ΑΠΟΨΕΙΣ

Απολύτως αναγκαία επανεκκίνηση

 11/09/2023 17:00

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές έχει ματαιωθεί η πρωθυπουργική ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας έχουν καταγραφεί πολλές υλικές ζημιές και -ευτυχώς λιγοστοί- αγνοούμενοι. Ωστόσο, καθόλου δεν αποκλείεται η νέα διαβολοβδομάδα να επιφυλάξει επιπλέον δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση.

Οι νεροποντές που έπληξαν τη Θεσσαλία δικαίως χαρακτηρίζονται εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα, κάτι που μου δήλωσαν απερίφραστα συνομιλητές μου από τις πληγείσες περιοχές. Οι ίδιοι μου ανέφεραν ότι είχαν εκτελεστεί και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα μετά την τότε πρωτοφανή καταιγίδα Ιανός, τα οποία όμως απέτυχαν να ανταπεξέλθουν στον Daniel. Δεν είμαι σε θέση να ισχυριστώ πως όσα βιώσαμε τους τελευταίους μήνες οφείλονται οπωσδήποτε στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο σίγουρα υπερέβαιναν όσα συνήθως προβλέπονται στα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας, ακόμη και στα πιο επίκαιρα.

Κόστος υλικό και ανθρώπινο λοιπόν για την χώρα, και φυσικά κόστος πολιτικό για την κυβέρνηση. Τα τελευταία γεγονότα έρχονται σε συνέχεια της συνεχιζόμενης αποδόμησης της σε επίπεδο διαχείρισης και σχεδιασμού. Αν και οι μπόρες ήταν βιβλικές, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τις δασικές πυρκαγιές, των οποίων τα μέτρα πρόληψης ήταν ελλειπή, ή τουλάχιστον μη αξιοσημείωτα. Η ναυτική τραγωδία στην Πύλο μοιάζει να ακολουθήθηκε από παραίτηση των αρχών απέναντι στις παράνομες εισόδους αγνώστων μεταναστών, με ένα νέο κύμα τους να παρατηρείται παντού. Ο άδικος θάνατος του Αντώνη στον Πειραιά ήταν τόσο απαξιωτικός για την ανθρώπινη ζωή, που δικαιολογημένα συνδέθηκε μ’ εκείνον του Ζακ Κωστόπουλου. Ο πληθωρισμός σε βασικά είδη ξεπερνά πολύ τον στατιστικό, με το φαινόμενο να έχει ενταθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Στην υποχρεωτική εκπαίδευση υπάρχει σύγχυση και αναβρασμός, καθώς οι προετοιμασίες ενόψει του νέου σχολικού έτους κρίνονται συγκριτικά κατώτερες από τις περσινές και προπέρσινες. Η καινούρια εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής δείχνει να στοχεύει και πάλι κατά των… συνήθων υπόπτων, των αυτοπασχολουμένων και των μικροεπιχειρηματιών, με τους μεγάλους καρχαρίες να παραμένουν στο απυρόβλητο. Οι αλλαγές φρουράς στο ΥΠΡΟΠΟ καλλιεργούν την εντύπωση ότι η ασφάλεια δεν απασχολεί το Μαξίμου όσο θα έπρεπε. Στην ασθμαίνουσα δημόσια υγεία συνεχίζεται η μεγάλη έξοδος γιατρών περιζήτητων ειδικοτήτων. Εν κατακλείδι, παρά την ανυπαρξία αντιπολίτευσης (ή ίσως εξαιτίας της), το σημερινό μετεκλογικό σκηνικό μοιάζει πολύ λιγότερα υποσχόμενο απ’ ό,τι εκείνο του 2019.

Το υπουργικό rotation ως τώρα απογοητεύει, άσχετα αν για την κακοδαιμονία ευθύνονται οι νυν ή οι προηγούμενοι υπουργοί και τα επιτελεία τους. Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί μεσοβδόμαδα στη Θεσσαλονίκη, όταν η ζημιά από τη φυσική καταστροφή θα έχει κάπως αποτιμηθεί. Η επίσκεψη του θα ήταν εξαιρετική αφορμή για μία απολύτως αναγκαία επανεκκίνηση. Ουσιαστική, όχι επικοινωνιακή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09-10.09.2023

Δημοφιλείς Απόψεις