ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανησυχούμε από την εξέλιξη της πανδημίας

 16/11/2021 14:00

Έχει μερικές εβδομάδες που η κατάσταση χειροτερεύει. Στις 10 Οκτωβρίου η εβδομάδα έκλεισε με 15,5 χιλιάδες κρούσματα, στις 17/10 με 17,0 χιλιάδες, στις 24/10 με 22,5 χιλιάδες, στις 31/10 με 25,8 χιλιάδες. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είχαμε 42,7 χιλιάδες κρούσματα. Την 1η βδομάδα του Νοεμβρίου είχαμε αύξηση κρουσμάτων 42,2% στην ηλικιακή ομάδα 0-17, 90,1% στην ομάδα 18-39, 58,3% στην ομάδα 40-64 και 61,2% στην ομάδα 65+. Οι αντίστοιχοι αριθμοί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν 10,9%, 12,0%, 19,1% και 11,1%.

Καταλαβαίνουμε όλοι, υποθέτω, ότι η κατάσταση δυσκολεύει. Αν γνωρίζαμε τους ακριβείς αριθμούς για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει σε σχέση με το εμβόλιο. Επειδή η διάδοση και άρα τα ουσιώδη προβλήματα (θάνατοι και σοβαρή νόσηση) σχετίζονται, όσο περισσότερη κινητικότητα και επαφές τόσο χειρότερη η κατάσταση. Η ζυγαριά μεταξύ οικονομίας και υγείας είναι αρκετά δύσκολη…

Στη Θεσσαλονίκη είχαμε τις 16 μέρες από 26/10 μέχρι 10/11 14.673 κρούσματα. Δηλαδή 8%-14% του πληθυσμού είτε έχουν εκδηλώσει συμπτώματα είτε όχι αλλά είναι μολυσμένοι. Άσχημα. Όσο περισσότερες επαφές τόσο και μεγαλύτερη η πιθανότητα μόλυνσης. Από την αρχή 110 χιλιάδες έχουν βρεθεί θετικοί. Στο σύνολο της χώρας έχουν βρεθεί σχεδόν 800 χιλιάδες. Έχουν εμβολιαστεί πλήρως 630 χιλιάδες, και έτσι από το 1,1 εκατομμύρια κατοίκους μένουν 270 χιλιάδες ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πόσοι ανά 100 θετικά κρούσματα είναι εμβολιασμένοι και πόσοι ανεμβολίαστοι. Γνωρίζουμε ότι σε όσους είναι διασωληνωμένοι σχεδόν 83% είναι ανεμβολίαστοι. Έτσι η πιθανότητα να διασωληνωθεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι ένα όγδοο της πιθανότητας να διασωληνωθεί κάποιος που δεν έχει.

Τι θα γίνει; Για να μην πνιγούμε στους αριθμούς στα «μοντέλα» και τις προβλέψεις είναι βέβαιο ότι μέχρι το τέλος θα θρηνήσουμε θανάτους και προβλήματα. Ακόμη και με την τρίτη δόση θα πρέπει να περιμένουμε το νέο έτος για να ξανά εμβολιαστούν οι μισοί σχεδόν από τα 6 εκατομμύρια που έχουν περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό!

Άσχημα! Υπάρχουν και χειρότερα. Στην γειτονιά μας ο Ζάεφ αντιμετωπίζει εκτός από την πανδημία, την οικονομία και την πολιτική κρίση, κοινωνική κρίση και ισχυρή πίεση από τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας. Μας αφορά και μας παρα-αφορά. Και όχι για το αν ήταν σωστή ή λάθος η συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση.

Μπροστά στην γιορτή του Πολυτεχνείου ας σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και ας αποφύγουν πορείες και συγκεντρώσεις που δεν θα τιμήσουν κανέναν. Την Τετάρτη 17/11 γιορτάζουμε την εορτή του Αγίου Πολυτεχνείου. Ελπίζω να μην γίνουν φέτος λιτανείες και συγκρούσεις αιρέσεων. Ξέρετε όπως υπάρχουν αιρέσεις για την ερμηνεία του Ευαγγελίου, υπάρχουν αιρέσεις και για την σημασία του Πολυτεχνείου, τα διδάγματα κ.λπ., κ.λπ.

Ας συγκεντρωθούμε στο στόχο μας να ξεπεράσουμε την πανδημία με προσοχή σε ότι λέμε και κάνουμε (όλοι). Και του χρόνου με το καλό COVID free, κάνουμε και πορεία και εκδηλώσεις και από όλα. Όσο και αν το νομίζουν διάφορα κόμματα το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Νοεμβρίου 2021