ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρχολίπαροι και σπουδαρχίδες στο ΑΠΘ

 09/03/2021 11:46

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει αυτή η χώρα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καλούνται να τη διοικήσουν, έχουν εθιστεί στις κωλοτούμπες και τους συμψηφισμούς.

Γι’ αυτό δεν μιλάνε καθαρά και φροντίζουν να κρατούν μία «πισινή», όπως η Ρένα Βλαχοπούλου συμβούλευε τον Ντίνο Ηλιόπουλο, στην ταινία «Κάτω οι κλέφτες».

Πριν δέκα ημέρες έγινε μία κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Η κατάληψη, όπως προέκυψε από τα πανό που αναρτήθηκαν σε διάφορες σχολές, εντασσόταν στο γενικότερο κλίμα αναταραχής που ενίσχυε τις διεκδικήσεις του κ. Κουφοντίνα.

Εύλογο. Έτσι είναι η πολιτική. Χτυπάς εκεί που νομίζεις ότι θα επιφέρεις το μεγαλύτερο πλήγμα στον αντίπαλο.

Οι υποστηρικτές όμως του κ. Κουφοντινα ήταν λίγοι. Καμιά 40αρια, από ό,τι ανέφεραν διάφορες εκτιμήσεις όσων αποπειράθηκαν να μιλήσουν μαζί τους. Μπορούν οι 40 να επιβάλλουν τις επιλογές τους σε όλους τους υπόλοιπους;

Ναι, μπορούν όταν κάποιοι από όλους τους υπόλοιπους νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους 40 προς ίδιον όφελος.

Να τους χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα αντίστασης στο νομό για τα ΑΕΙ που παρεμπιπτόντως μόνο υπήρχε στα αιτήματα των 40.

Να τους χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα απόρριψης της πανεπιστημιακής αστυνομίας που δεν έχει ιδρυθεί…

Να τους χρησιμοποιήσουν για να στοχοποιήσουν τον πρύτανη, όπως και έγινε.

Υπάρχουν δηλαδή πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διανοούμενοι, οι οποίοι έχουν τη βεβαιότητα ότι μπορούν όχι μόνο να δαμάσουν ένα οργανωμένο και δομημένο αναρχικό κίνημα αλλά ακόμη περισσότερο να το χειραγωγήσουν έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις τους.

Να πέσει ο Μητσοτάκης, να αλλάξει ο νόμος, να παραιτηθεί ο Παπαϊωάννου και άλλα πολλά.

Υπάρχουν δηλαδή πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διανοούμενοι, που θεωρούν ότι με μοχλό πίεσης 40 καταληψίες μπορούν να προωθήσουν τους στόχους που τα κόμματα τους έθεσαν στη βουλή.

Που πιστεύουν ότι 40 καταληψίες με μολότοφ είναι καλύτερο επιχείρημα από αυτά που είπε ο Τσίπρας στη βουλή.

Για αυτά τα θέματα, είχε κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση ο καθηγητής της Ιατρικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του έκανε λόγο «για προσωπικότητες του δημόσιου βίου που υποκύπτοντες στη σαγήνη της εξουσίας και της δημοσιότητας εκτός από αρχολίπαροι και σπουδαρχίδες, γίνονται πλέον και «άχρηστοι» (σύμφωνα με το λεξικό, «αρχολίπαρος» είναι αυτός που επιδιώκει αξιώματα, και «σπουδαρχίδης» αυτός που επιδιώκει με κάθε τρόπο κάποια δημοσιότητα.)

Το άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο tvxs.gr είχε τον τίτλο: «Οι χρήσιμοι και οι άχρηστοι ηλίθιοι» και στη συγκεκριμένη παράγραφο ο καθ. Μάρκου ανέλυσε το δεύτερο συστατικό του τίτλου.

Πόσες πιθανότητες νομίζουν ότι έχουν να κερδίσουν είτε τη μάχη, είτε τον πόλεμο;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Μαρτίου 2021