ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυστυχώς δε θα γίνει τίποτα (και πάλι)

 23/08/2023 14:00

Μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τέσσερις προέδρους των λεγόμενων μεγάλων ΠΑΕ, παρουσία του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, εξαγγέλθηκαν κάποια μέτρα που αφορούσαν τη λειτουργία των συνδέσμων. Παρόμοια μέτρα είχαν εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν τα οποία, μετά την παρέλευση ολίγων μηνών, ξεχάστηκαν. Με απλά λόγια οι φίλαθλοι και όχι μόνο, γιατί η βία αφορά όλη την κοινωνία, είδαν ένα έργο που το έχουν ξαναδεί. Οι σύνδεσμοι και να κλείσουν, οι χούλιγκαν την εποχή του διαδικτύου έχουν τους τρόπους τους να επικοινωνούν, να συντονίζουν τη δράση τους, να ορίζουν τα ραντεβού του θανάτου.

Η ελληνική πολιτεία λειτουργεί και αντιδρά μόνο υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών. Μόλις οι έκτακτες συνθήκες εκλείψουν, επανερχόμαστε στην προηγούμενη κατάσταση, αυτή δηλαδή που οδήγησε στις δολοφονίες του Άλκη, του Μιχάλη και τόσων άλλων νέων ανθρώπων. Γιατί δε γίνεται τίποτα; Διότι η ίδια η πολιτεία δε θέλει να γίνει.

Απόδειξη, ο νόμος Ορφανού-Φλωρίδη που έβαζε στη φυλακή τους χούλιγκαν. Με το που ψηφίστηκε και άρχισε να εφαρμόζεται, οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές και οργανωμένες, έτσι ώστε ήταν απλώς θέμα χρόνου να ακυρωθεί. Όπως και έγινε. Το επιχείρημα ήταν «δηλαδή θα γεμίσουμε τις φυλακές με νέα παιδιά;». Προφανώς και δε θα γεμίζαμε τις φυλακές με νέα παιδιά, αλλά με παραβάτες της κείμενης νομοθεσίας. Και η επαπειλούμενη ποινή της φυλάκισης θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για πράξεις οπαδικής βίας.

Για τον ρόλο των προέδρων των μεγάλων ΠΑΕ έχουν γραφτεί πολλά. Η ευθύνη τους είναι σημαντική, όπως σημαντική είναι και η πολιτική τους δύναμη καθώς και η οικονομική τους επιφάνεια. Δύσκολα η πολιτική εξουσία τα βάζει μαζί τους. Είναι δε γνωστό πως την υπεράσπιση των οπαδών που συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε επεισόδια την αναλαμβάνουν οι δικηγόροι των ΠΑΕ. Στα λόγια όλοι είναι κατά της βίας, αλλά στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν.

Προχθές ο πρωθυπουργός, υπό την πίεση των τραγικών γεγονότων στη Νέα Φιλαδέλφεια, θέλησε να κάνει μία πολιτική παρέμβαση. Η κίνησή του ήταν επικοινωνιακά επιβεβλημένη, καθώς υπήρξε νεκρός και πολλοί τραυματίες. Δε γνωρίζω μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει, γιατί πολύ φοβούμαι ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις. Θα τολμήσει να αποσύρει τις ελληνικές ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Πολύ δύσκολο, διότι αυτό θα σημάνει την οικονομική καταστροφή των μεγάλων ΠΑΕ με τους πανίσχυρους ιδιοκτήτες. Συγχρόνως θα υποβαθμιστεί και το εγχώριο πρωτάθλημα, καθώς θα έχει εκλείψει το κίνητρο εξόδου στην Ευρώπη.

Δηλαδή έτσι θα βαδίζουμε; Σωτηρία δεν υπάρχει; Εύλογα τα ερωτήματα, δύσκολες οι απαντήσεις. Έναν παράγοντα που θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ’ όψη είναι πως μεταξύ των χούλιγκαν κυριαρχεί η βεντέτα η οποία πολύ δύσκολα ελέγχεται. Μπορεί η ΕΛΑΣ να ματαιώνει ραντεβού του θανάτου, όμως ένα να ξεφύγει το κακό θα έχει γίνει. Όταν οι χούλιγκαν κουβαλούν σιδερολοστούς και μαχαίρια είναι καθαρά θέμα τύχης το χτύπημα να μην είναι θανατηφόρο. Είναι ζήτημα χιλιοστών. Πόσες φορές δε διαβάσαμε πως ο τραυματισθείς στάθηκε τυχερός γιατί το χτύπημα για χιλιοστά δεν του έκοψε κεντρική αρτηρία;

Προσωπικά δεν κρατώ απλώς μικρό καλάθι για το μέλλον. Δεν κρατώ κανένα καλάθι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.08.2023

Δημοφιλείς Απόψεις