ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας πάει και το Πολυτεχνείο στην Ιστορία

 19/11/2019 15:00

Όταν το 1974 ο Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τη δικτατορία, το τέλος του εμφύλιου απείχε μόλις 24 χρόνια. Για την ακρίβεια 23 χρόνια 10 μήνες και 3 βδομάδες, ενώ η δικτατορία του Μεταξά απείχε 38.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου που τιμούμε σήμερα απέχει από το αρχικό γεγονός 46. Τηρουμένων των αναλογιών, η μεταπολίτευση απείχε 46 χρόνια από την επιστροφή του Βενιζέλου στην εξουσία το 1928.

Όμως το 1974 ο Βενιζέλος ήταν ήδη Ιστορία. Και με αυτόν ασχολούνταν οι ιστορικοί.

Τα δύο πρώτα θύματα στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου το 1980 σήμερα θα ήταν στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους και ο νεαρός που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού το 1985 θα άγγιζε τα πενήντα.

Όμως το Πολυτεχνείο είναι παρόν.

Ένα παρόν το οποίο πεισματικά καθορίζει πολιτικές συμπεριφορές και επιβάλλει politically correct προσεγγίσεις.

Ένα παρόν το οποίο ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει με τον τρόπο που θέλει και στο οποίο να εναποθέτει ευλαβικά τα δικές του προσδοκίες από τη ζωή και το μέλλον.

Αδιαλείπτως, επί 46 συναπτά έτη το Πολυτεχνείο αρνείται να γίνει Ιστορία.

Στη συλλογική μνήμη καταγράφηκε ως εικόνα της αμφισβήτησης και της σύγκρουσης με την εξουσία.

Η πλειοψηφία προσλαμβάνει τη σύγκρουση του 1973 ως μία σύγκρουση με την τότε εξουσία, επειδή δεν είχε δημοκρατική νομιμοποίηση και ήταν προϊόν τυραννίας.

Όμως υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Μειοψηφική, μικρή, περιθωριακή, η οποία αισθάνεται την υποχρέωση να αναβιώνει κάθε χρόνο το Πολυτεχνείο ως σταθερή εορτή της σύγκρουσης με την εξουσία. Με την εκάστοτε εξουσία.

Οι μόνοι που κάθε χρόνο αναπαράγουν πιστά ό,τι νομίζουν πως έγινε στο Πολυτεχνείο το 1973 είναι αυτοί που με πλήρη τακτικότητα συγκρούονται με την εξουσία. Με θρησκευτική ευλάβεια ως προς την επανάληψη, αλλά και πλήρη αδυναμία να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα στην εξουσία και την τυραννία. Τη διαφορά ανάμεσα στην καθυπόταξη της λαϊκής βούλησης και στην ανάδειξή της με εκλογή.

Ίσως τα παιδιά στο σχολείο να μη μαθαίνουν καν τη διαφορά.

Ίσως είναι ώρα να στείλουμε το Πολυτεχνείο του 1973 στην ύλη των ιστορικών...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Νοεμβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις