ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανάγκες

 12/04/2023 16:00

Ήταν κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1950 που ο άπαξ «μπερμπάντης» στη ζωή του μεγαλοεργολάβος Βασίλης Λογοθετίδης έλεγε στην υπηρέτρια να πάει να πάρει ένα ουίσκι να δοκιμάσει κλείνοντας το μάτι στην ξαδέλφη από την Αμερική, Ίλια Λιβυκού.

Ο Λογοθετίδης βοηθούσε την Ελλάδα να δημιουργήσει ανάγκες που μέχρι τότε δεν ήξερε ότι υπάρχουν. Αλλά η ζωή ήταν τραχιά.

Εκείνη περίπου την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει το κύμα αστυφιλίας στην Ελλάδα. Νέοι άνθρωποι εγκατέλειπαν τα χωριά τους για να ξεκινήσουν την αστική τους περιπέτεια. Δεν ήξεραν καν πως είναι οι πόλεις, ο βουλευτής Καλοχαιρέτας τους διαβεβαίωνε ότι το θέμα τους «ετελείωσε» και ο «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» κρατούσε τους ψηφοφόρους του στη μία του χούφτα.

Εξήντα ή εβδομήντα χρόνια αργότερα, οι νέοι άνθρωποι έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, ανοίγουν την τηλεόραση και βλέπουν προϊόντα επί προϊόντων να περνούν μπροστά τους. Η ζωή δεν είναι τραχιά, είναι όμως πιο ακριβή απ’ ό,τι ήταν τότε. Και δυστυχώς αυτό το τότε δεν το γνωρίζουν σήμερα.

Έχουν άλλες ανάγκες τις οποίες απέκτησαν στα φοιτητικά τους χρόνια, στην ξενοιασιά και την ανεμελιά, και κυρίως στην ευκολία και στη συντήρηση από χρήματα της οικογένειας. Με τις παχυλές συντάξεις γιατί κανένα πολιτικό κομμα δεν είχε το θάρρος να ομολογήσει στην ελληνική οικογένεια οτι οι πόροι των συντάξεων δεν είναι αξεπέραστοι.

Κυριως διοτι η ζωή έγινε ευκολη. Τα καλα κλιματιστικά διαθέσιμα. Τα αυτοκίνητα υποχρεωτικά και η ενέργεια ακριβή διότι στο μεταξύ ήλθε κι ένας πολεμος.

Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνουν τα έσοδα τους. Κι έχουν δίκαιο. Αλλά δεν είναι τα έσοδα που δεν τους φτάνουν.

Είναι τα έξοδα που είναι περισσότερα από τα έσοδα με αποτέλεσμα να μην τους φτάνουν.

Επειδη όμως τα έσοδα μας, αυτά είναι, η μόνη δυνατότητα που έχουμε είναι να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε.

Και η προηγούμενη γενιά με τις συντάξεις και τα εφάπαξ απέκτησε το διαμέρισματάκι που κληροδοτησε σε παιδιά κι εγγόνια.

Είναι το χαρτζιλίκι αυτής της γενιάς. Αυτό που στην προηγούμενη ήταν σε εικοσάρικα πενηνταρικα στα καλάντα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.202023

Δημοφιλείς Απόψεις