ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκεί, εκεί, στη Β’ Εθνική…

 19/11/2023 22:00

Ανάμεσα στις κακεντρέχειες που θυμάμαι πως είχα ακούσει στο ραδιόφωνο τον Ιανουάριο του 2015 από νεόπλουτους εκλογικά ΣΥΡΙΖΑίους ακροατές οι οποίοι σχολίαζαν τα αποτελέσματα, ήταν ένα δηλητηριώδες σύνθημα εναντίον του ΠΑΣΟΚ, παρμένο από τα γήπεδα ποδοσφαίρου της δεκαετίας του ογδόντα: «Εκεί, εκεί, στη Β’ Εθνική»!

Πονούσε πολύ αυτή η κακία καθώς σ’ εκείνες τις εκλογές το κόμμα που ίδρυσε ο Άνδρεας Παπανδρέου και που δέσποσε επί τέσσερις δεκαετίες στη Μεταπολίτευση, καταποντίστηκε στην άκρως υποτιμητική έβδομη θέση!

Το ΠΑΣΟΚ, τότε υπό την αρχηγία του Ευάγγελου Βενιζέλου πήρε μόλις το 4,68% των ψήφων και 13 έδρες. Ο νικητής ΣΥΡΙΖΑ από το ύψος του 36,34% και τις 149 έδρες, κοιτούσε τόσο περιφρονητικά το κόμμα του πράσινου ήλιου όσο επέτρεπε η διαφορά των σχεδόν 32 ποσοστιαίων μονάδων.

Το μαχαίρι δεν πονούσε γλυκά καθώς η εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετά την συρροή τους στις αγανακτισμένες πλατείες λόγω μνημονίων, πήγαν και στην κάλπη του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν η εποχή που εύκολα ο πρώην «πράσινος» και νεοΣΥΡΙΖΑίος αποκαλούσε τους ατυχείς πρώην συντρόφους του που επέλεξαν να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ, «γερμανοτσολιάδες».

Η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ είδε την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική κούρσα ήταν τον Μάιο του 2012 (16,78% έναντι 13,18%) στις εκλογές που ανέδειξε πρώτο κόμμα τη ΝΔ και που οδήγησε στην κυβέρνηση των «Σαμαροβενιζέλων».

Ακολούθησαν πέντε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις που στην ιδιαίτερης σημασίας κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κέρδισε ο Τσίπρας (διαδοχικά τους Βενιζέλο, Φώφη Γεννηματά και Ανδρουλάκη).

Και να που τώρα ήρθε η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει την συμβολική όσο και ουσιαστική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών που είχαμε να δούμε εδώ και 11,5 χρόνια. Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το ACTION 24, φέρνει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του υπερπροβεβλημένου Κασσελάκη στην τρίτη θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με προβάδισμα 22,5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου, διαφορά που μας θυμίζει πως για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Αλλά σήμερα το θέμα μας είναι άλλο και όχι το πότε θα χάσει ο Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τις αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στην έρευνα οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 50%) πιστεύουν ότι το κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις, έναντι 39% που πιστεύει ότι μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά.

Το ΠΑΣΟΚ άντεξε κερδίζοντας μάλιστα φέτος μεγάλους δήμους –μεγαλύτερους… δεν γίνεται- και περιφέρειες, διατηρώντας και διευρύνοντας σε μαζικούς χώρους, συλλόγους και φορείς την παρουσία του. Άντεξε απολαμβάνοντας την διαχρονική αξία της ταυτότητας του brand του «είμαι ΠΑΣΟΚ» το οποίο ουσιαστικά κράτησαν ακόμα και την εποχή του 4,68% οι ψηφοφόροι του, οι οποίοι δεν έδωσαν σημασία στην σταθερή υπενθύμιση από τους αντιπάλους τους των υποθέσεων Τσοχατζόπουλου, Κουτσόγιωργα κ.λπ.

Η τεράστια μεταρρυθμιστική παρακαταθήκη του Ανδρέα και ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη έφτασαν και περίσσεψαν για να μπορέσει να αντέξει το ΠΑΣΟΚ σήμερα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον πιστεύοντας ότι οι ευρωεκλογές σε ένα εξάμηνο θα του δώσουν με άνεση τη δεύτερη θέση που δεν απέχει και πολύ από την «κυβέρνηση εν αναμονή. Ίσως μάλιστα ένας κρύος ιδρώτας να έπιασε την κυβέρνηση καθώς ένα «ντέρμπι» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τα παλιά, φορτωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις αλλάζει πολλά δεδομένα. Αρκεί να κάνει πολλές και ταυτόχρονα εύστοχες κινήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης, πράγμα που δεν είναι και σίγουρο. Από την άλλη όμως ούτε ο Μητσοτάκης εγγυάται πως μπορεί να περάσει πάνω από τον πήχη των προσδοκιών. Μέσα στο 2023 απογοήτευσε τον κόσμο πολλές φορές ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ τον βοήθησε να… βγει λάδι. Και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν θα στοιχημάτιζαν πολλοί υπέρ της ανάκαμψής του. Σαν τριαντάφυλλο που αργοφυλλοροεί το πάλαι ποτέ κραταιό και εκλογικά αλλά από πλευράς πολιτικοϊδεολογικής ηγεμονίας, κόμμα του Αλέξη Τσίπρα (που τώρα λείπει κι αυτός) είναι πολύ πιθανό να χάσει κι άλλο κομμάτι της δύναμής του. Ο Στέφανος Κασσελάκης με καθηλωμένη σε χαμηλά ποσοστά την δημοτικότητα αλλά και την επάρκεια για πρωθυπουργία δείχνει να έπιασε ταβάνι το οποίο όμως δεν φτάνει για νίκη στις εκλογές. Ούτε καν για τη δεύτερη θέση.

Ο ψηφοφόρος που έμεινε να στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ κάποτε είχε -κακά τα ψέματα - και το κίνητρο της προοπτικής για εξουσία, είχε ακόμα φρέσκο σε δυναμισμό και αυταπάτες Τσίπρα και σήμερα το μόνο που του έμεινε είναι το αντιμητσοτακικό μένος που αντισταθμίζει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Γνωστά πράγματα.

Η ένδεια όμως σε στελέχη με ιστορικό κύρος -πολλά έφυγαν καταγγέλλοντας τη νέα ηγεσία- και η κατήφεια και η ρευστότητα στο εσωτερικό, δείχνουν ότι δεν θα βγει εύκολα το κόμμα αυτό από την περιδίνηση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.11.2023

Δημοφιλείς Απόψεις