Αφιερώματα

Ανακαλύψτε τα 10+1 πιο γλυκά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τις πιο γευστικές πασχαλινές δημιουργίες

Γλυκές απολαύσεις για το τέλειο πασχαλινό τραπέζι

 12/04/2023 16:30

Ανακαλύψτε τα 10+1 πιο γλυκά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τις πιο γευστικές πασχαλινές δημιουργίες

Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρέκια γίνεται; Χωρίς γλυκές δημιουργίες που θα πλουτίσουν γευστικά το πασχαλινό τραπέζι σας; Ασφαλώς όχι!

Τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, κεράσματα, τούρτες, προφιτερόλ, παγωτό και τόσα άλλα... σε μία Θεσσαλονίκη, όπου με τα τόσα εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία, ίσως να σας είναι δύσκολο να διαλέξετε!

Διαλέξαμε λοιπόν εμείς για εσάς 10+1 από αυτά που σίγουρα μιλούν στην καρδιά μας...

Ζαχαροπλαστεία Μίλτος

miltos1.jpg

Για την ομάδα των ζαχαροπλαστείων Μίλτος η δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας, αισθητικής και αξεπέραστης γεύσης, είναι μία μορφή αγάπης – μία αγάπη με αποδέκτες όλους εμάς. Αυτή η αγάπη αντικατοπτρίζεται σε κάθε προϊόν που φιγουράρει στις βιτρίνες τους – από το κουλούρι Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πιο περίτεχνα γλυκίσματα.

Μετά από τα 47 και πλέον χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, θα μπορούσε κανείς να πει πως τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος αποτελούν κομμάτι τόσο της καθημερινότητας, όσο και των εορταστικών και επίσημων στιγμών της ζωής των Θεσσαλονικέων. Μία τέτοια περίσταση είναι φυσικά και το Πάσχα, όπου όλοι μας επιθυμούμε στα οικογενειακά μας γεύματα κλασικές, παραδοσιακές δημιουργίες, για να σφραγίσουν αυτές τις αναμνήσεις με νότες φρέσκου βουτύρου και αξεπέραστη νοστιμιά.

Στα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» θα βρείτε τις κλασικές παραδοσιακές πασχαλινές κουλούρες με το κόκκινο αυγό στη μέση, σε διάφορα μεγέθη. Κι επειδή όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες, όλα τα κόκκινα αυγά ελέγχονται για την προέλευσή τους, πιστοποιούνται για την ασφάλειά τους και βάφονται με φυτικές βαφές από τους ίδιους.

Τα τσουρέκια των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών μας αναμνήσεων. Θα τα βρείτε με επικάλυψη σοκολάτας τριών ειδών– λευκή, γάλακτος, μαύρη – και πασχαλινό στολισμό. Όποια επιλογή και να κάνετε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, καθώς παρασκευάζονται με παραδοσιακές σπιτικές συνταγές και με αγνές πρώτες ύλες, όπως το φρέσκο γάλα και βούτυρο, τα αυγά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία

Blė Taste Gallery

ble-taste-gallery1.jpg

Στο «Blė Taste Gallery», στο νούμερο 19 της οδού Αγίας Σοφίας, στο κέντρο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλές μέρες κι όποιος μπαίνει στο χώρο του, είναι πολύ εύκολο να μπει και στο εορταστικό κλίμα και μάλιστα με δημιουργίες, ιδέες και προϊόντα πραγματικά καλλιτεχνήματα, που ξεχωρίζουν από κάθε τι άλλο στην αγορά. Από τα κλασσικά ή τα «φασκιωμένα» τσουρέκια, που μόνο εδώ θα βρούμε, μέχρι τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά αβγά κι άλλα δώρα, ιδανικά για τις ημέρες της Λαμπρής.

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, το «Blé Taste Gallery» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης και συνδυάζει, εδώ και χρόνια, τέσσερις διαφορετικούς γευστικούς κόσμους, τέσσερα καταστήματα εστίασης, σε έναν χώρο.

Στο ισόγειο του όμορφου διατηρητέου κτηρίου όπου στεγάζεται, «παντρεύει», τα ζυμωτά ψωμιά με τις καλύτερες σοκολάτες, βελούδινα παγωτά με in house καφεκοπτείο νέας γενιάς, μεσογειακό μπουφέ με a la cart μενού, χειροποίητες βλάχικες πίτες με ιταλικές φοκάτσιες.

Το Πάσχα, η δέσμευση του «Blé Taste Gallery» για υψηλής ποιότητας αρτοποιία και ζαχαροπλαστική, χωρίς μυστικές συνταγές και συμβιβασμούς, αποτυπώνεται σε κάθε σημείο του, μέσα από πραγματικά μοναδικές προτάσεις.

Χρώμα κι έμπνευση, παντού. Σε κάθε γωνιά θα βρούμε, αυτές τις ημέρες, μία σειρά από αβγά με διάφορα σχέδια, από τα κλασσικά σοκολατένια, μέχρι και ξύλινα, που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες σε σχέδια πραγματικών ή μυθικών πλασμάτων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 19, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220008

Choureal

choureal1.jpg

Τι είναι chou, αλλά με γεύση τσουρέκι; Το «Chou-ρέκι», η λαχταριστή πρόταση του «Choureal» για το φετινό Πάσχα. Ο αγαπημένο μας γλυκός χώρος της Παλαιών Πατρών Γερμανού και πλέον και του αριθμού 20 της οδού Βενιζέλου -όπου έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες- έχει να μας προσφέρει άλλη μία ξεχωριστή ιδέα κι έναν ακόμη λόγο, για να σπεύσουμε τις ημέρες των γιορτών μέχρι την πόρτα του. Θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά; Είναι από τις πιο γλυκιές απολαύσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη!

Φρεσκοψημένο chou, γέμιση κρέμας με όλα τα αρωματικά του τσουρεκιού – μαστίχα Χίου, κακουλέ, μαχλέπι – κάστανο και γλάσο λευκής σοκολάτας Vahlrona. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του «Chou-ρέκι», της πασχαλινής πρότασης που δημιούργησαν οι άνθρωποι του «Choureal» για τη φετινή Λαμπρή και που θα βρούμε στα δύο καταστήματα της επιχείρησης, όπου η έμπνευση δε στερεύει ποτέ.

Tα αγαπημένα προφιτερόλ του «Choureal» έρχονται, έτσι, να εμπλουτίσουν ακόμη παραπάνω το γευστικό πάνελ των γιορτών μας, χάρη στους ιδρυτές του, που λίγα χρόνια πριν θέλησαν να του δώσουν τη δική του θέση και το δικό του χώρο στην αγορά της Θεσσαλονίκης, να μας μυήσουν στην ιστορία του – που ξεκινά, γύρω στο 1530, ως εφεύρεση του Ιταλού ζαχαροπλάστη Panterelli – και να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό και βραβευμένο concept.

Για να σας ανοίξουμε – κι άλλο – την όρεξη: το προφιτερόλ εδώ, φτιάχνεται «à la minute», μπροστά στον πελάτη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχει και αυτός στη δημιουργία. Αυτό σημαίνει πως το γλυκό είναι πάντοτε φρέσκο και εξατομικευμένο, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Τα ευωδιαστά σουδάκια είναι πάντοτε φρεσκοψημένα, μιας και βγαίνουν από το φούρνο κάθε μία ώρα και με την παραγγελία, γεμίζονται είτε με βελούδινη κρέμα patisserie με βανίλια Μαδαγασκάρης, είτε με φρέσκο χειροποίητο παγωτό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παλαιών Πατρών Γερμανού| Βενιζέλου 20, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353

FLEUR

fleur1.jpg

«Fleur», όπως λουλούδι ή ανθός. Το «FLEUR Boulangerie – Pâtisserie» στην Πυλαία, ξεκίνημα μίας νέας εποχής για την ομάδα του πρώην «Μελί Μελί», σημαίνει την προσήλωση στις αρχές της ποιότητας, της πρωτοτυπίας και της αισθητικής, τόσο στην αρτοποιία, όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Με δημιουργίες που αγαπήσαμε αλλά και νέες που θα έρθουν να εξιτάρουν τις αισθήσεις μας, πόσο μάλλον τώρα το Πάσχα, που η παραδοσιακή πασχαλινή κουλούρα και τα σοκολατένια αβγά, έχουν την τιμητική τους. Μαζί και οι πιο δροσερές, ανοιξιάτικες γεύσεις του «FLEUR», με φρέσκα φρούτα και πιο ανάλαφρες κρέμες.

Το «FLEUR», πήρε το όνομά του το 2019, συνεχίζοντας την παράδοση της ομάδας του «Μελί Μελί» στα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σε όλα τα προϊόντα του γίνεται χρήση αποκλειστικά βουτύρων, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, premium σοκολατών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ζωικές κρέμες και πουρέδες από 100% φρέσκα φρούτα – ποτέ μαργαρίνες ή φυτικές κρέμες.

Στις πίτες, που παράγονται αποκλειστικά στο εργαστήρι τους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φέτα για την τυρόπιτα, σπανάκι και φρέσκα μυρωδικά για τη σπανακόπιτα, κλπ., ενώ στη ζαχαροπλαστική, ο δρόμος που ακολουθείται είναι αυτός της γαλλικής παράδοσης, όπου στην τελική αίσθηση επικρατεί η γεύση κι όχι η ζάχαρη. Στο «FLEUR», άλλωστε, εστιάζουν στην ανάδειξη των γεύσεων – κι όχι της ζάχαρης - και στην αίσθησή τους, που προκύπτει από τα υλικά που χρησιμοποιούν και την ιδιαιτερότητα των συνδυασμών τους. Γι’ αυτό κι έχουν κερδίσει, το «στοίχημα» του γλυκού.

Πασχαλινή, παραδοσιακή κουλούρα, το αγαπημένο σε όλους τσουρέκι σε διάφορες μορφές, είτε το κλασσικό, είτε γλασαριστό, είτε με γέμιση πραλίνας ή κάστανου, είναι στις βασικές προτάσεις του «FLEUR» για τις ημέρες των γιορτών. Παρασκευασμένο με αγνά, ποιοτικά υλικά, αποτελεί την καλύτερη πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι ή για δώρο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δ. Φωκά 6, Πυλαία - Στροφή Περιφερειακού για Πανόραμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 380620

Αρτοζαχαροπλαστεία Γαβανάς

1-rQieV.jpg

Το Πάσχα αναμένεται γευστικό και φέτος στα Αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς» - οκτώ συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής - με προϊόντα που έρχονται να καλύψουν όλες μας τις ανάγκες σε εποχιακά γλυκά και κουλούρες εποχής, μαζί με όλη την υπόλοιπη γκάμα γλυκισμάτων της επιχείρησης, ιδανικών για κεράσματα και δώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Με σήμα κατατεθέν τα τσουρέκια τους – πολίτικα, μυρωδάτα κι ολόφρεσκα – και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές, που πάντα στοχεύουν στο «πάντρεμα» της τεχνολογίας με τα χαρακτηριστικά της τοπικής παράδοσης, τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς» μας περιμένουν με τις εξαιρετικές τους προτάσεις και φέτος, αποτελώντας εγγύηση, σε ό,τι επιλέξουμε.

Τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς», είναι μία ιστορία που κρατά από το 1992, οπότε και πρωτοάνοιξε, ως απλός φούρνος, στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, από τον πατέρα της οικογένειας Φίλιππο Γαβανά, με την παράδοση να συνεχίζει, πλέον, η δεύτερη γενιά. Γνωστή για τα εξαιρετικά της προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και φυσικά και στα δύο της καταστήματα στη Θεσσαλονίκη: στην Ιπποκράτους 8 με Περικλέους γωνία, στην Κηφισιά, όπου μετακόμισε πρόσφατα από το κέντρο και στη Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών, έχει αναγνωριστεί από την αρχή της λειτουργίας της για τις γλυκές της αλχημείες.

Οι πασχαλινές κουλούρες με το κόκκινο αβγό, «μασκώτ» των ημερών της Λαμπρής έχουν, εδώ, την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Βασισμένες στην πολίτικη συνταγή, στην κλασσική τους έκδοση, αλλά κι ως τσουρέκια επικαλυμμένα με σοκολάτα ή με πλούσιες γεμίσεις διαφόρων γεύσεων, έρχονται να «κλέψουν» την παράσταση.

Πασχαλινά σοκολατένια αβγά με γέμιση ή χωρίς, αβγά 3D με γεωμετρικά σχέδια, πασχαλινές κοτούλες και λαγουδάκια σοκολατένια, είναι τα υπόλοιπα γλυκά εποχής που θα βρούμε στο «Γαβανά» αυτές τις ημέρες. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ιπποκράτους 8 με Περικλέους, Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 445450

Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 837779

Ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν

ellinikon1.jpg

Γεύσεις παραδοσιακές, αυθεντικές, ατόφιες και αναλλοίωτες στο πέρασμα των ετών. Αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν ίσως να περιγράψουν την πορεία του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν και την ιστορία που έχει γράψει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ωστόσο και πάλι μοιάζουν «φτωχές».

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1938, σε μία Θεσσαλονίκη πολύ διαφορετική από τη σημερινή, όπου η ζαχαροπλαστική δεν απολάμβανε την αίγλη που απολαμβάνει σήμερα. Ο Γεώργιος Πάντσιος έκανε την αρχή, δημιουργώντας το ζαχαροπλαστείο «Εθνικόν» που γρήγορα έμελλε να συστήσει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις που δεν είχαν γευτεί ποτέ ξανά. Χειροποίητο παγωτό με φρέσκο γάλα και αγνά υλικά, σοκολατίνες αμυγδάλου, πάστες και τούρτες συνέθεταν την τότε γκάμα του ζαχαροπλαστείου, που είχε φέρει επανάσταση στη ζαχαροπλαστική της πόλης.

Μετά τον πόλεμο, μετονομάστηκε σε «Ελληνικόν» και συνέχισε ακάθεκτο να προσφέρει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις μοναδικές, που είχαν αρχίσει πια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Το Ελληνικόν ήταν αυτό που μας σύστησε ήδη από το 1960 τα τόσο δημοφιλή σήμερα μακαρόν – μία από τις πολλές καινοτομίες του.

Τα ηνία ανέλαβε αργότερα η κόρη του ΆσπαΠάντσιου, η οποία όχι μόνο κατάφερε να φέρει το ζαχαροπλαστείο στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, αλλά και να αποτελέσει «σταθερά» για τη Θεσσαλονίκη. Μία γυναίκα εξαιρετικά ευφυής και με μεγάλο μεράκι για τη δουλειά της, όπως και η κόρη της Χαρά Κυρίτση, που έχει αναλάβει πλέον την επιχείρηση και δίνει «ψυχή» στο ζαχαροπλαστείο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 420236

Καφέ Ζαχαροπλαστείο Καρδάσης

1-8wVK7.jpg

Λαμπριάτικα τσουρέκια, από το κλασσικό, μέχρι αυτά με γέμιση κι επικάλυψη σοκολάτας ή πραλίνας, είναι τα πρώτα που συναντά κανείς, μπαίνοντας στο Καφέ Ζαχαροπλαστείο «Καρδάσης», στο νούμερο 82 της οδού Κομνηνών, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, αυτές τις ημέρες. Τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα και ζεστά, όπως βγαίνουν καθημερινά από το εργαστήρι του ζαχαροπλαστείου, κάνουν την παρουσία τους αισθητή ήδη καθώς περνάμε από έξω και μας «καλούν» σε γευστικές απολαύσεις.

Τα Ζαχαροπλαστεία «Καρδάσης» πρωτοάνοιξαν το 1992 ως οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα, εκτός από το κατάστημα της Καλαμαριάς, μετρούν άλλα δύο, στις Συκιές και τα Πεύκα.

Στο κατάστημα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι ημέρες της Λαμπρής πλησιάζουν με πολλές εορταστικές γευστικές προτάσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και με τα παραδοσιακά τρίγωνα Πανοράματος και τα λαχταριστά προφιτερόλ τους, για τα οποία και φημίζονται όλα αυτά τα χρόνια, που φτιάχνονται στο εργαστήρι τους και είναι φρέσκα κι αγνά, αποκλειστικά δικής τους παραγωγής.

Τα πασχαλινά τσουρέκια, οι κουλούρες της Λαμπρής με το πασχαλινό κόκκινο αβγό έχουν, αναγκαστικά, την πρωτοκαθεδρία λόγω των ημερών. Στο Καφέ Ζαχαροπλαστείο «Καρδάσης» της Καλαμαριάς φτιάχνονται με μεράκι κι εμπειρία ετών και είναι πραγματικά…γευστικότατα.

Σοκολατένια κι άλλα αβγά σε διάφορα μεγέθη, είτε με σοκολάτα γάλακτος, είτε με κουβερτούρα, σε παιδικά σχέδια, αλλά και για πιο μεγάλες ηλικίες, πασχαλινές λαμπάδες κι άλλα είδη, συμπληρώνουν το πάνελ των πασχαλινών προτάσεων του Καφέ Ζαχαροπλαστείου «Καρδάσης» κι έρχονται, μαζί με πολλά από τα υπόλοιπα είδη ζαχαροπλαστικής, να αποτελέσουν υπέροχα δώρα για τις γιορτές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κομνηνών 82, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 384360

Ζαχαροπλαστεία Σαν Πετιμέζι

petimezi1.jpg

Πριν από 40 χρόνια το 1982, σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στη Νεάπολη, ξεκίνησε από τον πατέρα Χουβαρδά μία γλυκιά ιστορία στη Θεσσαλονίκη. Από εκείνο το πρώτο εργαστήριο της Νεάπολης, μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα και επεκτάθηκαν ως ζαχαροπλαστεία Χουβαρδάς και από το 2010 μετονομάστηκαν σε «Σαν Πετιμέζι», γράφοντας τη δική τους ιστορία στη Θεσσαλονίκη.

Πλέον πρόκειται για μία σύγχρονη επιχείρηση στον χώρο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, με 4 καταστήματα σε όλη την πόλη – σε Νεάπολη, Ηλιούπολη, Χαριλάου και Καλαμαριά.

Όλα αυτά τα χρόνια παραμένει αναλλοίωτη η ποιότητα και η νοστιμιά των προϊόντων. Γι’ αυτό και έχουν καταφέρει να κερδίσουν μία θέση στις γλυκές προτιμήσεις της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό όλων των καταστημάτων είναι το χαμόγελο και η ευγένεια των ανθρώπων, που θα σε εξυπηρετήσουν με την καλύτερη διάθεση.

Τα ζαχαροπλαστεία Σαν Πετιμέζι έχουν ένα αναμφισβήτητο best seller: τη σοκολατόπιτα τους! Ήταν μάλιστα αυτοί που πριν μία δεκαετία ξεκίνησαν το αγαπημένο σερβίρισμά της σε πήλινο. Μέχρι τότε συνηθίζονταν να την δίνουν σε κομμάτι όπως το κέικ. Εδώ την έβαλαν σε πήλινο και έγινε ανάρπαστη. Κι έκτοτε φυσικά υιοθετήθηκε από όλους.

Αυτή η ζουμερή και απολαυστική σοκολατόπιτά τους είναι ξακουστή και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη! Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ανδρέα Παπανδρέου 249, Νεάπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 611165

Στρ. Μακρυγιάννη 70, Ηλιούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 589888

Εθν. Αντιστάσεως 45, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 450888

Αλ. Παπαναστασίου 59, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912948

Ζάχαρη

1.jpg

Κάποιες από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας κρύβονται σε μια μπουκιά βουτυρένια, γλυκιά, με έντονο άρωμα κανέλας και σε ένα «περίμενε να κρυώσει, θα καείς». Τέτοια είναι η λαχτάρα που σου προκαλεί ένα νόστιμο, καλό γλυκό, πού πλημμυρίζει τις παιδικές μας αναμνήσεις. Τότε πού βουτούσαμε το δάχτυλο στο μπωλ με το μίγμα του κέικ πριν αυτό καλά καλά φουρνιστεί.

Τέτοια είναι και η προσμονή που έχει κανείς για τα γλυκά από τη «Ζάχαρη» άπαξ και δοκιμάσει μία φορά. Σαν σπιτικά, με υλικά αγνά, φτιαγμένα από ζάχαρη κι αγάπη. Αγάπη και πάθος για τη ζαχαροπλαστική από έναν άνθρωπο που μεγάλωσε μέσα στα ζαχαροπλαστεία.

Ο Άλεξ Μιχαηλίδης, τρίτης γενιάς ζαχαροπλάστης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και εμπειρία 35 χρόνων στη ζαχαροπλαστική, το 2015 δημιούργησε τη «Ζάχαρη». Ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που μέσα του κρύβεται ο παράδεισος της γεύσης γλυκών από τα παλιά.

Κι όταν λέμε από τα παλιά εννοούμε τότε που τα γλυκά φτιάχνονταν από αγνό, φρέσκο βούτυρο, φρέσκα αυγά, ποιοτικές σοκολάτες και αρωματικά μπαχαρικά, χωρίς βελτιωτικά γεύσης και τεχνητά αρώματα. Γιατί κατά τα άλλα, στη «Ζάχαρη» συνεχώς πειραματίζονται και εξερευνούν νέα μονοπάτια στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής.

Όλα τα γλυκά που θα βρει κανείς στο ζαχαροπλαστείο αυτό είναι έμπνευσης του Άλεξ που δημιούργησε μία μία τις συνταγές με μεράκι και νοιάξιμο για ένα γλυκό σωστό. Παλιάς κοπής σεφ, δεν ικανοποιείται με τίποτα λιγότερο από το άριστο κι έτσι έχει καταφέρει με επιτυχία να «παντρέψει» την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λόρδου Βύρωνος 7, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 257734

Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά

mamadistika-glika1.jpg

Στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου -από τους κεντρικούς δρόμους της Πλατείας Άθωνος- στην πλευρά του που αγγίζει την πλατεία Αριστοτέλους, έχει ανοίξει εδώ κι έναν χρόνο ένα μαγαζάκι ιδιαίτερο και πραγματικά ξεχωριστό, το «Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά».

Μικρό αλλά… θαυματουργό, οικείο και ζεστό, σαν να μπαίνουμε στην κουζίνα ενός σπιτιού, μας μυεί σε γλυκά που φτιάνονται απευθείας στο χέρι, με απόλυτα αγνά και φυσικά υλικά, όπως ακριβώς τα φτιάχνει η δημιουργός τους, για τα παιδιά και τα εγγόνια της – κι όπως δεν θα βρούμε, σε πολλά άλλα σημεία του κέντρου της πόλης. Πάμε μία βόλτα μέχρι την Παπαμάρκου; Αξίζουν και το πέρασμα κι ο προορισμός!

Μαμαδίστικες γεύσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορούσαν παρά να ταιριάζουν με ένα σημείο όμορφο, ήσυχο και σε ένα πολύ ιστορικό κομμάτι της πόλης, την περιοχή της Άθωνος. Εδώ, κάθε σημείο «μυρίζει» παράδοση που μπλέκει με τη σύγχρονη παραγωγή, οι γεύσεις απλώνονται από στενό σε στενό, το πλακόστρωτο σοκάκι, μας πηγαίνει σε άλλες εποχές και κάνει τη βόλτα μας πραγματικά ευχάριστη.

Οι αδερφές Καλλιόπη και Ανθή Ριζοπούλου – η μία στα οργανωτικά της επιχείρησης και η δεύτερη επί της αποκλειστικά χειροποίητης παραγωγής και της γενικότερης δημιουργικότητας στο χώρο, αφού τον επιμελείται ακόμη και… εικαστικά - επέλεξαν έναν χρόνο πριν το συγκεκριμένο σημείο της πόλης ως μία περιοχή ήσυχη κι όμορφη, με κτήρια που το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα. Όπως κι αυτό της «Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά», ενός χώρου μικρού μεν, φιλόξενου και πολλά υποσχόμενου δε, με την πιο όμορφη είσοδο.

Η κα Ανθή, εμπνευστής και δημιουργός των γεύσεων του «Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά», ετοιμάζει τα γλυκά όπως θα τα ετοίμαζε και στο σπίτι της, για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η πουτίγκα, βασικό προϊόν του καταστήματος κι αφορμή της δημιουργίας του, βασίζεται σε μία συνταγή 20 και πλέον ετών, που εμπλουτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να φτάσει να παράγει τη σημερινή νοστιμιά, που θα τη βρούμε καθημερινά στη βιτρίνα του ιδιαίτερου αυτού μαγαζιού παρασκευασμένη, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη, αποκλειστικά από φρέσκα υλικά, χωρίς έτοιμες σκόνες ή κρέμες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παπαμάρκου 6, Πλατεία Άθωνος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 230795

Αρτοζαχαροπλαστεία Ο Τάσος

o-tasos1.jpg

Πασχαλινά cupcakes, μεγάλη ποικιλία σε πασχαλινά αβγά κι αφράτα χειροποίητα τσουρέκια, είναι κάποια μόνο από τα λαμπριάτικα είδη που θα βρει κανείς, το φετινό Πάσχα, στα Αρτοζαχαροπλαστεία «Ο Τάσος», στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και σε άλλα τρία σημεία, εντός κι εκτός πόλης.

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, που άνοιξε αρχικά ως φούρνος, το 1987, στα Κάστρα και στη συνέχεια σε δύο σημεία στους Αμπελόκηπους, αλλά και στη Νικήτη Χαλκιδικής. Μαζί με το φρέσκο, προζυμένιο, χωρίς μαγιά ψωμί για το οποίο φημίζονται – το φτιάχνουν όπως ακριβώς στο χωριό τους, την Ευαγγελίστρια Λαγκαδά, με ρίζες από τη Σάντα του Πόντου – τις ημέρες της Λαμπρής τα εργαστήρια της επιχείρησης θα … πάρουν φωτιά, με τα πιο νόστιμα πασχαλινά γλυκά να μας περιμένουν, ολόφρεσκα και λαχταριστά.

Από τα αρτοποιήματά των Αρτοζαχαροπλαστείων «Ο Τάσος», μυρίζει καθημερινά όλη η γειτονιά, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε κι αρχίζει η προετοιμασία. Οι εργασίες εντείνονται όσο πλησιάζει το Πάσχα, αφού το τσουρέκι τους, που εδώ βγαίνει όλο το χρόνο σε καθημερινή βάση, έχει αυτές τις ημέρες την τιμητική του.

Μέχρι τις ημέρες της Λαμπρής, στις βιτρίνες των αρτοζαχαροπλαστείων «Ο Τάσος» θα βρίσκουμε καθημερινά όλα τα νηστίσιμα είδη, από τη μεγάλη ποικιλία σε κουλουράκια και σφολιατοειδή, μέχρι προφιτερόλ, νηστίσιμο μιλφέιγ κι εκμέκ και φυσικά τη μεγάλη ποικιλία σε σιροπιαστά, που παρασκευάζονται στα ιδιόκτητα εργαστήρια της επιχείρησης κι αποτελούν ιδανικές προτάσεις και για τις ημέρες των γιορτών. Μοναδικές οι ταχινόπιτες της επιχείρησης, η ιδανικότερη πρόταση για την περίοδο της νηστείας.

Στις top επιλογές παραμένει, φυσικά, το προζυμένιο ψωμί της επιχείρησης, που δεν μπορεί να λείπει από κανένα τραπέζι, σε καθημερινή βάση. Είτε για την περίοδο της νηστείας, είτε για τις γιορτινές ημέρες, ταιριάζει με κάθε γεύμα και η νοστιμιά του αναδεικνύει ιδανικά, οτιδήποτε θα συνοδέψει. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Φιλιππουπόλεως 59, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 924984

Βενιζέλου 99, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 740761

Αθανασίου Διάκου 83, Άγιος Παύλος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 209704

Νικήτη Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 20122























Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρέκια γίνεται; Χωρίς γλυκές δημιουργίες που θα πλουτίσουν γευστικά το πασχαλινό τραπέζι σας; Ασφαλώς όχι!

Τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, κεράσματα, τούρτες, προφιτερόλ, παγωτό και τόσα άλλα... σε μία Θεσσαλονίκη, όπου με τα τόσα εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία, ίσως να σας είναι δύσκολο να διαλέξετε!

Διαλέξαμε λοιπόν εμείς για εσάς 10+1 από αυτά που σίγουρα μιλούν στην καρδιά μας...

Ζαχαροπλαστεία Μίλτος

miltos1.jpg

Για την ομάδα των ζαχαροπλαστείων Μίλτος η δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας, αισθητικής και αξεπέραστης γεύσης, είναι μία μορφή αγάπης – μία αγάπη με αποδέκτες όλους εμάς. Αυτή η αγάπη αντικατοπτρίζεται σε κάθε προϊόν που φιγουράρει στις βιτρίνες τους – από το κουλούρι Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πιο περίτεχνα γλυκίσματα.

Μετά από τα 47 και πλέον χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, θα μπορούσε κανείς να πει πως τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος αποτελούν κομμάτι τόσο της καθημερινότητας, όσο και των εορταστικών και επίσημων στιγμών της ζωής των Θεσσαλονικέων. Μία τέτοια περίσταση είναι φυσικά και το Πάσχα, όπου όλοι μας επιθυμούμε στα οικογενειακά μας γεύματα κλασικές, παραδοσιακές δημιουργίες, για να σφραγίσουν αυτές τις αναμνήσεις με νότες φρέσκου βουτύρου και αξεπέραστη νοστιμιά.

Στα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» θα βρείτε τις κλασικές παραδοσιακές πασχαλινές κουλούρες με το κόκκινο αυγό στη μέση, σε διάφορα μεγέθη. Κι επειδή όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες, όλα τα κόκκινα αυγά ελέγχονται για την προέλευσή τους, πιστοποιούνται για την ασφάλειά τους και βάφονται με φυτικές βαφές από τους ίδιους.

Τα τσουρέκια των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών μας αναμνήσεων. Θα τα βρείτε με επικάλυψη σοκολάτας τριών ειδών– λευκή, γάλακτος, μαύρη – και πασχαλινό στολισμό. Όποια επιλογή και να κάνετε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, καθώς παρασκευάζονται με παραδοσιακές σπιτικές συνταγές και με αγνές πρώτες ύλες, όπως το φρέσκο γάλα και βούτυρο, τα αυγά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία

Blė Taste Gallery

ble-taste-gallery1.jpg

Στο «Blė Taste Gallery», στο νούμερο 19 της οδού Αγίας Σοφίας, στο κέντρο, οι προετοιμασίες για το Πάσχα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλές μέρες κι όποιος μπαίνει στο χώρο του, είναι πολύ εύκολο να μπει και στο εορταστικό κλίμα και μάλιστα με δημιουργίες, ιδέες και προϊόντα πραγματικά καλλιτεχνήματα, που ξεχωρίζουν από κάθε τι άλλο στην αγορά. Από τα κλασσικά ή τα «φασκιωμένα» τσουρέκια, που μόνο εδώ θα βρούμε, μέχρι τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά αβγά κι άλλα δώρα, ιδανικά για τις ημέρες της Λαμπρής.

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, το «Blé Taste Gallery» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης και συνδυάζει, εδώ και χρόνια, τέσσερις διαφορετικούς γευστικούς κόσμους, τέσσερα καταστήματα εστίασης, σε έναν χώρο.

Στο ισόγειο του όμορφου διατηρητέου κτηρίου όπου στεγάζεται, «παντρεύει», τα ζυμωτά ψωμιά με τις καλύτερες σοκολάτες, βελούδινα παγωτά με in house καφεκοπτείο νέας γενιάς, μεσογειακό μπουφέ με a la cart μενού, χειροποίητες βλάχικες πίτες με ιταλικές φοκάτσιες.

Το Πάσχα, η δέσμευση του «Blé Taste Gallery» για υψηλής ποιότητας αρτοποιία και ζαχαροπλαστική, χωρίς μυστικές συνταγές και συμβιβασμούς, αποτυπώνεται σε κάθε σημείο του, μέσα από πραγματικά μοναδικές προτάσεις.

Χρώμα κι έμπνευση, παντού. Σε κάθε γωνιά θα βρούμε, αυτές τις ημέρες, μία σειρά από αβγά με διάφορα σχέδια, από τα κλασσικά σοκολατένια, μέχρι και ξύλινα, που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες σε σχέδια πραγματικών ή μυθικών πλασμάτων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 19, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220008

Choureal

choureal1.jpg

Τι είναι chou, αλλά με γεύση τσουρέκι; Το «Chou-ρέκι», η λαχταριστή πρόταση του «Choureal» για το φετινό Πάσχα. Ο αγαπημένο μας γλυκός χώρος της Παλαιών Πατρών Γερμανού και πλέον και του αριθμού 20 της οδού Βενιζέλου -όπου έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες- έχει να μας προσφέρει άλλη μία ξεχωριστή ιδέα κι έναν ακόμη λόγο, για να σπεύσουμε τις ημέρες των γιορτών μέχρι την πόρτα του. Θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά; Είναι από τις πιο γλυκιές απολαύσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη!

Φρεσκοψημένο chou, γέμιση κρέμας με όλα τα αρωματικά του τσουρεκιού – μαστίχα Χίου, κακουλέ, μαχλέπι – κάστανο και γλάσο λευκής σοκολάτας Vahlrona. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του «Chou-ρέκι», της πασχαλινής πρότασης που δημιούργησαν οι άνθρωποι του «Choureal» για τη φετινή Λαμπρή και που θα βρούμε στα δύο καταστήματα της επιχείρησης, όπου η έμπνευση δε στερεύει ποτέ.

Tα αγαπημένα προφιτερόλ του «Choureal» έρχονται, έτσι, να εμπλουτίσουν ακόμη παραπάνω το γευστικό πάνελ των γιορτών μας, χάρη στους ιδρυτές του, που λίγα χρόνια πριν θέλησαν να του δώσουν τη δική του θέση και το δικό του χώρο στην αγορά της Θεσσαλονίκης, να μας μυήσουν στην ιστορία του – που ξεκινά, γύρω στο 1530, ως εφεύρεση του Ιταλού ζαχαροπλάστη Panterelli – και να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό και βραβευμένο concept.

Για να σας ανοίξουμε – κι άλλο – την όρεξη: το προφιτερόλ εδώ, φτιάχνεται «à la minute», μπροστά στον πελάτη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχει και αυτός στη δημιουργία. Αυτό σημαίνει πως το γλυκό είναι πάντοτε φρέσκο και εξατομικευμένο, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Τα ευωδιαστά σουδάκια είναι πάντοτε φρεσκοψημένα, μιας και βγαίνουν από το φούρνο κάθε μία ώρα και με την παραγγελία, γεμίζονται είτε με βελούδινη κρέμα patisserie με βανίλια Μαδαγασκάρης, είτε με φρέσκο χειροποίητο παγωτό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παλαιών Πατρών Γερμανού| Βενιζέλου 20, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353

FLEUR

fleur1.jpg

«Fleur», όπως λουλούδι ή ανθός. Το «FLEUR Boulangerie – Pâtisserie» στην Πυλαία, ξεκίνημα μίας νέας εποχής για την ομάδα του πρώην «Μελί Μελί», σημαίνει την προσήλωση στις αρχές της ποιότητας, της πρωτοτυπίας και της αισθητικής, τόσο στην αρτοποιία, όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Με δημιουργίες που αγαπήσαμε αλλά και νέες που θα έρθουν να εξιτάρουν τις αισθήσεις μας, πόσο μάλλον τώρα το Πάσχα, που η παραδοσιακή πασχαλινή κουλούρα και τα σοκολατένια αβγά, έχουν την τιμητική τους. Μαζί και οι πιο δροσερές, ανοιξιάτικες γεύσεις του «FLEUR», με φρέσκα φρούτα και πιο ανάλαφρες κρέμες.

Το «FLEUR», πήρε το όνομά του το 2019, συνεχίζοντας την παράδοση της ομάδας του «Μελί Μελί» στα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σε όλα τα προϊόντα του γίνεται χρήση αποκλειστικά βουτύρων, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, premium σοκολατών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ζωικές κρέμες και πουρέδες από 100% φρέσκα φρούτα – ποτέ μαργαρίνες ή φυτικές κρέμες.

Στις πίτες, που παράγονται αποκλειστικά στο εργαστήρι τους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φέτα για την τυρόπιτα, σπανάκι και φρέσκα μυρωδικά για τη σπανακόπιτα, κλπ., ενώ στη ζαχαροπλαστική, ο δρόμος που ακολουθείται είναι αυτός της γαλλικής παράδοσης, όπου στην τελική αίσθηση επικρατεί η γεύση κι όχι η ζάχαρη. Στο «FLEUR», άλλωστε, εστιάζουν στην ανάδειξη των γεύσεων – κι όχι της ζάχαρης - και στην αίσθησή τους, που προκύπτει από τα υλικά που χρησιμοποιούν και την ιδιαιτερότητα των συνδυασμών τους. Γι’ αυτό κι έχουν κερδίσει, το «στοίχημα» του γλυκού.

Πασχαλινή, παραδοσιακή κουλούρα, το αγαπημένο σε όλους τσουρέκι σε διάφορες μορφές, είτε το κλασσικό, είτε γλασαριστό, είτε με γέμιση πραλίνας ή κάστανου, είναι στις βασικές προτάσεις του «FLEUR» για τις ημέρες των γιορτών. Παρασκευασμένο με αγνά, ποιοτικά υλικά, αποτελεί την καλύτερη πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι ή για δώρο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δ. Φωκά 6, Πυλαία - Στροφή Περιφερειακού για Πανόραμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 380620

Αρτοζαχαροπλαστεία Γαβανάς

1-rQieV.jpg

Το Πάσχα αναμένεται γευστικό και φέτος στα Αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς» - οκτώ συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής - με προϊόντα που έρχονται να καλύψουν όλες μας τις ανάγκες σε εποχιακά γλυκά και κουλούρες εποχής, μαζί με όλη την υπόλοιπη γκάμα γλυκισμάτων της επιχείρησης, ιδανικών για κεράσματα και δώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Με σήμα κατατεθέν τα τσουρέκια τους – πολίτικα, μυρωδάτα κι ολόφρεσκα – και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές, που πάντα στοχεύουν στο «πάντρεμα» της τεχνολογίας με τα χαρακτηριστικά της τοπικής παράδοσης, τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς» μας περιμένουν με τις εξαιρετικές τους προτάσεις και φέτος, αποτελώντας εγγύηση, σε ό,τι επιλέξουμε.

Τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς», είναι μία ιστορία που κρατά από το 1992, οπότε και πρωτοάνοιξε, ως απλός φούρνος, στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, από τον πατέρα της οικογένειας Φίλιππο Γαβανά, με την παράδοση να συνεχίζει, πλέον, η δεύτερη γενιά. Γνωστή για τα εξαιρετικά της προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και φυσικά και στα δύο της καταστήματα στη Θεσσαλονίκη: στην Ιπποκράτους 8 με Περικλέους γωνία, στην Κηφισιά, όπου μετακόμισε πρόσφατα από το κέντρο και στη Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών, έχει αναγνωριστεί από την αρχή της λειτουργίας της για τις γλυκές της αλχημείες.

Οι πασχαλινές κουλούρες με το κόκκινο αβγό, «μασκώτ» των ημερών της Λαμπρής έχουν, εδώ, την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Βασισμένες στην πολίτικη συνταγή, στην κλασσική τους έκδοση, αλλά κι ως τσουρέκια επικαλυμμένα με σοκολάτα ή με πλούσιες γεμίσεις διαφόρων γεύσεων, έρχονται να «κλέψουν» την παράσταση.

Πασχαλινά σοκολατένια αβγά με γέμιση ή χωρίς, αβγά 3D με γεωμετρικά σχέδια, πασχαλινές κοτούλες και λαγουδάκια σοκολατένια, είναι τα υπόλοιπα γλυκά εποχής που θα βρούμε στο «Γαβανά» αυτές τις ημέρες. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ιπποκράτους 8 με Περικλέους, Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 445450

Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 837779

Ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν

ellinikon1.jpg

Γεύσεις παραδοσιακές, αυθεντικές, ατόφιες και αναλλοίωτες στο πέρασμα των ετών. Αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν ίσως να περιγράψουν την πορεία του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν και την ιστορία που έχει γράψει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ωστόσο και πάλι μοιάζουν «φτωχές».

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1938, σε μία Θεσσαλονίκη πολύ διαφορετική από τη σημερινή, όπου η ζαχαροπλαστική δεν απολάμβανε την αίγλη που απολαμβάνει σήμερα. Ο Γεώργιος Πάντσιος έκανε την αρχή, δημιουργώντας το ζαχαροπλαστείο «Εθνικόν» που γρήγορα έμελλε να συστήσει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις που δεν είχαν γευτεί ποτέ ξανά. Χειροποίητο παγωτό με φρέσκο γάλα και αγνά υλικά, σοκολατίνες αμυγδάλου, πάστες και τούρτες συνέθεταν την τότε γκάμα του ζαχαροπλαστείου, που είχε φέρει επανάσταση στη ζαχαροπλαστική της πόλης.

Μετά τον πόλεμο, μετονομάστηκε σε «Ελληνικόν» και συνέχισε ακάθεκτο να προσφέρει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις μοναδικές, που είχαν αρχίσει πια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Το Ελληνικόν ήταν αυτό που μας σύστησε ήδη από το 1960 τα τόσο δημοφιλή σήμερα μακαρόν – μία από τις πολλές καινοτομίες του.

Τα ηνία ανέλαβε αργότερα η κόρη του ΆσπαΠάντσιου, η οποία όχι μόνο κατάφερε να φέρει το ζαχαροπλαστείο στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, αλλά και να αποτελέσει «σταθερά» για τη Θεσσαλονίκη. Μία γυναίκα εξαιρετικά ευφυής και με μεγάλο μεράκι για τη δουλειά της, όπως και η κόρη της Χαρά Κυρίτση, που έχει αναλάβει πλέον την επιχείρηση και δίνει «ψυχή» στο ζαχαροπλαστείο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 420236

Καφέ Ζαχαροπλαστείο Καρδάσης

1-8wVK7.jpg

Λαμπριάτικα τσουρέκια, από το κλασσικό, μέχρι αυτά με γέμιση κι επικάλυψη σοκολάτας ή πραλίνας, είναι τα πρώτα που συναντά κανείς, μπαίνοντας στο Καφέ Ζαχαροπλαστείο «Καρδάσης», στο νούμερο 82 της οδού Κομνηνών, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, αυτές τις ημέρες. Τσουρέκια αφράτα, μυρωδάτα και ζεστά, όπως βγαίνουν καθημερινά από το εργαστήρι του ζαχαροπλαστείου, κάνουν την παρουσία τους αισθητή ήδη καθώς περνάμε από έξω και μας «καλούν» σε γευστικές απολαύσεις.

Τα Ζαχαροπλαστεία «Καρδάσης» πρωτοάνοιξαν το 1992 ως οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα, εκτός από το κατάστημα της Καλαμαριάς, μετρούν άλλα δύο, στις Συκιές και τα Πεύκα.

Στο κατάστημα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι ημέρες της Λαμπρής πλησιάζουν με πολλές εορταστικές γευστικές προτάσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και με τα παραδοσιακά τρίγωνα Πανοράματος και τα λαχταριστά προφιτερόλ τους, για τα οποία και φημίζονται όλα αυτά τα χρόνια, που φτιάχνονται στο εργαστήρι τους και είναι φρέσκα κι αγνά, αποκλειστικά δικής τους παραγωγής.

Τα πασχαλινά τσουρέκια, οι κουλούρες της Λαμπρής με το πασχαλινό κόκκινο αβγό έχουν, αναγκαστικά, την πρωτοκαθεδρία λόγω των ημερών. Στο Καφέ Ζαχαροπλαστείο «Καρδάσης» της Καλαμαριάς φτιάχνονται με μεράκι κι εμπειρία ετών και είναι πραγματικά…γευστικότατα.

Σοκολατένια κι άλλα αβγά σε διάφορα μεγέθη, είτε με σοκολάτα γάλακτος, είτε με κουβερτούρα, σε παιδικά σχέδια, αλλά και για πιο μεγάλες ηλικίες, πασχαλινές λαμπάδες κι άλλα είδη, συμπληρώνουν το πάνελ των πασχαλινών προτάσεων του Καφέ Ζαχαροπλαστείου «Καρδάσης» κι έρχονται, μαζί με πολλά από τα υπόλοιπα είδη ζαχαροπλαστικής, να αποτελέσουν υπέροχα δώρα για τις γιορτές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κομνηνών 82, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 384360

Ζαχαροπλαστεία Σαν Πετιμέζι

petimezi1.jpg

Πριν από 40 χρόνια το 1982, σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στη Νεάπολη, ξεκίνησε από τον πατέρα Χουβαρδά μία γλυκιά ιστορία στη Θεσσαλονίκη. Από εκείνο το πρώτο εργαστήριο της Νεάπολης, μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα και επεκτάθηκαν ως ζαχαροπλαστεία Χουβαρδάς και από το 2010 μετονομάστηκαν σε «Σαν Πετιμέζι», γράφοντας τη δική τους ιστορία στη Θεσσαλονίκη.

Πλέον πρόκειται για μία σύγχρονη επιχείρηση στον χώρο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, με 4 καταστήματα σε όλη την πόλη – σε Νεάπολη, Ηλιούπολη, Χαριλάου και Καλαμαριά.

Όλα αυτά τα χρόνια παραμένει αναλλοίωτη η ποιότητα και η νοστιμιά των προϊόντων. Γι’ αυτό και έχουν καταφέρει να κερδίσουν μία θέση στις γλυκές προτιμήσεις της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό όλων των καταστημάτων είναι το χαμόγελο και η ευγένεια των ανθρώπων, που θα σε εξυπηρετήσουν με την καλύτερη διάθεση.

Τα ζαχαροπλαστεία Σαν Πετιμέζι έχουν ένα αναμφισβήτητο best seller: τη σοκολατόπιτα τους! Ήταν μάλιστα αυτοί που πριν μία δεκαετία ξεκίνησαν το αγαπημένο σερβίρισμά της σε πήλινο. Μέχρι τότε συνηθίζονταν να την δίνουν σε κομμάτι όπως το κέικ. Εδώ την έβαλαν σε πήλινο και έγινε ανάρπαστη. Κι έκτοτε φυσικά υιοθετήθηκε από όλους.

Αυτή η ζουμερή και απολαυστική σοκολατόπιτά τους είναι ξακουστή και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη! Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Ανδρέα Παπανδρέου 249, Νεάπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 611165

Στρ. Μακρυγιάννη 70, Ηλιούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 589888

Εθν. Αντιστάσεως 45, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 450888

Αλ. Παπαναστασίου 59, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912948

Ζάχαρη

1.jpg

Κάποιες από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας κρύβονται σε μια μπουκιά βουτυρένια, γλυκιά, με έντονο άρωμα κανέλας και σε ένα «περίμενε να κρυώσει, θα καείς». Τέτοια είναι η λαχτάρα που σου προκαλεί ένα νόστιμο, καλό γλυκό, πού πλημμυρίζει τις παιδικές μας αναμνήσεις. Τότε πού βουτούσαμε το δάχτυλο στο μπωλ με το μίγμα του κέικ πριν αυτό καλά καλά φουρνιστεί.

Τέτοια είναι και η προσμονή που έχει κανείς για τα γλυκά από τη «Ζάχαρη» άπαξ και δοκιμάσει μία φορά. Σαν σπιτικά, με υλικά αγνά, φτιαγμένα από ζάχαρη κι αγάπη. Αγάπη και πάθος για τη ζαχαροπλαστική από έναν άνθρωπο που μεγάλωσε μέσα στα ζαχαροπλαστεία.

Ο Άλεξ Μιχαηλίδης, τρίτης γενιάς ζαχαροπλάστης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και εμπειρία 35 χρόνων στη ζαχαροπλαστική, το 2015 δημιούργησε τη «Ζάχαρη». Ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που μέσα του κρύβεται ο παράδεισος της γεύσης γλυκών από τα παλιά.

Κι όταν λέμε από τα παλιά εννοούμε τότε που τα γλυκά φτιάχνονταν από αγνό, φρέσκο βούτυρο, φρέσκα αυγά, ποιοτικές σοκολάτες και αρωματικά μπαχαρικά, χωρίς βελτιωτικά γεύσης και τεχνητά αρώματα. Γιατί κατά τα άλλα, στη «Ζάχαρη» συνεχώς πειραματίζονται και εξερευνούν νέα μονοπάτια στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής.

Όλα τα γλυκά που θα βρει κανείς στο ζαχαροπλαστείο αυτό είναι έμπνευσης του Άλεξ που δημιούργησε μία μία τις συνταγές με μεράκι και νοιάξιμο για ένα γλυκό σωστό. Παλιάς κοπής σεφ, δεν ικανοποιείται με τίποτα λιγότερο από το άριστο κι έτσι έχει καταφέρει με επιτυχία να «παντρέψει» την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λόρδου Βύρωνος 7, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 257734

Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά

mamadistika-glika1.jpg

Στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου -από τους κεντρικούς δρόμους της Πλατείας Άθωνος- στην πλευρά του που αγγίζει την πλατεία Αριστοτέλους, έχει ανοίξει εδώ κι έναν χρόνο ένα μαγαζάκι ιδιαίτερο και πραγματικά ξεχωριστό, το «Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά».

Μικρό αλλά… θαυματουργό, οικείο και ζεστό, σαν να μπαίνουμε στην κουζίνα ενός σπιτιού, μας μυεί σε γλυκά που φτιάνονται απευθείας στο χέρι, με απόλυτα αγνά και φυσικά υλικά, όπως ακριβώς τα φτιάχνει η δημιουργός τους, για τα παιδιά και τα εγγόνια της – κι όπως δεν θα βρούμε, σε πολλά άλλα σημεία του κέντρου της πόλης. Πάμε μία βόλτα μέχρι την Παπαμάρκου; Αξίζουν και το πέρασμα κι ο προορισμός!

Μαμαδίστικες γεύσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορούσαν παρά να ταιριάζουν με ένα σημείο όμορφο, ήσυχο και σε ένα πολύ ιστορικό κομμάτι της πόλης, την περιοχή της Άθωνος. Εδώ, κάθε σημείο «μυρίζει» παράδοση που μπλέκει με τη σύγχρονη παραγωγή, οι γεύσεις απλώνονται από στενό σε στενό, το πλακόστρωτο σοκάκι, μας πηγαίνει σε άλλες εποχές και κάνει τη βόλτα μας πραγματικά ευχάριστη.

Οι αδερφές Καλλιόπη και Ανθή Ριζοπούλου – η μία στα οργανωτικά της επιχείρησης και η δεύτερη επί της αποκλειστικά χειροποίητης παραγωγής και της γενικότερης δημιουργικότητας στο χώρο, αφού τον επιμελείται ακόμη και… εικαστικά - επέλεξαν έναν χρόνο πριν το συγκεκριμένο σημείο της πόλης ως μία περιοχή ήσυχη κι όμορφη, με κτήρια που το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα. Όπως κι αυτό της «Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά», ενός χώρου μικρού μεν, φιλόξενου και πολλά υποσχόμενου δε, με την πιο όμορφη είσοδο.

Η κα Ανθή, εμπνευστής και δημιουργός των γεύσεων του «Πουτίγκα Μαμαδίστικα Γλυκά», ετοιμάζει τα γλυκά όπως θα τα ετοίμαζε και στο σπίτι της, για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η πουτίγκα, βασικό προϊόν του καταστήματος κι αφορμή της δημιουργίας του, βασίζεται σε μία συνταγή 20 και πλέον ετών, που εμπλουτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να φτάσει να παράγει τη σημερινή νοστιμιά, που θα τη βρούμε καθημερινά στη βιτρίνα του ιδιαίτερου αυτού μαγαζιού παρασκευασμένη, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη, αποκλειστικά από φρέσκα υλικά, χωρίς έτοιμες σκόνες ή κρέμες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παπαμάρκου 6, Πλατεία Άθωνος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 230795

Αρτοζαχαροπλαστεία Ο Τάσος

o-tasos1.jpg

Πασχαλινά cupcakes, μεγάλη ποικιλία σε πασχαλινά αβγά κι αφράτα χειροποίητα τσουρέκια, είναι κάποια μόνο από τα λαμπριάτικα είδη που θα βρει κανείς, το φετινό Πάσχα, στα Αρτοζαχαροπλαστεία «Ο Τάσος», στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και σε άλλα τρία σημεία, εντός κι εκτός πόλης.

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, που άνοιξε αρχικά ως φούρνος, το 1987, στα Κάστρα και στη συνέχεια σε δύο σημεία στους Αμπελόκηπους, αλλά και στη Νικήτη Χαλκιδικής. Μαζί με το φρέσκο, προζυμένιο, χωρίς μαγιά ψωμί για το οποίο φημίζονται – το φτιάχνουν όπως ακριβώς στο χωριό τους, την Ευαγγελίστρια Λαγκαδά, με ρίζες από τη Σάντα του Πόντου – τις ημέρες της Λαμπρής τα εργαστήρια της επιχείρησης θα … πάρουν φωτιά, με τα πιο νόστιμα πασχαλινά γλυκά να μας περιμένουν, ολόφρεσκα και λαχταριστά.

Από τα αρτοποιήματά των Αρτοζαχαροπλαστείων «Ο Τάσος», μυρίζει καθημερινά όλη η γειτονιά, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε κι αρχίζει η προετοιμασία. Οι εργασίες εντείνονται όσο πλησιάζει το Πάσχα, αφού το τσουρέκι τους, που εδώ βγαίνει όλο το χρόνο σε καθημερινή βάση, έχει αυτές τις ημέρες την τιμητική του.

Μέχρι τις ημέρες της Λαμπρής, στις βιτρίνες των αρτοζαχαροπλαστείων «Ο Τάσος» θα βρίσκουμε καθημερινά όλα τα νηστίσιμα είδη, από τη μεγάλη ποικιλία σε κουλουράκια και σφολιατοειδή, μέχρι προφιτερόλ, νηστίσιμο μιλφέιγ κι εκμέκ και φυσικά τη μεγάλη ποικιλία σε σιροπιαστά, που παρασκευάζονται στα ιδιόκτητα εργαστήρια της επιχείρησης κι αποτελούν ιδανικές προτάσεις και για τις ημέρες των γιορτών. Μοναδικές οι ταχινόπιτες της επιχείρησης, η ιδανικότερη πρόταση για την περίοδο της νηστείας.

Στις top επιλογές παραμένει, φυσικά, το προζυμένιο ψωμί της επιχείρησης, που δεν μπορεί να λείπει από κανένα τραπέζι, σε καθημερινή βάση. Είτε για την περίοδο της νηστείας, είτε για τις γιορτινές ημέρες, ταιριάζει με κάθε γεύμα και η νοστιμιά του αναδεικνύει ιδανικά, οτιδήποτε θα συνοδέψει. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Φιλιππουπόλεως 59, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 924984

Βενιζέλου 99, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 740761

Αθανασίου Διάκου 83, Άγιος Παύλος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 209704

Νικήτη Χαλκιδικής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 20122























ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία