ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαστε όλοι Ουκρανοί;

 21/02/2022 20:00

Σίγουρα δεν έχουμε και πολλές παρτίδες με την Ουκρανία. Πολλοί ούτε καν ξέρουν που είναι και τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί άλλωστε να ξέρουν; Με την πανδημία να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί παρόλο που φαίνεται μια αχτίδα αισιοδοξίας με την πολύ αργή αποκλιμάκωση της -ευτυχώς οι προφητείες περί 30, 40 χιλιάδων και νεκρών και μολύνσεων (λιμών και καταποντισμών) που αρέσουν στα Μέσα και στην κοινή γνώμη δεν επαληθεύτηκαν. Άλλα πάντα υπάρχουν. Άλλωστε ή θα μειωθεί ή θα μείνει σταθερά ή θα αυξηθεί! Να μία καλή πρόβλεψη!

Ας φροντίσουμε να κρατήσουμε τα μέτρα και να ελπίζουμε να τελειώνει γρήγορα. Ακολουθεί μετά η οικονομική κρίση και τα κοινωνικά θέματα, οι λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου. Οι καλοκαιρινές διακοπές και άλλα.

Ας γυρίσουμε στην Ουκρανία. Μια απλή ματιά στον χάρτη θα κάνει τον καθένα να καταλάβει τι συμβαίνει. Η Ρωσία με πρόσχημα την ύπαρξη ρωσόφωνων πληθυσμών επιθυμεί να διευρύνει την επιρροή της και να ολοκληρώσει το σχέδιο εξόδου στην Μαύρη Θάλασσα. Δυστυχώς την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Ε.Σ.Σ.Δ ακολούθησε το ολοκληρωτικό καθεστώς της Ρωσίας. Ποτέ δεν υπήρξε πολυκομματισμός και Δημοκρατία στην Ρωσία μετά το σοσιαλιστικό καθεστώς της. Όχι ότι οι άλλοι πρώην παράδεισοι, που οι εραστές της Δεύτερης Φοράς ονειρεύονται, έχουν πολυκομματισμό και Δημοκρατία αλλά εκεί στις Ρωσίας τα χιόνια που πάντα φυσάει ο Βοριάς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Έτσι η επεκτατική πολιτική καλά κρατεί. Έχουμε αντίστοιχη εμπειρία; Σκεφτείτε ότι με πρόσχημα την ύπαρξη περιοχών με τουρκόφωνο πληθυσμό το 40% της Κύπρου βρίσκεται υπό κατοχή από το 1974. Και φυσικά το βάρος της Τουρκίας είναι πολύ μικρότερο από της Ρωσίας αλλά η αντιστοιχία μπορεί να μας πείσει.

Τι μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα; Ασφαλώς ο πόλεμος θα έχει πολύ σοβαρότερα αποτελέσματα ακόμα και από την πανδημία. Το τραύμα για όλους μας ανά τον πλανήτη θα είναι πολύ έντονο! Και πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί. Χωρίς παραχωρήσεις. Ευτυχώς σήμερα υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση -που δεν υπήρχε το 1974, υπάρχει μία μόνο υπερδύναμη στον πλανήτη- ενώ το 1974 υπήρχαν δύο, και ευτυχώς ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι διαφορετικός από τον τότε.

Ας περιμένουμε την εξέλιξη… Φυσικά, Έλληνες είμαστε, άρα ξέρουμε τα πάντα. Αλλά το 20% των Ελλήνων που συμφωνεί με τους Ρώσους και ελπίζει και στην Δευτέρα Παρουσία ας το ξανασκεφτεί ρίχνοντας μια ματιά στην Κύπρο. Ο βοριάς που φυσάει ούτε τα αιώνια σύννεφα θα διώξει, ούτε θα σπάσει τα δεσμά της σκλαβιάς. Θα μας παγώσει και θα ψάχνουμε τρόπο να ζεσταθούμε από την έλλειψή αερίου και την αύξηση των τιμών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.02.2022

Δημοφιλείς Απόψεις