ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν και εκλογές!

 25/11/2021 19:00

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά τον κορονοϊό. Γύρω μας στην Ελλάδα είναι ένας στους 10 με έναν στους 17 συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός με βάση όσα λένε οι επιδημιολόγοι. Με τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων των 16 ημερών (που είναι η μέση διάρκεια της μόλυνσης) καταλήγουμε στο παραπάνω. Με το 60% του πληθυσμού εμβολιασμένο πλήρως και με 10% περίπου να έχει νοσήσει αγωνιζόμαστε να καταλάβουμε αν η τρίτη δόση θα μας δώσει ουσιαστική προφύλαξη. Μέχρι τώρα από τα 6 εκατομμύρια που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 700 χιλιάδες από τα 3 περίπου που έχουν περάσει το εξάμηνο έκαναν την αναμνηστική δόση.

Στα 3 εκατομμύρια (των πάνω από 12 ετών) που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προστεθούν και τα 2,3 εκατομμύρια που ακόμη δεν έκαναν την τρίτη δόση; Κανένας δεν ξέρει, αν και η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι αδυνατίζει στο εξάμηνο η άμυνα του οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι εκτός κάλυψης ή με αδύναμη κάλυψη. Σε αυτούς η διάδοση είναι αρκετά πιθανή και δυστυχώς οι επιπτώσεις σοβαρές. Ίσως για αυτό με τα διπλάσια κρούσματα αυτόν τον Νοέμβριο έχουμε τους μισούς θανάτους και τις μισές περίπου νοσηλείες από τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Αν ο ρυθμός διατηρηθεί (φαίνεται ευτυχώς να έχει μια μικρή κάμψη) θα βρεθούμε μέχρι το νέο χρόνο σε δύσκολη θέση. Η αύξηση του ρυθμού εμβολίων και η κατανόηση ότι το εμβόλιο μειώνει στο 1/10 την πιθανότητα νόσησης και στο 1/10 την πιθανότητα θανάτου πρέπει λογικά να αρκεί για να καταβάλει κάποιος που είναι πάνω από 65 χρονών ότι αν εμβολιαστεί αυτό θα κάνει την πιθανότητα να πεθάνει αν κολλήσει 1,5% από 15% που είναι τώρα. Ανεξάρτητα από αυτό θα μειώσει και την πιθανότητα του να νοσήσει από 5% σε 0,5%. Αντίστοιχα και για τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ας αφήσουμε στην άκρη τις προβλέψεις του τύπου «ή θα αυξηθεί, ή θα μειωθεί, ή θα μείνει σταθερό» που ακούω και να φροντίσουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά (πράγμα αρκετά δύσκολο για τον περιούσιο Λαό που φώτισε την ανθρωπότητα όπως πιστεύει το 90% των Ελλήνων και για τον Έλληνα και Ελληνίδα που γνωρίζει τα πάντα λειτουργώντας σαν δικηγόρος, γιατρός, σεισμολόγος, μηχανικός, συνταγματολόγος, στατιστικός, εντατικολόγος και άλλα ανάλογα με το πρόβλημα).

Όμως συμβαίνουν και άλλα στην γειτονιά μας. Στην Βόρεια Μακεδονία η ήττα της κυβέρνησης στις δημοτικές εκλογές σε συνδυασμό με τον χειρισμό της πανδημίας οδηγεί την Βόρεια Μακεδονία σε κρίση. Στην Βουλγαρία (εκεί που κάτι έξυπνοι Έλληνες αγοράζουν πιστοποιητικά εμβολιασμού) με 30% των ενηλίκων εμβολιασμένο οι τρίτες κατά σειρά εκλογές ανέδειξαν πρώτο ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από δύο μήνες και κυρίως υπόσχεται να απαλλάξει την Βουλγαρία από την διαφθορά -όπως όλα πριν από αυτό. Τα δύο πρώτα κόμματα τοποθετούν στο κέντρο τον εαυτό τους. Ευτυχώς το «υπάρχει και τέτοιος Λαός» έχασε! Οι φίλοι του στην Ελλάδα θρηνούν αλλά δεν πειράζει.

Περιμένουμε να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα και να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Με 50% προς την Κεντροδεξιά, 15% στην τουρκική μειονότητα, 15% στην Αριστερά και με το υπόλοιπο να βολοδέρνει και χαμηλή συμμετοχή θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε με προσοχή το επόμενο διάστημα.

Και η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία μας αφορά. Στην γειτονιά μας δεν έχουμε την άνεση να αδιαφορήσουμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις