ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη- 5 ενεργά μέτωπα - Κάηκαν σπίτια - Αγωνία για τους κατοίκους (φωτογραφίες)

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί

 20/07/2022 06:26

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη- 5 ενεργά μέτωπα - Κάηκαν σπίτια - Αγωνία για τους κατοίκους (φωτογραφίες)

Εφιαλτικές ώρες στην Αττική και στην Πεντέλη, όπου τα πύρινα μέτωπα μαίνονται παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών, εθελοντών, εργαζομένων στους δήμους και αστυνομικών. Σπίτια και βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις με αποθήκες καυσίμων και υλικά παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι άνεμοι φτάνουν από χτες το βράδι μέχρι και τα 9-10 μποφόρ με αποτέλεσμα οι προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αγωνία υπάρχει για κατοίκους των περιοχών αυτών αφού υπάρχουν πολλά σπίτια σε όλη τη δασωμένη έκταση.

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος.

fotias.png


fotia-8.jpg

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

mitsotakis-zOvdB.jpg

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σηκώθηκαν στον αέρα με το πρώτο φως της ημέρας αλλά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων δε μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση, έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν στην πυρκαγιά τα 3 Canadair415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell214 και ένα BK117 (για τον συντονισμό). Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν χθες ακόμα και τα δέκα μποφόρ, αναγκάζοντας αεροσκάφη όπως τα Air Tractors να αποχωρήσουν, καθώς δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

fotia-14.jpg


fotia-12.jpg
fotia-10.jpg



fotia-1.jpg
fotia-2.jpg

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και το πύρινο μέτωπο θέριεψε με τη βοήθεια του αέρα που δεν έχει κοπάσει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός σε Γέρακα και Παλλήνη.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Eπίσης Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

*Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

*Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

*Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 8 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή. Στις 4.30 τα ξημερώματα, ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι και στις 05.20 κλήθηκαν όλοι όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη να εκκενώσουν προς Πικέρμι - Ραφήνα.

fotia-4.jpg

Νέο μέτωπο

Συναγερμός έχει σημάνει για ένα νέο μέτωπο που έχει ξεκινήσει από τη λεωφόρο Κύπρου στο Ντράφι έχει πάρει κατεύθυνση και κινείται με ταχύτητα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, για να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μη περάσει στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στην περιοχή της Ανθούσας υπάρχουν κρίσιμες υποδομές ενέργειας, μεταφορών και επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, σταθμός Λεωφορείων, ΒΙΑΝΕΞ, Praktiker κα) οι οποίες έχουν διασφαλιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί περιέχουν και εύφλεκτα υλικά.

Δραματικές στιγμές στο λόφο Παλλήνης καθώς, καθώς υπήρχαν τέσσερα άτομα εγκλωβισμένα σε μια περιοχή που ήδη καίγονται σπίτια. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν.

Νέο μήνυμα από το 112 στις 05:20 τα ξημερώματα

Στις 5.20 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι άσχημες με τους ανέμους να είναι ισχυροί και να ξεπερνούν ακόμα και τα 8 Μποφόρ κάτι που κάνει τα μέτωπα να γιγαντώνονται.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η πυρκαγιά επεκτάθηκε στην ανατολική πλευρά του Γέρακα, με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από την Αττική Οδό, ενώ λίγο μετά τις 03:30 οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή να κλείσει μεγάλο μέρος της. Κλειστό είναι το τμήμα της Αττικής Οδού από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

O δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, στις 04:35 μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα καινούργιο μέτωπο στο Πανόραμα Παλλήνης προς τα σχολεία «Κωστέα Γείτονα» που έρχεται πάνω από το Ντράφι και κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Κύπρου στο Πανόραμα. Ο κ. Ζούτσος απηύθυνε έκκληση να σταλούν πυροσβεστικά οχήματα στο Πανόραμα στη λεωφόρο Κύπρου, στην Ανθούσα στη λεωφόρο Ανθούσας και στο Γέρακα κατά μήκος της Αττικής Οδού στην οδό Γκιώνα.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή εκκένωσης των Κατοικιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Πεντέλης και Τυρνάβου. Οι κατοικίες έχουν 46 άτομα μέσα τα οποία παρελήφθησαν και μεταφέρονται στο δημαρχείο Παλλήνης. Πολλές εστίες σε όλη την περίμετρο Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ανθούσα και τον Γέρακα καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Νωρίτερα στις 02:30 τα ξημερώματα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό και για το μέγεθος των ζημιών.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, δεν έχει κοπάσει, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια της Ανθούσας και του οικισμού Δέση, μίας απόμακρης ορεινής συνοικίας βορειοανατολικά του δήμου Γέρακα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

fotia-3.jpg
fotia-7.jpg



Εφιαλτικές ώρες στην Αττική και στην Πεντέλη, όπου τα πύρινα μέτωπα μαίνονται παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών, εθελοντών, εργαζομένων στους δήμους και αστυνομικών. Σπίτια και βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις με αποθήκες καυσίμων και υλικά παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι άνεμοι φτάνουν από χτες το βράδι μέχρι και τα 9-10 μποφόρ με αποτέλεσμα οι προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αγωνία υπάρχει για κατοίκους των περιοχών αυτών αφού υπάρχουν πολλά σπίτια σε όλη τη δασωμένη έκταση.

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος.

fotias.png


fotia-8.jpg

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

mitsotakis-zOvdB.jpg

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σηκώθηκαν στον αέρα με το πρώτο φως της ημέρας αλλά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων δε μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση, έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν στην πυρκαγιά τα 3 Canadair415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell214 και ένα BK117 (για τον συντονισμό). Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν χθες ακόμα και τα δέκα μποφόρ, αναγκάζοντας αεροσκάφη όπως τα Air Tractors να αποχωρήσουν, καθώς δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

fotia-14.jpg


fotia-12.jpg
fotia-10.jpg



fotia-1.jpg
fotia-2.jpg

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και το πύρινο μέτωπο θέριεψε με τη βοήθεια του αέρα που δεν έχει κοπάσει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός σε Γέρακα και Παλλήνη.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Eπίσης Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

*Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

*Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

*Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 8 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή. Στις 4.30 τα ξημερώματα, ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι και στις 05.20 κλήθηκαν όλοι όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη να εκκενώσουν προς Πικέρμι - Ραφήνα.

fotia-4.jpg

Νέο μέτωπο

Συναγερμός έχει σημάνει για ένα νέο μέτωπο που έχει ξεκινήσει από τη λεωφόρο Κύπρου στο Ντράφι έχει πάρει κατεύθυνση και κινείται με ταχύτητα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, για να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μη περάσει στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στην περιοχή της Ανθούσας υπάρχουν κρίσιμες υποδομές ενέργειας, μεταφορών και επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, σταθμός Λεωφορείων, ΒΙΑΝΕΞ, Praktiker κα) οι οποίες έχουν διασφαλιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί περιέχουν και εύφλεκτα υλικά.

Δραματικές στιγμές στο λόφο Παλλήνης καθώς, καθώς υπήρχαν τέσσερα άτομα εγκλωβισμένα σε μια περιοχή που ήδη καίγονται σπίτια. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν.

Νέο μήνυμα από το 112 στις 05:20 τα ξημερώματα

Στις 5.20 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι άσχημες με τους ανέμους να είναι ισχυροί και να ξεπερνούν ακόμα και τα 8 Μποφόρ κάτι που κάνει τα μέτωπα να γιγαντώνονται.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η πυρκαγιά επεκτάθηκε στην ανατολική πλευρά του Γέρακα, με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από την Αττική Οδό, ενώ λίγο μετά τις 03:30 οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή να κλείσει μεγάλο μέρος της. Κλειστό είναι το τμήμα της Αττικής Οδού από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

O δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, στις 04:35 μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα καινούργιο μέτωπο στο Πανόραμα Παλλήνης προς τα σχολεία «Κωστέα Γείτονα» που έρχεται πάνω από το Ντράφι και κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Κύπρου στο Πανόραμα. Ο κ. Ζούτσος απηύθυνε έκκληση να σταλούν πυροσβεστικά οχήματα στο Πανόραμα στη λεωφόρο Κύπρου, στην Ανθούσα στη λεωφόρο Ανθούσας και στο Γέρακα κατά μήκος της Αττικής Οδού στην οδό Γκιώνα.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή εκκένωσης των Κατοικιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Πεντέλης και Τυρνάβου. Οι κατοικίες έχουν 46 άτομα μέσα τα οποία παρελήφθησαν και μεταφέρονται στο δημαρχείο Παλλήνης. Πολλές εστίες σε όλη την περίμετρο Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ανθούσα και τον Γέρακα καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Νωρίτερα στις 02:30 τα ξημερώματα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό και για το μέγεθος των ζημιών.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, δεν έχει κοπάσει, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια της Ανθούσας και του οικισμού Δέση, μίας απόμακρης ορεινής συνοικίας βορειοανατολικά του δήμου Γέρακα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

fotia-3.jpg
fotia-7.jpg



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία