ΑΠΟΨΕΙΣ

Άντε και καλό βόλι!

 15/10/2023 12:00

Σήμερα ψηφίζουμε για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αν αντί να διαλέγουμε ένα ψηφοδέλτιο σημειώναμε την κατά σειρά προτίμησή μας στο πρόσωπο που θέλουμε να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης. Δηλαδή: να βάζαμε 1 δίπλα στο όνομα αυτού/αυτής που προτιμάμε, 2 στο όνομα αυτού/αυτής που προτιμάμε αν δεν βγει αυτός/αυτή που διαλέξαμε πρώτο/πρώτη κοκ. Θα αποφεύγαμε τον δεύτερο γύρο να επίσης δεν θα είχαμε ανάμεσα πρώτο-δεύτερο γύρο θεμιτές και αθέμιτες συναλλαγές. Ας ελπίσουμε ότι στα μέτρα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων θα συζητηθούν όλα.

Καλή δύναμη σε όσους και όσες εκλέχτηκαν. Ψήφισαν 5,1 εκατομμύρια (τον Ιούνιο είχαν ψηφίσει 5,3 εκατομμύρια). Σε 196 δήμους εκλέχτηκε με 50% (σε 144 ο/η νυν δήμαρχος), σε 50 εκλέχτηκε με 43% (σε 22 ο/η νυν δήμαρχος) και σε 86 θα ξαναγίνουν εκλογές. Στις 13 περιφέρειες σε 6 θα γίνουν ξανά εκλογές, σε 5 πέρασε το 50% (ο νυν Περιφερειάρχης) και σε 2 το 43% ο εκλεγείς (ο νυν στη μία και ο αντικαταστάτης του στην άλλη).

Δηλαδή: από τους 332 δήμους σε 166 εκλέχτηκε ο νυν δήμαρχος, αν δεν υπήρχε το 43% θα είχαμε σε 50 ακόμη εκτός των 86 που θα γίνουν εκλογές -σύνολο 136 εκλογές. Γλιτώσαμε τις εκλογές σε 50 δήμους. Στις περιφέρειες έχουμε σε 6 (θα είχαμε χωρίς το 43% σε άλλες 2). Πρακτικά η πολιτική καταγραφή από τον 1ο γύρο μοιάζει με την καταγραφή του 2019. Αλλά θα τα δούμε αργότερα.

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 5,15 εκατομμύρια (δηλαδή 52.5% του συνόλου). Στις αμέσως προηγούμενες του Ιουνίου 2023 είχαν ψηφίσει 5,3 εκατομμύρια (53.7% του συνόλου). Στις Δημοτικές και Περιφερειακές του 2019 είχαν ψηφίσει 5,9 εκατομμύρια (δηλαδή 59% του συνόλου). Πρακτικά δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής είναι το ίδιο με τις βουλευτικές και λίγο κάτω από τις περιφερειακές.

Ας πάμε να ψηφίσουμε σήμερα ακόμη και αν ο/η που διαλέξαμε στον πρώτο γύρο δεν είναι ανάμεσα στους δύο. Ασφαλώς μπορεί να απέχει κάποιος/κάποια για πολιτικούς λόγους (όπως π.χ. μας καλεί το ΚΚΕ) ή για λόγους άρνησης. Αν θεωρεί ότι και οι δύο δεν είναι ικανοί με βάση το πρόγραμμά τους. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι την επιλογή με βάση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Γιατί φυσικά ο εχθρός του εχθρού μας δεν είναι φίλος μας!

Καλή δύναμη λοιπόν. Και δυστυχώς την προσοχή μας αποσπά η σύγκρουση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο Αραφάτ και η PLO δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς της Χαμάς. Ξέρετε ότι εκλογές έχουν να γίνουν στην Παλαιστίνη από το 2006; Ότι οι αντιπρόσωποι της PLO δολοφονήθηκαν από την Χαμάς; Οι δυστυχείς κάτοικοι της Γάζας ζουν σε ένα καθεστώς απόλυτης δικτατορίας και περίκλειστοι. Τι να πεις… Η λύπη μας δυστυχώς δεν αρκεί. Ίσως θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει την απαλλαγή των κατοίκων κατά κύριο λόγο από την Χαμάς. Μακάρι να λυθεί γρήγορα και με τις λιγότερες απώλειες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.10.2023