ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγωνιώδης νύχτα στην Πεντέλη - Σημάδια αισιοδοξίας από τον μερικό έλεγχο των μετώπων στην Παλλήνη (βίντεο & φωτ.)

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων - Κάηκαν σπίτια - Ισχυροί άνεμοι μέχρι και το πρωί

 19/07/2022 18:00

Αγωνιώδης νύχτα στην Πεντέλη - Σημάδια αισιοδοξίας από τον μερικό έλεγχο των μετώπων στην Παλλήνη (βίντεο & φωτ.)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα στο Ντράφι της Πεντέλης και έκαψε τουλάχιστον οκτώ σπίτια, καθώς είναι αδύνατον να ελεγχθεί, κινούμενη σε δύο μέτωπα, ενώ το ένα από αυτά κατευθύνεται προς το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Σήμερα τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν στοιχεία αισιοδοξίας με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς, πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας - στην Παλλήνη, και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου στη ρεματιά, το οποίο αναζωπυρώνεται συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Αθανάσιος Ζούτσος.

Ο κ. Ζούτσος εκφράζει την βεβαιότητα, ότι σύντομα θα τεθεί και αυτό υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με εθελοντές και άνδρες του στρατού σε επιφυλακή.

Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχει η Πολιτική Προστασία του τοπικού δήμου, με ένα πυροσβεστικό όχημα, μια υδροφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, άλλα οχήματα της πυροσβεστικής και των εθελοντών.


Αναφορικά με την φιλοξενία κατοίκων από την Ανθούσα, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους νωρίς το απόγευμα, ο κ. Ζούτσος ενημερώνει ότι οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο δημαρχείο και το ΚΑΠΗ Γέρακα, όπου αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει λίγοι (καθώς επέστρεψαν στα σπίτια τους). Πολλοί δε, προσθέτει ο κ. Ζούτσος, παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης της πόλης, όπως στο γήπεδο και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να εκκενωθεί το παιδιατρικό νοσοκομείο. Στο ίδρυμα «Μητέρα» μεταφέρθηκαν προληπτικά 35 παιδιά από το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Αγλαΐα Κυριακού» από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

nosokomeio-penteli-paidon-ekkenosi-pyrkagia-2022.jpg

Φράγματα με οχήματα και πυροσβέστες ανάμεσα στο δάσος και στους οικισμούς

Φράγμα με οχήματα και πυροσβέστες έχει στήσει η πυροσβεστική ανάμεσα στο δάσος και στον οικιστικό ιστό, προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

pyrkagia-penteli-drafi-2022i.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η πυρκαγιά συνεχίζει με δύο μεγάλα μέτωπα: ένα στην Ανθούσα το οποίο είναι κοντά στα σπίτια και το δεύτερο στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, ανέφερε ο ίδιος και τόνισε ότι η φορά του ανέμου οδηγεί τις φλόγες προς τα καμένα, οπότε οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προστασία του Αγίου Πέτρου με την ίδια τακτική που προαναφέρθηκε, αυτή των φραγμάτων με οχήματα και πυροσβέστες.

Συνολικά στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά, επιχειρούν 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών, και 85 οχήματα., σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αρτοποιός σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

pyrkagia-penteli-drafi-2022j.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της πυροσβεστικής:

pyrkagia-penteli-drafi-2022k.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
pyrkagia-penteli-drafi-2022l.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
pyrkagia-penteli-drafi-2022m.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
pyrkagia-penteli-drafi-2022h.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνολικά η κατάσταση στην περιοχή είναι αγωνιώδης. Στην περιοχή των δύο μετώπων επικρατεί ισχυρός άνεμος ενώ με τη δύση του ηλίου σταμάτησαν και οι εναέριες ρίψεις νερού.

Η πυρκαγιά κινείται αυτή την ώρα, 22:30, προς την Παλαιά Πεντέλη και ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει έναν προστατευτικό κλοιό στον οικισμό Καλλιθέα, ώστε να μην εισέλθει σε αυτόν η πυρκαγιά. Ακόμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» και με δύο τροχοφόρους φορτωτές.

Στο ίδιο πλαίσιο, η περιφέρεια Αττικής έχει ρίξει στη μάχη 32 υδροφόρες, έξι χωματουργικά μηχανήματα και πέντε λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και εθελοντές.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Εξάλλου, η πρόβλεψη για τον καιρό στην περιοχή και δη για τους ανέμους αναφέρει ότι θα παραμείνουν ισχυροί μέχρι και το πρωί της Τετάρτης. Ειδικότερα οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 5-6 μποφόρ, αλλά οι ριπές θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ.

"Απλώνεται σα χταπόδι" λέει ο δήμαρχος Ραφήνας

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

pyrkagia-penteli-drafi-2022f.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Στις 8.30 μμ από το μέτωπο της κατάσβεσης ο ίδιος με τα 3 πυροσβεστικά οχήματα και τις 4 υδροφόρες του Δήμου, μας ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή καίγεται παρακείμενη οικία.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

pyrkagia-penteli-drafi-2022e.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος - άνω των 10-11 μποφώρ, έναντι των 7-8 μποφώρ τώρα - και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

Οι φλόγες απείλησαν να «καταπιούν» ένα αυτοκίνητο - Στο παρά πέντε έφυγε από το μέτωπο δημοσιογραφικό συνεργείο

Εικόνες με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι την άκρη του δρόμου και να ξεπηδούν προς αυτόν κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός με ένα αυτοκίνητο να καταφέρνει να διασχίσει τον δρόμο ενώ οι φλόγες το «γλύφουν». 

Στη συνέχεια φαίνεται πως τα μέλη του δημοσιογραφικού συνεργείου δεν υπολόγισαν σωστά την πορεία της φωτιάς με αποτέλεσμα να απειληθούν και να φύγουν πανικόβλητοι από το σημείο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Παράλληλα, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις τους για άμεση βοήθεια.


Σε αναμονή για βοήθεια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΠΚΜ δεν έχει ετοιμάσει κάποια αποστολή για να συνδράμει την πυρκαγιά στην Πεντέλη, γιατί δεν ζητήθηκε μέχρι στιγμής καμία βοήθεια, αναφέρει στο makthes.gr ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Ωστόσο, «είμαστε σε επιφυλακή και ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί να συνδράμουμε θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα

Αυτή τη στιγμή η φωτιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης με ισχυρούς ανέμους, ανέφερε σε ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

pyrkagia-penteli-drafi-2022g.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, ενημέρωσε ο Γιάννης Αρτοποιός. Επίσης, γνωστοποίησε πως είναι συνεχείς οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Προστασίας Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Επίσης, ανέφερε πως έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης

Το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής, τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.


Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το πρώτο μέτωπο στο Ντράφι

Ένα μέτωπο ξέσπασε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα πρώτα σπίτια στο Ντράφι, στις οδούς Αχαιών και Σοφοκλέους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής.


Στο σημείο στήθηκε φράγμα, για να μην περάσουν οι φλόγες. Όλες οι υδροφόρες, τα οχήματα και οι πυροσβέστες είναι στο σημείο, ενώ επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 σπίτια με ζημιές στην περιοχή που βρίσκεται στο Ντράφι. Είναι τα σημεία, στα οποία οι πυροσβέστες επιχείρησαν για να διασώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Εκκένωση και στην Ανθούσα

Να κατευθυνθούν προς Γέρακα οι κάτοικοι της Ανθούσας ειδοποιήθηκαν ώρα 19:54 από το 112. Εκκένωση ζητήθηκε ακόμη για Δασαμάρι και Διώνη.

penteli1.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Η ΕΡΤ μετέδωσε λίγο μετά τις 19:30 ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η φωτιά στην Πεντέλη μαίνεται.

penteli3.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Με μήνυμα μέσω του 112 που στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο Ντράφι ζητήθηκε από το απόγευμα να εκκενώσουν προς Παλλήνη, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

penteli4.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


penteli5.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr



Το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς


Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και το δεύτερο άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

pyrkagia-penteli-drafi-2022b.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


pyrkagia-penteli-drafi-2022d.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

penteli-drafi.jpg


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πεντέλη λόγω της πυρκαγιάς

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

penteli.jpg


Τι είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των δημόσιων αρχών. «Αυτή την στιγμή είναι σε γενική επιφυλακή όλη η Αττική και έχουμε καλέσει οχήματα κι από την υπόλοιπη Ελλάδα να συνδράμουν στην πυρκαγιά. Προσπαθούμε να κάνουμε, να κυκλώσουμε την πυρκαγιά, να πάμε σε όλη την περίμετρο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει καμία περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη



Μήνυμα μέσω του 112, στάλθηκε νωρίτερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας : https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 5 και 20 σήμερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Όπως δήλωσε, πριν λίγο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ στην ΕΡΤ επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου και τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, ωστόσο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την ελέγξουν.


Μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων στην περιοχή της Πεντέλης αναμένεται τις επόμενες ώρες, με ενίσχυση όμως της έντασης των ανέμων τις πρωινές ώρες

Μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων στην περιοχή της Πεντέλης αναμένεται τις επόμενες ώρες σύμφωνα με πυρομετεωρολογική ενημέρωση από το meteo.gr.

‘Όπως υπογραμμίζεται στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 - 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Δυνάμεις της ΓΑΔΑ συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών

Δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Πεντέλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν διατεθεί, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, 150 αστυνομικοί και 58 οχήματα.

Φωτιά και στην Ηλεία


Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαρκόπουλο, του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.


Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα στο Ντράφι της Πεντέλης και έκαψε τουλάχιστον οκτώ σπίτια, καθώς είναι αδύνατον να ελεγχθεί, κινούμενη σε δύο μέτωπα, ενώ το ένα από αυτά κατευθύνεται προς το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Σήμερα τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν στοιχεία αισιοδοξίας με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς, πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας - στην Παλλήνη, και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου στη ρεματιά, το οποίο αναζωπυρώνεται συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Αθανάσιος Ζούτσος.

Ο κ. Ζούτσος εκφράζει την βεβαιότητα, ότι σύντομα θα τεθεί και αυτό υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με εθελοντές και άνδρες του στρατού σε επιφυλακή.

Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχει η Πολιτική Προστασία του τοπικού δήμου, με ένα πυροσβεστικό όχημα, μια υδροφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, άλλα οχήματα της πυροσβεστικής και των εθελοντών.


Αναφορικά με την φιλοξενία κατοίκων από την Ανθούσα, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους νωρίς το απόγευμα, ο κ. Ζούτσος ενημερώνει ότι οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο δημαρχείο και το ΚΑΠΗ Γέρακα, όπου αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει λίγοι (καθώς επέστρεψαν στα σπίτια τους). Πολλοί δε, προσθέτει ο κ. Ζούτσος, παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης της πόλης, όπως στο γήπεδο και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να εκκενωθεί το παιδιατρικό νοσοκομείο. Στο ίδρυμα «Μητέρα» μεταφέρθηκαν προληπτικά 35 παιδιά από το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Αγλαΐα Κυριακού» από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

nosokomeio-penteli-paidon-ekkenosi-pyrkagia-2022.jpg

Φράγματα με οχήματα και πυροσβέστες ανάμεσα στο δάσος και στους οικισμούς

Φράγμα με οχήματα και πυροσβέστες έχει στήσει η πυροσβεστική ανάμεσα στο δάσος και στον οικιστικό ιστό, προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

pyrkagia-penteli-drafi-2022i.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η πυρκαγιά συνεχίζει με δύο μεγάλα μέτωπα: ένα στην Ανθούσα το οποίο είναι κοντά στα σπίτια και το δεύτερο στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, ανέφερε ο ίδιος και τόνισε ότι η φορά του ανέμου οδηγεί τις φλόγες προς τα καμένα, οπότε οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προστασία του Αγίου Πέτρου με την ίδια τακτική που προαναφέρθηκε, αυτή των φραγμάτων με οχήματα και πυροσβέστες.

Συνολικά στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά, επιχειρούν 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών, και 85 οχήματα., σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αρτοποιός σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

pyrkagia-penteli-drafi-2022j.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της πυροσβεστικής:

pyrkagia-penteli-drafi-2022k.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
pyrkagia-penteli-drafi-2022l.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
pyrkagia-penteli-drafi-2022m.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
pyrkagia-penteli-drafi-2022h.jpg
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνολικά η κατάσταση στην περιοχή είναι αγωνιώδης. Στην περιοχή των δύο μετώπων επικρατεί ισχυρός άνεμος ενώ με τη δύση του ηλίου σταμάτησαν και οι εναέριες ρίψεις νερού.

Η πυρκαγιά κινείται αυτή την ώρα, 22:30, προς την Παλαιά Πεντέλη και ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει έναν προστατευτικό κλοιό στον οικισμό Καλλιθέα, ώστε να μην εισέλθει σε αυτόν η πυρκαγιά. Ακόμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» και με δύο τροχοφόρους φορτωτές.

Στο ίδιο πλαίσιο, η περιφέρεια Αττικής έχει ρίξει στη μάχη 32 υδροφόρες, έξι χωματουργικά μηχανήματα και πέντε λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και εθελοντές.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Εξάλλου, η πρόβλεψη για τον καιρό στην περιοχή και δη για τους ανέμους αναφέρει ότι θα παραμείνουν ισχυροί μέχρι και το πρωί της Τετάρτης. Ειδικότερα οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 5-6 μποφόρ, αλλά οι ριπές θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ.

"Απλώνεται σα χταπόδι" λέει ο δήμαρχος Ραφήνας

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

pyrkagia-penteli-drafi-2022f.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Στις 8.30 μμ από το μέτωπο της κατάσβεσης ο ίδιος με τα 3 πυροσβεστικά οχήματα και τις 4 υδροφόρες του Δήμου, μας ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή καίγεται παρακείμενη οικία.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

pyrkagia-penteli-drafi-2022e.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος - άνω των 10-11 μποφώρ, έναντι των 7-8 μποφώρ τώρα - και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

Οι φλόγες απείλησαν να «καταπιούν» ένα αυτοκίνητο - Στο παρά πέντε έφυγε από το μέτωπο δημοσιογραφικό συνεργείο

Εικόνες με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι την άκρη του δρόμου και να ξεπηδούν προς αυτόν κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός με ένα αυτοκίνητο να καταφέρνει να διασχίσει τον δρόμο ενώ οι φλόγες το «γλύφουν». 

Στη συνέχεια φαίνεται πως τα μέλη του δημοσιογραφικού συνεργείου δεν υπολόγισαν σωστά την πορεία της φωτιάς με αποτέλεσμα να απειληθούν και να φύγουν πανικόβλητοι από το σημείο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Παράλληλα, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις τους για άμεση βοήθεια.


Σε αναμονή για βοήθεια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΠΚΜ δεν έχει ετοιμάσει κάποια αποστολή για να συνδράμει την πυρκαγιά στην Πεντέλη, γιατί δεν ζητήθηκε μέχρι στιγμής καμία βοήθεια, αναφέρει στο makthes.gr ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Ωστόσο, «είμαστε σε επιφυλακή και ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί να συνδράμουμε θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα

Αυτή τη στιγμή η φωτιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης με ισχυρούς ανέμους, ανέφερε σε ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

pyrkagia-penteli-drafi-2022g.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, ενημέρωσε ο Γιάννης Αρτοποιός. Επίσης, γνωστοποίησε πως είναι συνεχείς οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Προστασίας Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Επίσης, ανέφερε πως έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης

Το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής, τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.


Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το πρώτο μέτωπο στο Ντράφι

Ένα μέτωπο ξέσπασε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα πρώτα σπίτια στο Ντράφι, στις οδούς Αχαιών και Σοφοκλέους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής.


Στο σημείο στήθηκε φράγμα, για να μην περάσουν οι φλόγες. Όλες οι υδροφόρες, τα οχήματα και οι πυροσβέστες είναι στο σημείο, ενώ επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 σπίτια με ζημιές στην περιοχή που βρίσκεται στο Ντράφι. Είναι τα σημεία, στα οποία οι πυροσβέστες επιχείρησαν για να διασώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Εκκένωση και στην Ανθούσα

Να κατευθυνθούν προς Γέρακα οι κάτοικοι της Ανθούσας ειδοποιήθηκαν ώρα 19:54 από το 112. Εκκένωση ζητήθηκε ακόμη για Δασαμάρι και Διώνη.

penteli1.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Η ΕΡΤ μετέδωσε λίγο μετά τις 19:30 ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η φωτιά στην Πεντέλη μαίνεται.

penteli3.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Με μήνυμα μέσω του 112 που στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο Ντράφι ζητήθηκε από το απόγευμα να εκκενώσουν προς Παλλήνη, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

penteli4.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


penteli5.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr



Το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς


Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και το δεύτερο άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

pyrkagia-penteli-drafi-2022b.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


pyrkagia-penteli-drafi-2022d.jpg
Φωτογραφία του Intimenews.gr


Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

penteli-drafi.jpg


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πεντέλη λόγω της πυρκαγιάς

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση 'Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

penteli.jpg


Τι είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των δημόσιων αρχών. «Αυτή την στιγμή είναι σε γενική επιφυλακή όλη η Αττική και έχουμε καλέσει οχήματα κι από την υπόλοιπη Ελλάδα να συνδράμουν στην πυρκαγιά. Προσπαθούμε να κάνουμε, να κυκλώσουμε την πυρκαγιά, να πάμε σε όλη την περίμετρο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει καμία περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη



Μήνυμα μέσω του 112, στάλθηκε νωρίτερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας : https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 5 και 20 σήμερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Όπως δήλωσε, πριν λίγο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ στην ΕΡΤ επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου και τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, ωστόσο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την ελέγξουν.


Μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων στην περιοχή της Πεντέλης αναμένεται τις επόμενες ώρες, με ενίσχυση όμως της έντασης των ανέμων τις πρωινές ώρες

Μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων στην περιοχή της Πεντέλης αναμένεται τις επόμενες ώρες σύμφωνα με πυρομετεωρολογική ενημέρωση από το meteo.gr.

‘Όπως υπογραμμίζεται στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 - 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Δυνάμεις της ΓΑΔΑ συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών

Δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Πεντέλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν διατεθεί, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, 150 αστυνομικοί και 58 οχήματα.

Φωτιά και στην Ηλεία


Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαρκόπουλο, του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία