλλους μισούς θα τους έβγαζε η συνέλευση των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων. Περαστικά μας. Ας το αλλάξει γρήγορα ο νέος υπουργός Παιδείας που καταλαβαίνει!

Καλό χειμώνα να πούμε!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.11.2023