ΑΠΟΨΕΙΣ

«Δενδροκτονίας» το ανάγνωσμα

 09/06/2023 09:00

Μπήκε στο λεξιλόγιό μας και η λέξη «δενδροκτονία». Η ακριβής ερμηνεία της είναι «δολοφονία των δένδρων». Γιατί εμφανίστηκε αυτή η λέξη; Διότι η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κόψει εκατοντάδες δένδρα τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες έκριναν πως ήταν είτε άρρωστα είτε επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών. Μάλιστα τις «δενδροκτονίες» τις συνόδευε και μία τεχνική έκθεση που τις αιτιολογούσε.

Γιατί σηκώθηκε τόσος θόρυβος; Κανένας θόρυβος δε σηκώνεται μόνος του. Τον σήκωσε η αντιπολίτευση για να κτυπήσει τη δημοτική αρχή. Τι και αν οι τεχνικές εκθέσεις αναφέρονται σε νέες δενδροφυτεύσεις με υγιή, καλαίσθητα και ακίνδυνα, για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, δέντρα. Είναι γνωστό πως οι λεύκες, εκτός από αντιαισθητικά φυτά που δε συμμετέχουν στην εναλλαγή των εποχών, είναι και επικίνδυνες για τους πολίτες τους ίδιους και τις περιουσίες τους γιατί το ρίζωμά τους είναι επιφανειακό. Συνεπώς, οι εναπομείνασες λεύκες θα πρέπει σε βάθος τετραετίας να κοπούν και να αντικατασταθούν από άλλα δέντρα.

Να πληροφορήσω τον αναγνώστη, αν δεν το γνωρίζει ήδη, πως στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς φυτεύτηκαν ήδη 175 καλλωπιστικές δαμασκηνιές, νεραντζιές, κερασιές και φλαμουριές στη θέση των 41 λευκών που κόπηκαν. Η περιοχή έχει αλλάξει κυριολεκτικά χρώμα. Μία βόλτα το αποδεικνύει. Ας σημειωθεί πως όταν κόβονταν οι λεύκες, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες των οικολόγων και της δημοτικής αντιπολίτευσης.

Δεν τα γνωρίζουν αυτά οι διαμαρτυρόμενοι; Δεν τα γνωρίζουν οι οικολόγοι; Υποθέτω πως τα γνωρίζουν, αλλά η αντιπολίτευση πάνω απ’ όλα.

Θα μπορούσα να κατανοήσω μία κριτική γιατί οι υπηρεσίες του δήμου άφησαν αυτά τα δέντρα να αρρωστήσουν. Θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να παρέμβουν στον κατάλληλο χρόνο για να τα σώσουν. Όμως μία τέτοια κριτική είναι διαχρονική και δε βολεύει στην αντιπολίτευση, καθώς θα πρέπει να επεκταθεί σε βάθος χρόνου και έτσι να περιλάβει και άλλους δημάρχους. Πάμε παρακάτω.

Να δεχτώ καλοπροαίρετα πως η υπερβολή βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της άσκησης της αντιπολίτευσης. Και η λέξη «δενδροκτονία» εκφράζει αυτήν την υπερβολή. Να δεχτώ επίσης πως η δημοτική αρχή είναι ευάλωτη σε διάφορα ζητήματα, όπως στην περίπτωση της Πλατείας Ελευθερίας. Αλλά να δέχεται κριτική για πράξεις που στηρίζονται στις προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, αυτό είναι παράλογο και ως αντιπολιτευτικό όπλο είναι αναποτελεσματικό. Πολύ δε περισσότερο όταν οι πολίτες βλέπουν με τα ίδια τα μάτια τους πως η νέα πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ξεριζώθηκε. Δηλαδή όταν βλέπουν, στην προκειμένη περίπτωση, πως τα καλλωπιστικά φυτά της Ρωμαϊκής Αγοράς δίνουν πολύ πιο έντονο χρώμα από τις λεύκες που κόπηκαν.

Εννοείται πως όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών η αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης θα οξύνεται, και είναι απολύτως φυσιολογικό. Έχω όμως την αίσθηση ότι τα «μαχαίρια» βγήκαν από τα θηκάρια τους πρόωρα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μεταθέσει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον Μάιο του 2024, ώστε να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές.

Μέχρι τότε ελπίζω να φυτεύσει η δημοτική αρχή και άλλα δέντρα, ώστε να δικαιωθεί για τη «δενδροκτονία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03-04.06.2023

Δημοφιλείς Απόψεις