ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοτικές εκλογές: ανοίγει το παιχνίδι

 03/09/2023 18:30

Για τις εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δε σχολιάζω, είναι ένα παιχνίδι άνευ ενδιαφέροντος. Το ερώτημα είναι πού θα σταματήσει το κοντέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα. Θα έχει 5 μπροστά, θα έχει 6 ή κάτι παραπάνω; Θα φανεί.

Συνεπώς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκλογές για τον δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω τη σημασία των εκλογών στους δήμους των συνοικιών, όπου στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από δύο μήνες, καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες τάσεις. Σε κάποιους δήμους των δυτικών συνοικιών τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ακούμπησαν ή και υπερέβησαν το 20%.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης. μέσα στον νωχελικό Αύγουστο, είχαμε εξελίξεις. Είχαμε προσχωρήσεις και συνεργασίες που αποτέλεσαν εκπλήξεις, των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Να υπενθυμίσω πως οι προ του θέρους δημοσκοπήσεις έδιναν μία ασφαλή πρωτιά στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και να ακολουθεί από μακριά ο Στέλιος Αγγελούδης. Θα δούμε αν οι πρόσφατες εξελίξεις άλλαξαν αυτή την εικόνα, δηλαδή αν ο συνδυασμός Πέγκα, με τις όντως θεαματικές κινήσεις του -και βεβαίως την υποστήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ- μπόρεσε να ανατρέψει αυτήν την εικόνα.

Διαισθητικά κινούμενος νομίζω πως το ντέρμπι θα δοθεί στον πρώτο γύρο για τη δεύτερη θέση. Τόσο ο Στέλιος Αγγελούδης όσο και ο Σπύρος Πέγκας καλύπτουν έναν κοινό χώρο, που είναι βεβαίως μεγάλος, αλλά και πολύ ρευστός. Έκαναν ανοίγματα και προς προσωπικότητες που κινούνται στον φιλελεύθερο χώρο, αλλά η δεξαμενή και των δύο είναι η Κεντροαριστερά, με την παράταξη Πέγκα λόγω ΣΥΡΙΖΑ, να έχει πιο έντονο το χρώμα της Αριστεράς. Δε γνωρίζω αν αυτή η στήριξη θα βοηθήσει τον Σπύρο Πέγκα, καθώς πολλοί από αυτούς θα τον ψήφιζαν, λόγω της συγκεκριμένης στήριξης αποστασιοποιήθηκαν. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη βράδυ της 30ης Αυγούστου) είναι άγνωστες οι κινήσεις του Στέργιου Καλόγηρου, ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία. Αν τελικά θα είναι υποψήφιος, θα είναι θεωρητικά τουλάχιστον ένας υπολογίσιμος παίκτης. Λέω θεωρητικά, γιατί η δεξαμενή από την οποία θα αλιεύσει ψήφους, δηλαδή τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, στις εθνικές εκλογές έλαβαν στο δήμο Θεσσαλονίκης 15,5%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Αν συνυπολογίσουμε και την αναγνωρισιμότητα του Στέργιου Καλόγηρου, είναι ιδιοκτήτης τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, τότε η υποψηφιότητά του παρουσιάζει ενδιαφέρον και υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει και την έκπληξη.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστα ακούσαμε για τα προγράμματα των υποψηφίων και αυτό έχει την εξήγησή του. Μέσα στο καλοκαίρι ποιος θα έδινε σημασία; Υποθέτω πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις τους για μία σειρά θέματα. Θα ιδιωτικοποιηθεί η πολύπαθη καθαριότητα; Τι θα γίνει με τις συγκοινωνίες; Την πλατεία Ελευθερίας; Το Εβραϊκό Μουσείο; Ποιες οι προτάσεις των υποψηφίων για τις πεπαλαιωμένες υποδομές της πόλης μας;

Να υποθέσω πως οσονούπω θα ανάψουν και τα αίματα. Θα αρχίσουν οι αντιπαραθέσεις που λίαν συντόμως -είμαι βέβαιος γι’ αυτό- θα λάβουν και τη μορφή προσωπικών επιθέσεων. Το γεγονός ότι οι τρεις υποψήφιοι προέρχονται, σε γενικές γραμμές, από την ίδια αυτοδιοικητική μήτρα προδιαθέτει για έναν μίνι εμφύλιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.09.2023

Δημοφιλείς Απόψεις