ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

 03/07/2024 15:00

«Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Η ατάκα του αείμνηστου Ντίνου Ηλιόπουλου στην γνωστή ελληνική κωμωδία «Ο ατσίδας» ταιριάζει γάντι στη μετεκλογική περίοδο των κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό προσπάθησε να επανεκκινήσει την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν και η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, όχι μόνο δεν έσβησε τους μικρούς θύλακες φωτιάς που υπάρχουν, απεναντίας τους φούντωσε. Βουλευτές αναρωτήθηκαν εάν «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών», άλλοι επέστησαν την προσοχή «να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης», ορισμένοι είπαν «όχι» στη μετάλλαξη του κόμματος, κάποιοι προειδοποίησαν να μην τους θεωρούν δεδομένους, ενώ άλλοι έθεσαν θέμα μη ανανέωσης θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέμα που μέρες τώρα έχουν θέσει και άλλοι βουλευτές. Με τα ανωτέρω δεδομένα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η κοινή παρουσία και ομιλία δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ των κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης την 1η Ιουλίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι τεταμένα μετά την ήττα στις εκλογές και την περαιτέρω απώλεια ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν γοητεύτηκαν από την πολιτική και το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Με υπεροπτική τακτική ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να φέρει τα πάνω-κάτω, επιρρίπτει ευθύνες σε τρίτους και αρνείται να κάνει αυτοκριτική. Ο ίδιος υποστήριζε πως μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά διαψεύστηκε. Τώρα, εμφανίζεται ως κυνηγός του μαύρου χρήματος και μιλά για διαφάνεια, ενώ αδιαφάνεια επικρατεί στο πόθεν έσχες του. Έχει την ψευδαίσθηση ότι τον κυνηγά το «φάντασμα Τσίπρα» και προχωρά στην αποκαλούμενη αποτσιπροσποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο προσπαθεί να φέρει το κόμμα στα μέτρα του, με αποδυνάμωση θεσμικών οργάνων και φίμωμα της διαφορετικής γνώμης. Απολύει και διαγράφει στελέχη, ενώ αναστέλλει την καθημερινή έκδοση της ιστορικής εφημερίδας Η ΑΥΓΗ. Μετατρέπει ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα σε ενός ανδρός αρχή με επικίνδυνη ρητορική.

Στο ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμη καθαρογραφεί το εκλογικό αποτέλεσμα άρχισαν τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι φωνές αμφισβήτησης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Δυστυχώς στο κόμμα ισχύει το «η νίκη έχει πολλούς πατέρες, αλλά η ήττα είναι ορφανή». Την ώρα που το κόμμα ποσοστιαία ανέκαμψε, κάνει πισωγύρισμα και εισέρχεται σε πορεία εκλογής προέδρου. Κοιτούν το δένδρο και χάνουν το δάσος. Αντί να καθορίσουν τις απαραίτητες αλλαγές στην πολιτική τους, ώστε να ηγηθούν μίας κεντροαριστεράς προσπάθειας, θέτουν θέμα αρχηγίας.

Το πολιτικό θερμόμετρο το καλοκαίρι θα είναι θερμό, αλλά το φθινόπωρο ίσως είναι καυτό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024