ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναστασιάδης

 13/02/2023 16:00

Δεν γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Αναστασιάδη της Κύπρου, προχθές όμως διαπίστωσα ότι πολιτικά πρέπει να είναι ένας ευτυχής άνθρωπος.

Έφτασε στα 77 να παραδίδει την προεδρία της χώρας του σε πλήρη τάξη και χωρίς καμία αμφισβήτηση.

Μάλιστα οι τρεις υποψήφιοι να τον διαδεχτούν διετέλεσαν συνεργάτες του σε καίριους τομείς. Ο ένας ως υπουργός εξωτερικών, ο δεύτερος ως διαπραγματευτής με τους Τουρκοκύπριους, ο τρίτος ως πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος. Σύνολο περίπου 90% διεκδικεί την πολιτική κληρονομιά του προέδρου.

Ακόμη και οι κομμουνιστές που επέλεξαν τον διαπραγματευτή ως υποψήφιο και κέρδισαν την είσοδο στον δεύτερο γύρο, διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να τα βρουν με τον ΔΗΣΥ στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αλλά αυτή είναι η μία ανάγνωση του θέματος. Η άλλη πλευρά είναι ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ακριβώς επειδή όλοι κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και οι διαφορές δεν είναι επί του περιεχομένου της πολιτικής αλλά επί της άσκησης της.

Είναι η περίφημη ερώτηση για την πρωθυπουργησιμότητα στις μετρήσεις της κοινής γνώμης η οποία δίνει και την απάντηση και στο ερώτημα αν οι κοινωνίες στην Ευρώπη γέρνουν δεξιά ή αριστερά.

Δεν γέρνουν. Προφανώς δεν χρειάζεται να δηλώνει κάποιος αριστερός για να νοιάζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας η δεξιός για να έχει ανησυχίες για την εθνική άμυνα.

Το πρόβλημα είναι ποιον επιλέγει η κοινωνία να φροντίζει για τα προβλήματα της για να αισθάνεται ασφαλής η ίδια.

Δεν υπάρχει δίλημμα Μητσοτάκης ή Δημοκρατία, ούτε Μητσοτάκης η εκτροπή. Το δίλημμα που πολύ σύντομα θα έχουμε μπροστά μας στις κάλπες είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Δεν πρόκειται να υπάρχει ψηφοδέλτιο που να γράφει επάνω Δημοκρατία ή ένα άλλο που να γράφει εκτροπή. Αν θέλω να βρω τους αντιπάλους του Μητσοτάκη που θα τους αναζητήσω;

Όταν ο Τσίπρας ανεβάζει τον πήχη της αναμέτρησης, συγχρόνως εξαφανίζει το όνομα του από το τραπέζι των διαδίκων. Είναι η πρώτη παραδοχή της ήττας του και η παραδοχή της ανασφάλειάς του.

Όταν δεν πηγαίνει στη βουλή να ψηφίσει, παραδέχεται ότι και αυτός κάτι παρόμοια θα έφερνε στη βουλή. Και θα τα ψήφιζε.

Κάποιος θα πρέπει να του πει όμως ότι δεν υπάρχει καμία Δημοκρατία που να του έχει αναθέσει την εκπροσώπηση της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.02.2023

Δημοφιλείς Απόψεις