ΑΠΟΨΕΙΣ

Εφιάλτης στον δρόμο με τα κολονάκια

 17/04/2019 15:00

Γεμάτη πορτοκαλί κολονάκια σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνία είναι πλέον η Θεσσαλονίκη.

Εκεί που είναι στη μέση του δρόμου δεν εμποδίζουν το διπλοπαρκάρισμα που κλείνει κανονικά το ένα ρεύμα και εκεί που είναι στις γωνίες δεν αποτρέπουν τη στάθμευση...

Είναι κρίμα βέβαια να χρεώνεται την εξυπνάδα αποκλειστικά η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς εμπνευστής -δηλαδή ηθικός αυτουργός για τα κολονάκια- είναι ο πρώην αντιδήμαρχος, ο κύριος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος τώρα πολιτεύεται με άλλον συνδυασμό.

Τότε, το 2012, είχαν χρησιμοποιηθεί σε λίγους δρόμους στο κέντρο της πόλης, ως “καλή πρακτική” που είχε εφαρμοστεί στον Βόλο. Δεν ξέρω τι επιτυχία είχε στον Βόλο, εδώ εξελίχθηκε σε ακριβό αστείο, γιατί τα κολονάκια δεν είναι τζάμπα.

Ο στρατηγικός στόχος που εξυπηρετούν τα κολονάκια είναι απλός. Να αποθαρρύνουν τους οδηγούς από το να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε εκείνα τα σημεία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καθίσταται απλοϊκός και κανείς δεν τον σέβεται.

Οι εμπνευστές του συστήματος “κολονάκι” θέλουν να επιβάλλουν τάξη στη στάθμευση χωρίς συγκρούσεις. Διότι ο δημοτικός αστυνομικός, ο οποίος θα πάει να γράψει κλήση στον παραβάτη που έχει ασυνείδητα αφήσει όπου λάχει το αυτοκίνητό του, ενδέχεται να συγκρουστεί μαζί του. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του δημοτικού αστυνομικού, δεν θέλουν συγκρούσεις και καυγάδες. Η αστυνόμευση θέλει δουλειά.

Περίπου ελπίζουν ότι βλέποντας το κολονάκι θα αποτάξουμε τον σατανά που μας γαργαλάει -όπως οι εκλογές τον πρωθυπουργό- να παρκάρουμε οπουδήποτε το αυτοκίνητό μας.

Αυτό ανάγει τα κολονάκια σε μοχλό για μία διαδικασία αυτοεξορκισμού, αλλά αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

Η αποκατάσταση της τάξης στη στάθμευση και ο σεβασμός των κανόνων στην κυκλοφορία είναι μία εξαιρετικά συγκρουσιακή διαδικασία, που είναι απολύτως κατανοητό γιατί κανένας δεν έχει διάθεση να την κάνει.

Αλλά μην μας βγάζουν και τρελούς.

Τα κολονάκια είναι η μέθοδος που ακολουθούν οι εξουσίες στην Ελλάδα για να κυβερνούν.

«Ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά», όπως λέει στην ιερά ακολουθία του ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Αλλά το λέει για “τα τέλη της ζωής ημών”, όχι για τα τέλη που καθημερινά πληρώνουμε για τέτοιες εξυπνάδες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Απριλίου 2019