ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανάπτυξη και στα δυτικά

 27/02/2022 22:00

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Για να πούμε την αλήθεια οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό στην πόλη και ιδιαίτερα ανάμεσα στους κυβερνητικούς της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια από το βράδυ των εκλογών του 2019, όταν η ΝΔ είδε να κερδίζει την πρώτη θέση σε όλη σχεδόν την Ελλάδα πλην κάποιων συγκεκριμένων λαϊκών περιοχών. Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Συκιές, Νεάπολη, Σταυρούπολη και Πολίχνη ήταν οι δημοτικές ενότητες που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά και η ΝΔ ακολουθούσε ασθμαίνοντας.

Τότε το γιατί του εκλογικού αποτελέσματος αποδόθηκε στη δουλειά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις περιοχές τόσο με έργα, όπως η ενίσχυση δομών υγείας, όσο και με την επιτάχυνση της απόδοσης παλιών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες ή και με δράσεις, όπως τα συσσίτια στα σχολεία. Το βλέμμα της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν συχνά στραμμένο προς τα δυτικά.

Αυτό βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Γιατί μία πιο κοινωνιολογική ανάλυση δείχνει ότι από τη μεταπολίτευση και μετά η δυτική Θεσσαλονίκη δεν ήταν προνομιακές για τη ΝΔ. Αντίθετα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το ΚΚΕ είχε εκεί ιδιαίτερα ισχυρές και μετά το ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε στις περιοχές αυτές πολλούς ικανούς αυτοδιοικητικούς. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή κατάφερε να πάρει πρωτιές στα δυτικά, αναδεικνύοντας ένα ιδιαίτερα λαϊκό προφίλ. Όσο για την εποχή των μνημονίων αν κάτι είχε ιδιαίτερο εκλογικό ενδιαφέρον σε αυτές τις περιοχές ήταν τα τσιμπημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Στις πρώτες εκλογές του 2012 είχε φτάσει να έχει διψήφια νούμερο στο Ελευθέριο-Κορδελιό, στον Εύοσμο να πλησιάζει το 10% και στην Πολίχνη και τη Σταυρούπολη να πιάνει ποσοστά κοντά στο 9%. Μετά ήρθε η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είδαμε συνεχίστηκε και το 2019.

Είναι γεγονός ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κάνει γκελ στις πιο χαμηλές κοινωνικές τάξεις. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Στο Περιστέρι, στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10 μονάδες μπροστά, στον Κορυδαλλό 8. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με τα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη ότι η ΝΔ θα έχει βελτιώσει αισθητά τα ποσοστά της σε αυτές τις περιοχές. Έτσι άνοιξε εκ νέου η κουβέντα για την ανάγκη ενίσχυση της κυβερνητικής ατζέντας στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Το Ογκολογικό σχεδιάζεται να γίνει στη παλιό στρατόπεδο Καρατάσιου, ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της την αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Καθόλου τυχαία και η αναγγελία για την επέκταση του μετρό και προς τα εκεί στη φετινή ΔΕΘ. Την χρειάζεται η περιοχή αυτήν την προσοχή, γιατί για πολλά χρόνια έβλεπε άλλα κομμάτια της Θεσσαλονίκης να αναπτύσσονται με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Γιατί πέρα από το ποιο κόμμα προηγείται εκεί η Θεσσαλονίκη θέλει και χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.02.2022

Δημοφιλείς Απόψεις