ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΕΘ και πάλι!

 09/09/2023 19:00

Ήδη έχει ξεκινήσει η ΔΕΘ και ελπίζουμε όσα πει ο πρωθυπουργός να γίνουν αντικείμενο πολιτικής. Κυρίως οι απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» που δεν πρέπει να μένουν κενό γράμμα -όπως τόσες φορές, ούτε να ακυρώνονται από διάφορα επιμέρους συμφέροντα. Θα μπω στον πειρασμό να πω ότι είναι απαραίτητος ο επανασχεδιασμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και όχι η λειτουργίας μιας-δυο άλλων Ιατρικών σχολών. Μην καταντήσουμε όπως λέγαμε παλιά: ένα-δύο-τρία, πολλά Πολυτεχνεία (το λέγαμε για να αναφερθούμε στο 1973 αλλά ταίριαζε και με την πλάκα της Ίδρυσης δεκάδων Πολυτεχνικών Σχολών).

Θα δούμε από τους υπουργούς την εξειδίκευση μέτρων και θα τα συζητήσουμε. Πάντως το κράτος και οι διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν, επιτέλους καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ένας κωδικός για κάθε πολίτη και όχι δεκάδες που δυστυχώς δεν είναι συνδεδεμένοι -παρά τις μεγάλες προσπάθειες. Επιτέλους βαδίζουμε μπροστά και ας λένε διάφοροι διάφορα για τις νέες ταυτότητες -όπως έλεγαν για τα εμβόλια. Ψηφοφόρους ψάχνουν…

Έχουμε και δημοτικές εκλογές σε ένα μήνα και προφανώς η ΔΕΘ θα είναι μία καλή ευκαιρία να εμφανιστούν και να πουν τις απόψεις τους οι υποψήφιοι της περιοχής μας τουλάχιστον. Δυστυχώς η πληθώρα υποψηφίων ακυρώνει πρακτικά την λογοδοσία και την αντιπροσώπευση. Δυστυχώς πάλι δεν θα λειτουργήσουν τα συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων ούτε θα υπάρξει επιμέρους σχέδιο για κάθε ενότητα. Περιμένω να ακούσω από τους υποψήφιους της Θεσσαλονίκης περί της στάθμευσης των κατοίκων ιδιαίτερα του Ε’ Διαμερίσματος. Είχε γίνει αλλά έμειναν οι πινακίδες… Ίσως δεν νοιάζει κανέναν γιατί ο απόλυτος μη-έλεγχος και η υποταγή στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία βολεύει. Θα δούμε.

Σήμερα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα ψηφίσουν όσοι και όσες θέλουν να εκφράσουν τη θέση τους για τον/την αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πλάκα ότι από το εξωτερικό θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά! Σίγουρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πόσοι θα ψηφίσουν. Ανεξάρτητα ποιον/ποιαν θα ψηφίσουν το σημαντικότερο είναι πόσοι.

Τι θα βγει; Θα δούμε. Πιθανόν το Σάββατο να έχει επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων. Κινδυνεύει να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα το έλεγα. Ούτε περιμένω να αλλάξει κατεύθυνση. Στην κυριολεξία θα κριθεί από τις δύο εκλογές -αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογές. Βέβαια το 2019 συγκέντρωσε σχεδόν 10% στις αυτοδιοικητικές εκλογές (67% η ΝΔ και 18% το ΠΑΣΟΚ) και έτσι δεν είναι απλό να πει κανείς κέρδη και ζημιές.

Στις δε Ευρωεκλογές που απέχουν θα κριθούν πολλά για όλη την Ήπειρο. Καλά να είμαστε να τα λέμε. Διασκεδάστε στην ΔΕΘ, δείτε τις εκδηλώσεις και πάντα καλά!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09-10.09.2023