ΑΠΟΨΕΙΣ

Άντε με το καλό

 03/10/2023 17:00

Ελπίζω τώρα να έχουμε απαλλαγεί από την Κασσελακιάδα. Έγιναν 24 Σεπτεμβρίου οι εκλογές του Β’ γύρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισαν 14.400 λιγότεροι και αν προσθέσουμε τις 8.000 που επικαιροποίησαν την εγγραφή τους στο μητρώο του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε περίπου 25.000 που δε πήγαν.

Ο κ. Κασσελάκης πήρε 8.000 περισσότερες ψήφους και η κ. Αχτσιόγλου 5.000 περισσότερες. Έτσι από τις 28.000 των άλλων τριών υποψήφιων και τις 8.000 που επικαιροποίησαν, 13.000 ψήφισαν στο δεύτερο γύρο παρά την εκφρασμένη υποστήριξη των άλλων υποψηφίων του α’ γύρου. 

Εύλογα -και καλό ήταν να το μάθουμε, πολλοί από τις 8.000 που επικαιροποίησαν ψήφισαν. Αλλιώς γιατί να μπουν στον κόπο της επικαιροποίησης; Φυσικά ανεξάρτητα ποιοι και γιατί ο κ. Κασσελάκης με 75 χιλιάδες ψήφους εκλέχτηκε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θα δουν τις επιπτώσεις και την οργάνωσή τους. Αν ο επικεφαλής παραμείνει εκτός Βουλής για την τριετία ή μπει είτε μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας είτε με επαναληπτική εκλογή σε κάποια περιφέρεια -όπως με την περίπτωση του Δ. Τσοβολά παλιά, θα είναι ζητούμενο στο επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι δύσκολα θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον επικεφαλής του στην Βουλή. Αλλά κανείς δεν ξέρει ποτέ. Πιθανόν με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα λυθεί και αυτό.

Κατά τα άλλα την άλλη Κυριακή έχουμε τον α’ γύρο των εκλογών Αυτοδιοίκησης. Όσο και αν δεν συνδέονται άμεσα με τα κόμματα έχουν την αξία τους για την εκτίμηση της επιρροής. Ιδιαίτερα στις 3 μεγάλες πόλεις και τις Περιφέρειες όπου υπάρχει δηλωμένη η υποστήριξη της ΝΔ θα δούμε τι θα καταμετρηθεί. 

Φυσικά όπως έχω πει πολλές φορές τα κριτήρια επιλογής στις βουλευτικές εκλογές είναι κόμματα, πρόσωπα, πρόγραμμα-θέματα με βαρύτητα 50%, 25%, 25% ενώ στις δημοτικές είναι 25%, 50%, 25%. Δηλαδή την μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η επιλογή -εκ μέρους του ψηφοφόρου, των προσώπων που συγκροτούν τους συνδυασμούς.

Φυσικά με τις δεκάδες αν όχι εκατοντάδες υποψηφίους δύσκολα βγάζουμε άκρη. Ξέρουμε κάποιους και κάποιες, ακούμε για άλλους, αλλά δυστυχώς και αυτοί δύσκολα θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τον καθένα και την καθεμιά μας. Έτσι είναι συζητήσιμο τι πρόγραμμα και πρακτικές θα εφαρμοστούν. 

Δυστυχώς γι’ αυτό το λόγο κυριαρχεί το πρόσωπο του επικεφαλής που με μία στενή ομάδα ανθρώπων καθορίζει την πολιτική του δήμου ή της περιφέρειας. Έτσι δυστυχώς η ανάγκη για εσωτερική αποκέντρωση και συμμετοχή του πολίτη μένει γράμμα κενό.

Μακάρι να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές που να ενισχύσουν την αποκέντρωση με την ενίσχυση των οργάνων τοπικά συμβούλια, και την εκπόνηση ειδικού προγράμματος για κάθε ενότητα (τοπική και περιφερειακή).

Καλή μας τύχη και καλή μας συνέχεια!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.10.2023