ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύσκολα και εύκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 30/04/2023 18:30

Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην τελική ευθεία των εκλογών, καθώς το ημερολόγιο δείχνει ότι για την κάλπη της 21ης Μαΐου υπολείπονται πια μόνο τρεις Κυριακές. Το προεκλογικό κλίμα κάπως ανεβαίνει, αν και δε διακρίνω καμία εξαιρετική κινητικότητα. Ίσως και γιατί εδώ και δύο χρόνια συζητάμε για εκλογές. Και καλά έκανε ο πρωθυπουργός και δεν άκουσε τις διάφορες σειρήνες που του πρότειναν κατά περιόδους πρόωρες εκλογές για να έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή. Μπορεί έτσι να είχε γλιτώσει την προεκλογική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, όμως καλό είναι να μάθουμε τόσο οι πολίτες όσο και όλο το πολιτικό σύστημα ότι η θητεία μίας κυβέρνησης διαρκεί τέσσερα χρόνια. Με αυτήν την έννοια η εξάντληση της τετραετίας πιστώνεται στα θετικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις η ΝΔ φαίνεται να επανασυσπειρώνει τους ψηφοφόρους του 2019 και να ισχυροποιεί την πρωτιά της. Οι έρευνες αποτυπώνουν μία διαφορά της ΝΔ που κυμαίνεται μεταξύ 4% και 6% και το προβάδισμα αυτό δύσκολα θα ανατραπεί. Δύσκολα όμως μπορεί να προκύψει και κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μαΐου με την απλή αναλογική. Ούτε η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 46% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε διακρίνει κανείς καλή χημεία μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, έτσι ώστε -στο υποθετικό σενάρια ότι οι έδρες θα έφταναν- να προκύψει μετεκλογική συνεργασία των δύο, αλλά ούτε και το σενάριο του σχηματισμού της κυβέρνησης των ηττημένων φαίνεται ότι βγαίνει. Το αντίθετο μάλλον φαίνεται όλο και πιο καθαρά. Ότι δηλαδή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, με ποσοστό που θα της δίνει ελπίδες για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη. Οπότε και η σημερινή στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη «πάμε για την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» θα είναι μονόδρομος.

Μάχη γίνεται πάντως στα ενδότερα των κομμάτων. Στη ΝΔ η απλή αναλογική θα λειτουργήσει μάλλον υπέρ των παλιών βουλευτών. Και αυτό γιατί η μείωση των εδρών (υπολογίζεται ότι οι 156 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος θα περιοριστούν στους 110 με 115) δυσκολεύει την ανανέωση. Έτσι αν η ΝΔ εκλέξει 115 βουλευτές το πολύ 10% εξ αυτών θα είναι πρωτοεκλεγέντες. Η ανανέωση θα επέλθει στη δεύτερη κάλπη με το μπόνους όταν και είναι πιθανό η ΝΔ να πιάσει την αυτοδυναμία και να εκλέξει 150+ βουλευτές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα η απλή αναλογική θα αυξήσει τη δύναμη της ομάδας του στη Βουλή, κάτι που σημαίνει και νέους βουλευτές, ενώ η δεύτερη κάλπη θα επαναφέρει τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα σημερινά επίπεδα. Τα ίδια και για το ΠΑΣΟΚ, όπου η πρώτη Κυριακή μπορεί και να σημαίνει διπλάσιους βουλευτές.

Φυσικά μία οριακή αυτοδυναμία της ΝΔ θα δυσκολέψει τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά ο πρωθυπουργός έχει περάσει και πιο δύσκολα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

Δημοφιλείς Απόψεις