ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν…

 22/01/2023 22:00

Αν αποδώσουν οι ψιθυριζόμενες παρασκηνιακές διερευνητικές επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που συνεπικουρούνται, σύμφωνα με τις φήμες, από παλιές μπαρουτοκαπνισμένες μορφές της εποχής του Ανδρέα και τελικά τα δύο κόμματα έλθουν πιο κοντά ψυχολογικά και πολιτικά (κυρίως το πρώτο)…

Αν το επίμονο παραπολιτικό σενάριο των τελευταίων εβδομάδων περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες κατά το πρότυπο (και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο αν θυμάστε οι παλιότεροι) του 1990, επαληθευθεί από τις εξελίξεις όπως και το πιο προχωρημένο για κοινή στήριξη των δύο κομμάτων σε υποψήφιους δημάρχους σε μεγάλες πόλεις μηδέ της Θεσσαλονίκης εξαιρουμένης…

Αν κοντολογίς υπάρχει εκτός από τον «καπνό» και «φωτιά» στους ψιθύρους για σχέδια ή έστω κάποιες προτάσεις συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τότε έχουμε μία καινούρια παράμετρο στο πολιτικό σκηνικό των ερχόμενων οκτώ μηνών που λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων θα καθορίσουν και την τύχη της χώρας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’20.

Βέβαια η ιστορία έχει πολλά κεφαλαία με το «αν». Το πιο χαρακτηριστικό γράφτηκε ως εξής:

Το 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ συνέτριψε στη Χαιρώνεια τις πόλεις της νοτίου Ελλάδος. Στη σύγκρουση δεν συμμετείχε η Σπάρτη. Μετά τη νίκη του, ο Φίλιππος έστειλε μήνυμα στους Σπαρτιάτες να υποταχθούν, λέγοντάς τους ότι: «Αν κερδίσω αυτόν τον πόλεμο, θα γίνετε σκλάβοι για πάντα». Οι Σπαρτιάτες απάντησαν στον επιτιθέμενο μία μόνον λέξη: «Αν…».

Ο Φίλιππος, εντυπωσιασμένος από την ακαμψία και την αποφασιστικότητα των Σπαρτιατών, υπαναχώρησε.

Η ιστορία που διδάσκει.

Για να επανέλθουμε στα σενάρια των «Αν» του σήμερα, παρατηρούμε πως οι σεναριογράφοι κατέβασαν προσωρινά τα μολύβια -ή καλύτερα άφησαν τα πληκτρολόγια- καθώς ήρθε η απρόσμενη κατάθεση που έκανε η γραμματέας του Χρ. Καλογρίτσα για «τσάντες με φράγκα που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ», που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίσεις και εξηγήσεις.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σκληρή και εντελώς σε διαφορετικό «ύφος» σε σχέση με το κλίμα ήπιας προσέγγισης των τελευταίων εβδομάδων: «Την άθλια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν αναμέναμε»!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτή την εξέλιξη πολιτικά με τρόπο που να θυμίζει την κυβερνητική τακτική.

Ήταν η πρώτη τέτοιας έντασης ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο κομμάτων μετά των περασμένο Αύγουστο όταν ξέσπασε το εξαιρετικά επιβαρυντικό και πιεστικό για την κυβέρνηση θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε» τόσο ώστε να δημιουργεί την εντύπωση ότι αυτός πήρε υπό την «προστασία» του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το στραβό κλίμα το… στράβωσε ακόμα περισσότερο ο αψύς Π. Πολάκης ο όποιος σε πρόσφατη ανάρτησή του έλεγε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «δεν τραβάει και είναι λίγος» και ότι θα πάρει ποσοστά μικρότερα και απ’ αυτά που έπαιρνε το ΚΙΝΑΛ της Φώφης!

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να ανοίξουμε μία παρένθεση ενθυμούμενοι την ευφορία που επικράτησε τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον Δεκεμβρίου του 2021, ευφορία που ενδυναμώθηκε από τις δημοσκοπήσεις που έδιναν δυναμική στο κόμμα περί το 15%.

Θα θυμάστε πως στην βιασύνη κάποιων να προεξοφλήσουν ότι θα υπάρξει «κύμα» επιστροφής παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν άλλοι πιο μετριοπαθείς ΠΑΣΟΚοι που έλεγαν πως αυτοί που μετά τις «αγανακτισμένες» πλατείες του 2011-12 κατέληξαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κανονικοί ΣΥΡΙΖΑίοι αφού ψήφισαν από τότε μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές καμία δεκαριά φορές(!) τα ψηφοδέλτια του Τσίπρα.

Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε την άλλη όψη του νομίσματος, που αφορά στους ψηφοφόρους που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ, στήριξαν επί αρκετά την αξέχαστη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ και βέβαια αφού δεν… έπεσαν στον έρωτα του Τσίπρα όταν ήταν στα ντουζένια του το 2015, δεν έχουν καμία διάθεση να το πράξουν τώρα. Οι πιο πολλοί μάλιστα δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν για συνεργασία Τσίπρα - Ανδρουλάκη με «προοδευτικό» ή ποιο άλλο… πρόσημο προταθεί.

Οι εκλογές της απλής αναλογικής του προσεχούς Απριλίου ή Μαΐου θα είναι πολύ σκληρές για όλα τα κόμματα και εκτός από το «ροκ» θα κυριαρχήσουν και ο κυνισμός με μπόλικη υποκρισία. Δεν είναι δα και άγνωστες τέτοιες συνθήκες σε εκλογικές περιόδους της μεταπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει πως δεν μπορεί να υποστείλει τη σημαία της σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση και λόγω του θέματος των υποκλοπών και επειδή η ΝΔ είναι ο θεσμικός - ιδεολογικός αντίπαλος και γιατί στο κάτω - κάτω ο Μητσοτάκης κυβερνά και αυτός αναμενόμενα θα δεχθεί τα πυρά για τα ασυγχώρητα τα λάθη τα μεγάλα του.

Το ΠΑΣΟΚ όμως παράλληλα και σύμφωνα με την επιθυμία μεγάλου τμήματος των σημερινών του ψηφοφόρων θέλει και «ξεκαθάρισμα του τοπίου» με τον άμεσο πολιτικό του αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ που όλοι ξέρουμε από την εποχή των επιθέσεων περί «γερμανοτσολιάδων», το πως ο τελευταίος προσέγγισε το ακροατήριο που κάποτε ακολουθούσε τον Ανδρέα και τον Σημίτη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023