ΑΠΟΨΕΙΣ

Έκθεση 2020

 02/08/2020 21:30

O Αύγουστος είναι ο μήνας όπου η Θεσσαλονίκη μπαίνει σιγά σιγά σε ρυθμούς Έκθεσης. Ιδιαίτερα από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά όλα στην πόλη, αλλά και στη χώρα κινούνται γύρω από τη ΔΕΘ που παραδοσιακά ξεκινά κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Η φετινή διοργάνωση έχει τις μεγάλες δικές της ιδιαιτερότητες. Κορονοϊός γαρ. Απ’ ότι γράφεται αυτές τις ημέρες η φετινή ΔΕΘ θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο η πρώτη μεγάλη γενική έκθεση που διοργανώνεται σε εποχές πανδημίας. Θα μου επιτρέψτε εδώ ένα σχόλιο που αφορά στην ίδια την απόφαση για να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη και ελήφθη σε μια περίοδο που ακόμη τα επιδημιολογικά νούμερα δεν είχαν πάρει ακόμη την ανηφόρα, όπως το τελευταίο διάστημα. Και για να είμαι ειλικρινής η δική μου γνώμη θα ήταν να μη γίνει φέτος η Έκθεση ή να διοργανωθεί διαφορετικά, χωρίς τιμώμενη χώρα, που ως γνωστόν φέτος είναι η Γερμανία. Θα προτιμούσα η θεωρούμενη και ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρώπης να είναι πιο δυναμικά παρούσα στην ΔΕΘ από ότι δείχνουν οι 60 περίπου γερμανικές εταιρίες που θα συμμετέχουν φέτος στο γερμανικό περίπτερο. Και νομίζω ότι του χρόνου ή μια άλλη χρονιά η παρουσία των Γερμανών, που φέτος για προφανείς λόγους δείχνουν μια αυτοσυγκράτηση, θα ήταν μεγαλύτερη. Και τα κέρδη για τη ΔΕΘ πολύ περισσότερα.

«Ο γέγονε γέγονε» βέβαια που λένε και οι Αρχαίοι. Η απόφαση ελήφθη και πρέπει να την στηρίξουμε και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε η φετινή 85η ΔΕΘ να αποδειχθεί μια καλή Έκθεση.

Ρεκόρ είτε σε επίπεδο συμμετοχών εκθετών είτε σε επίπεδο επισκεπτών δεν αναμένονται, αλλά και μόνο οι εικόνες από τη φετινή Εκθεση και τα περίπτερα θα αποτελέσουν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο ότι η κανονικότητα επανέρχεται. Μάλιστα το γεγονός ότι φέτος το ψυχαγωγικό κομμάτι της διοργάνωσης δε θα υπάρχει και ότι όλες οι συναυλίες -που τα τελευταία χρόνια συγκέντρωναν χιλιάδες επισκεπτών- έχουν ακυρωθεί, δυναμώνει την εικόνα της ΔΕΘ που στοχεύει στους επαγγελματίες και στην ενίσχυση των οικονομικών συνεργασιών.

Ελπίζω και οι πολιτικές παρουσίες να είναι σεμνές, ταπεινές και ουσιαστικές. Χωρίς συνωστισμούς οπαδών και φίλων, λαϊκισμούς επιχειρημάτων και άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Και να έχουν στο επίκεντρό τους τη διαχείριση του δύσκολου σήμερα και το σχέδιο για ένα καλύτερο αύριο.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Αυγούστου 2020