ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύο εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης

 18/07/2023 10:00

Έρχονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και καλόν είναι οι υποψήφιοι να λάβουν υπ’ όψη στον σχεδιασμό τους δύο εμβληματικά έργα που θα δώσουν άλλο χρώμα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η κεντρική εξουσία αδιαφορεί, γιατί δε θέλει να πάρει αποφάσεις που δε θα αρέσουν σε κάποιους ή φοβάται κάποια νομικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν. Όμως με την ευθυνοφοβία δε μπορεί να γίνουν έργα.

Τα δύο έργα στα οποία αναφέρομαι είναι το περίφημο «παλατάκι» και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός «Κισσός». Δύο πονεμένες ιστορίες που δεν τιμούν την πόλη μας και τις ελίτ της.

Το «παλατάκι» είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα οικόπεδα όχι της Θεσσαλονίκης, αλλά της Ελλάδας. Όσοι έχουν δει πρόσφατες φωτογραφίες από τους εσωτερικούς χώρους του θα αισθάνθηκαν σίγουρα μία ντροπή. Πλήρης εγκατάλειψη, καθώς η ιδιοκτησία αδιαφορεί πλήρως. Ποια είναι η ιδιοκτησία; Το περίφημο ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ).

Από εδώ αρχίζουν τα μπλεξίματα. Κάποιοι στο δήμο Καλαμαριάς θεωρούν πως το «παλατάκι», επειδή χωροταξικά ανήκει στην Καλαμαριά, τους ανήκει ή θα πρέπει να τους ανήκει. Από κοντά και οι γνωστοί πολιτιστικοί φορείς. Τι θέλουν να γίνει; Μία ακόμα δημοτική επιχείρηση. Έτσι απαιτούν από το ΕΤΑΔ να παραχωρήσει στο δήμο τη χρήση του.

Προφανώς πρόκειται για μία παρεξήγηση. Το «παλατάκι» αποτελεί ένα από τα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης και όχι ενός δήμου. Και το ΕΤΑΔ θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον νόμο, αν δεν θέλει νομικές περιπέτειες. Να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό και όποιος πλειοδοτήσει θα αναλάβει την αναστήλωσή του -κάτω από την αυστηρότατη επίβλεψη της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων- και την εκμετάλλευσή του. Είμαι σίγουρος πως για αυτό το «έργο τέχνης», σε αυτό το σημείο, θα σπεύσουν επιχειρηματικοί κολοσσοί όχι μόνον από την Ελλάδα.

Συνεπώς το σύνθημα «σώστε το παλατάκι» θέλω να πιστεύω ότι αναφέρεται σε όλους αυτούς που θέλουν να το μετατρέψουν σε μία ακόμα μίζερη δημοτική επιχείρηση. Πεδίον δόξης λαμπρό για προσλήψεις.

Το δεύτερο έργο αφορά την αναβίωση του πρότζεκτ του πρότυπου οικισμού του «Κισσού», στον Χορτιάτη. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που τορπιλίστηκε από τους οικολόγους -οι οποίοι ευθύνονται και για την πλημμελή χάραξη της περιφερειακής- για να μην καταστραφούν τα πουρνάρια και οι πέτρες. Έγιναν χαράξεις και έργα υποδομής τα οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκαν. Ο οικισμός, αν τελικά γίνει, θα έχει μπροστά του όλη την πόλη και όλον τον Θερμαϊκό. Σήμερα, καθώς ερχόμαστε από τη Χαλκιδική, αντί για έναν οικισμό, βλέπουμε έναν κρανίου τόπο. Και αυτό γιατί το θέλησε μία δράκα ανθρώπων που επηρέασε και κάποιους ισχυρούς τοπικούς πολιτικούς παράγοντες στη δεκαετία του 1980. Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε.

Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να απογειωθεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι κάποιοι άνθρωποι με κοινωνική και οικονομική επιφάνεια να μπουν μπροστά και να κινήσουν κάποιες διαδικασίες, ώστε να βγει από τον λήθαργο και η κεντρική εξουσία. Και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ας συνδράμουν και αυτοί στο να δοθούν αναπτυξιακές λύσεις σε κάποιες βαλτωμένες υποθέσεις. Λύσεις με άξονα την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.07.2023

Δημοφιλείς Απόψεις