ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα στρατηγικά αδιέξοδα του Ερντογάν

 22/05/2019 09:00

Ο σουλτάνος δέχεται το ένα κτύπημα πίσω από το άλλο. Πρώτα ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης τον εξώθησε στα άκρα, καθώς, νοθεύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, ακύρωσε τις εκλογές στην Πόλη.

Επιπροσθέτως, έχει να αντιμετωπίσει την πολύ κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο έναντι του δολαρίου περίπου 40%, αυξάνοντας έτσι το χρέος της Τουρκίας, που αποτιμάται σε δολάρια. Ενώ τον Ιούλιο θα χρειαστεί περίπου 179 δισ. δολάρια για αποπληρωμή εξωτερικού χρέους, χωρίς να διαθέτει το ανάλογο συνάλλαγμα. Άρα, θα καταφύγει σε αναδανεισμό, με σαφώς υψηλότερο επιτόκιο, με ταυτόχρονη αποπληρωμή μέρους του συγκεκριμένου δανείου.

Στην εξωτερική πολιτική τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για το σουλτάνο. Οι σχεδιασμοί του στη Συρία απέτυχαν, καθώς ο κουρδικός θύλακας υπάρχει και ενισχύεται και, το κυριότερο, ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν, ο Άσαντ, είναι ο μεγάλος κερδισμένος του εμφυλίου πολέμου.

Συγχρόνως, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά σε νεκρό σημείο. Ήταν ήδη τεταμένες λόγω της υπόνοιας που είχε ο Ερντογάν για το ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα, και λόγω της συμμαχίας τους με τις στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία.

Με την αγορά των ρωσικών S-400 έφτασαν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο σημείο μηδέν. Είναι προφανές πως ο Ερντογάν καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Ή θα εγκαταστήσει τους S-400 σε τουρκικό έδαφος, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ή θα ακυρώσει την παραγγελία, δεχόμενος ένα σοβαρό πλήγμα στο γόητρό του.

Στην πρώτη περίπτωση, οι επιπτώσεις στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία θα φανούν αμέσως. Η πτώση της ισοτιμίας της λίρας με το δολάριο θα συνεχισθεί, ενώ θα αναγκασθεί η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Έτσι το όραμα του Ερντογάν για ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης θα ναυαγήσει. Εννοείται πως θα υπάρξει και πρόβλημα χρηματοδότησης της τουρκικής οικονομίας.

Στη δεύτερη περίπτωση οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γνωρίσουν κρίση και πιθανόν τότε να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι αντιθέσεις και αντιπαλότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία.

Συνεπώς, ο Ερντογάν βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Η πατρίδα μας, μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό της έντασης, κινδυνεύει; Υπάρχει φόβος θερμού επεισοδίου; Τι γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ;

Ο σουλτάνος κάπου ψάχνει να βρει μια διέξοδο για το γόητρό του. Συγχρόνως, δεν θέλει να μείνει η Τουρκία εκτός της νομής του πλούτου που κρύβουν τα κοιτάσματα στην ΝΑ Μεσόγειο.

Εκμεταλλεύεται την ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, μόνο φραστικά, στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας ως «νέον Αττίλα». Παράλληλα, εκμεταλλεύεται και τις εγγενείς πλέον αδυναμίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και προκαλεί.

Όλοι γνωρίζουμε τις κατευναστικές δηλώσεις τόσο του κ. Κατρούγκαλου όσο και του κ. Κοτζιά, που ουσιαστικά προτείνουν συνεκμετάλλευση, αγνοώντας τη συμπεριφορά του γείτονα, όπως αυτή έχει καταγραφεί στην Ιστορία.

Ας ελπίσουμε πως η αναμενόμενη θεαματική άνοδος του τουρκικού τουρισμού -περιμένουν περίπου 40 εκατομμύρια τουρίστες- θα αποτελέσει έναν σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για ένα θερμό επεισόδιο στην ΝΑ Μεσόγειο. Ίδωμεν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Μαΐου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις