ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανασχηματισμός αρμοδιοτήτων

 09/08/2020 18:23

Μη ανασχηματισμός προσώπων, αλλά βαθύς ανασχηματισμός αρμοδιοτήτων στα παραγωγικά υπουργεία. Αυτός είναι ο τίτλος που ταιριάζει στις αλλαγές που έκανε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα πρόσωπα οι αλλαγές ήταν ελάχιστες και έγιναν είτε εκεί που οι πρώην πλέον υφυπουργοί είχαν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, όπως στα υφυπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε εκεί που ο πρωθυπουργός ήθελε να ενισχύσει, όπως τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας. Αντίθετα, τεράστιες και βαθιές είναι οι αλλαγές αρμοδιοτήτων που ακουμπούν σε τέσσερις τομείς. Στην οικονομία, τις επενδύσεις, τα εργασιακά και την ενέργεια.

Στο Οικονομικών, το οποίο θα διαχειρισθεί τα ευρωπαϊκά 72 δισ., ο πρωθυπουργός έβαλε σφήνα έναν άνθρωπο τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα, τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Στην ουσία μπαίνει ο ίδιος στο παιχνίδι της αξιοποίησης των 72 δισ., κονταίνοντας ελαφρώς τον Χρήστο Σταϊκούρα που είναι ο πρώτος χαμένος του ανασχηματισμού.

Στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και αν φωνάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι και αυτός χαμένος. Ο πρωθυπουργός έβαλε και εδώ σφήνα έναν δικό του άνθρωπο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού, όπως είναι ο Νίκος Παπαθανάσης, που θα διαχειρίζεται τους τομείς της βιομηχανίας και κυρίως των επενδύσεων, που υποτίθεται ότι θα ήταν το ατού αυτού της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό το λόγο είχε γίνει εξάλλου και η μετονομασία του υπουργείου από Οικονομίας και Ανάπτυξης σε Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Καθόλου τυχαία και η διαρροή για τα δύο τηλέφωνα που έκανε ο πρωθυπουργός σε Σταϊκούρα και Άδωνι την παραμονή του ανασχηματισμού.

Και στο Εργασίας ο ανασχηματισμός είναι βαθύς. Με σφήνα έναν εξωκοινοβουλευτικό που προέρχεται από την κεντροαριστερά και ο οποίος έχει διαμορφωμένες απόψεις για τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης. Εκεί όπου ο προηγούμενος υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης είχε διαφωνήσει με τον Γιάννη Βρούτση. Ο τελευταίος μπορεί να τη γλίτωσε με τον ανασχηματισμό, αλλά και αυτός έχει πια έναν ισχυρό συγκάτοικο στο υπουργείο του.

Άλλα δεδομένα υπάρχουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκεί η τοποθέτηση του βουλευτή Νίκου Ταγαρά στην κενή θέση του υφυπουργού μάλλον ενισχύει τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν παίρνει επάνω του τα κρίσιμα για την κυβέρνηση θέματα της ενέργειας, καθώς ο νέος υφυπουργός θα έχει αρμοδιότητες που θα αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με αυτά και με αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εισάγει στην πολιτική της Ελλάδας τον όρο «ανασχηματισμό αρμοδιοτήτων». Γιατί μπορεί τα πρόσωπα που άλλαξε ο πρωθυπουργός να ήταν ελάχιστα, αλλά από την Τετάρτη έχουμε μία άλλη κυβέρνηση.

Με λίγους νέους παίκτες και πολλούς παλιούς που άλλαξαν θέσεις και έχουν νέους ρόλους. Ας μη ξεχνάμε δε, πως η αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να οδηγήσει -σε ένα πιο ουδέτερο χρόνο στο μέλλον- σε πιο ουσιαστικές αλλαγές.


*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 9 Αυγούστου