Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Έξοδος στη Θεσσαλονίκη με θέα στην Άνω Πόλη και τα Κάστρα - Γνωρίστε τα 10 + 1 από τα καλύτερα food & drink spots

Η πόλη από ψηλά… στα καλύτερά της

 21/06/2023 17:20

Αφιέρωμα: Έξοδος στη Θεσσαλονίκη με θέα στην Άνω Πόλη και τα Κάστρα - Γνωρίστε τα 10 + 1 από τα καλύτερα food & drink spots

Χρόνια τώρα η Άνω πόλη και τα Κάστρα θεωρούνται από όλους μας, μία από τις πιο αγαπημένες και ωραιότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης για έξοδο, είτε για καλό φαγητό, είτε για καφέ ή για ποτό και cocktails.

Άλλωστε με θέα όλη την πόλη από ψηλά, όλα μοιάζουν ομορφότερα.

Τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της, τα ιστορικά κάστρα της, οι υπέροχες πλατείες της, η μοναδική και τόσο ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, την καθιστούν ως μία από τις όμορφες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Εμείς φροντίσαμε να γνωρίσουμε από κοντά, να σου συστήσουμε και να σου προτείνουμε τα 10 + 1 από τα καλύτερα food & drink spots για την έξοδο με την παρέα σου στην Άνω πόλη, από τις παρυφές της έως τα ψηλότερα σημεία της.

Rediviva Cucina Povera

rediviva-cucina-povera1.jpg

Το καλοκαίρι έφτασε και στο «Rediviva Cucina Povera», στο νούμερο 70 της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην Άνω Πόλη, η παρουσία του γίνεται έντονα αισθητή. Όπως κάθε χρόνο. Στην πολύχρωμη, ολάνθιστη αυλή της, που με το που ο καιρός ανοίγει γίνεται ιδανικός προορισμός για απολαυστικά γεύματα μέρα και νύχτα, αισθάνεσαι τον χρόνο, λίγο, σαν να έχει σταματήσει.

Λίγο η περιοχή, λίγο η αισθητική, σίγουρα τα χειροποίητα προϊόντα, τα γεύματα εδώ θυμίζουν άλλες φορές παλιά ελληνική ταινία, άλλες τραπεζώματα σαν σε ταινία κάποιας άλλης μεσογειακής χώρας, είναι πάντως απόλυτα ξεχωριστά, σε σχέση με κάθε άλλο σημείο στην πόλη. Είτε πρόκειται για τα λαχταριστά θαλασσινά τους, είτε για κρέας, είτε για τα ευφάνταστα ορεκτικά, πάντα με ντόπια, συχνά μαζεμένα με το χέρι προϊόντα.

Στην υπερυψωμένη αυλή του αγαπημένου αυτού εστιατορίου, που άνοιξε το 2015 από μία παρέα φίλων, που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της και που, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη μορφή μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η αρχή δεν έγινε εκ του μη όντος, αλλά με ήδη βαθιά εμπειρία στις γεύσεις Ανατολής κι όχι μόνο. Και το κατάστημα ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με το χαρακτήρα του σημείου, την ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, λίγα μέτρα από τον πλάτανο σήμα – κατατεθέν της περιοχής και την οθωμανική βρύση του Μουράτ Β’.

Είναι πάντα, στολισμένο με λουλούδια. Ο λόγος για το υπερυψωμένο μπαλκόνι – αυλή του «Rediviva Cucina Povera», πλέον ανακαινισμένο, που δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν περαστικό. Τα πιάτα που φτάνουν εδώ, παρασκευάζονται πάντα με φροντίδα και μεράκι. Τα πάντα είναι φτιαγμένα, μάλιστα, από εποχιακά μόνο προϊόντα, για να αποπνέουν όλη τη φρεσκάδα της φύσης και τα πιάτα αλλάζουν συχνά, υπακούοντας στις επιταγές των 4 εποχών, αλλά και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400

Κουκίδα στα Κάστρα

sta-kastra1.jpg

Τι κάνει άραγε ένα μεζεδοπωλείο να ξεχωρίζει; Φυσικά, τα νόστιμα και καλομαγειρεμένα πιάτα, το όμορφο και καθαρό περιβάλλον, η καλή εξυπηρέτηση και στην περίπτωση του «Κουκίδα στα Κάστρα» έρχεται να προστεθεί και η υπέροχη τοποθεσία. Με θέα τα επιβλητικά τείχη της Άνω Πόλης, η «Κουκίδα στα Κάστρα» αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι για τους Θεσσαλονικείς.

Ανοιχτό από τις 11 το πρωί για καφεδάκι και όλη μέρα μέχρι τη 1 το βράδυ για τσίπουρο ή κρασάκι με μεζέ ή και για ένα απολαυστικό γεύμα ή δείπνο, το μεζεδοπωλείο «Κουκίδα στα Κάστρα» σερβίρει νοστιμιές με ψάρια και θαλασσινά κατά κύριο λόγο, αλλά έχει στο μενού του και επιλεγμένες προτάσεις σε κρεατικά.

Το μενού του «Κουκίδα στα Κάστρα» είναι παραδοσιακό, ελληνικό με φρέσκες θαλασσινές γεύσεις, που κάποιες φορές «πειράζονται» ελαφρώς για ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα δημοφιλή πιάτα στην «Κουκίδα στα Κάστρα» είναι το μερακλίδικο καπνιστό σκουμπρί πάνω σε μπαγκέτα με mesclun και σάλτσα Dijon, τα αχνιστά μύδια στην εποχή τους, ο υγράλατος μπακαλιάρος με πουρέ σκορδάτο, το φινετσάτο κριθαρότο γαρίδας με λάδι τρούφας, και το σχαράτο καλαμάρι με πλιγούρι και λαχανικά.

Φυσικά, σε ένα μεζεδοπωλείο με ειδίκευση στα ψάρια, θα βρείτε και φρέσκα ψάρια ημέρας τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τον εποχή και τον καιρό. Γαύρος, μαρίδα, κουτσομούρα, γαρίδα γάμπαρη, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια μπαίνουν στο τηγάνι ή στη σχάρα κατά βούληση δική σας και πρότασης του σεφ και έρχονται ζεστά και ζουμερά στο τραπέζι σας.

Κατά παραγγελία, μπορείτε να απολαύσετε με την παρέα σας και μεγάλο φρέσκο ψάρι που ιδανικά θα πλαισιώσετε με τα λαχταριστά ορεκτικά του μενού, όπως τη φάβα με καραμελωμένο χταπόδι, την τάρτα τυριών με mix λαχανικών και mix τυριών αλλά και τα μανιτάρια portobello στη σχάρα με κρέμα βαλσάμικου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγράφων 13, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 968968

Το Γεντί

1-xZjbn.jpg

Το εστιατόριο «Γεντί», στο Επταπύργιο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Γεντί Κουλέ – του μνημείου που χτίστηκε ως φρούριο από τους Παλαιολόγους και που, στη συνέχεια πήρε την οθωμανική του ονομασία που σημαίνει «Επτά Πύργοι» - μετρά 31 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς κρεατικά και θαλασσινά, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Έχοντας ανοίξει αρχικά ως ουζερί, το 1992, μετουσιώθηκε στη συνέχεια σε ένα εστιατόριο με πλήρες μενού, που καλύπτει όλη τη γκάμα των γεύσεων.

Το σημείο όπου βρίσκεται είναι ιστορικό, αφού, κατά τη λειτουργία του σημερινού μνημείου ως οθωμανικής φυλακής κάποτε, από εκεί περνούσαν καθημερινά οι συγγενείς των κρατουμένων, ενώ μια περιήγηση λίγο πιο δίπλα προσφέρει ταυτόχρονα και μία εντυπωσιακή θέα, που «βλέπει» σε όλη την πόλη.

Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το «Γεντί» έχει, επίσης, μεγάλη ιστορία, αφού άνοιξε το 1935, λειτουργώντας αρχικά ως πρατήριο άρτου και στη συνέχεια ως ένα από τα διασημότερα μπακάλικα της εποχής, μέχρι να γίνει, τη δεκαετία του ’90, το και στη συνέχεια το εστιατόριο, που είναι σήμερα.

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει φοιτητές, οικογένειες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη, μουσικοί όπως ο Μανώλης Μητσιάς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, γνωστές προσωπικότητες, τουρίστες και περιηγητές, που συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», τις καλύτερες γεύσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν στην περιοχή, με μία περιήγηση σε αυτήν.

Σήμερα, το «Γεντί» ανοίγει στις 11 το πρωί καθημερινά και μας προσφέρει από μεζεδάκια χειροποίητα, που φτιάχνονται αποκλειστικά επί τόπου, μέχρι εκλεκτά κρεατικά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που προέρχονται από το ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο «Αφρόψαρο», που λειτουργεί στην περιοχή των Συκεών.

Η κουζίνα είναι, κατά βάση, παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή, ελαφρώς μοντέρνα κι απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν αυθεντικές γεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 246495

Εκτός των Τειχών

ektos-ton-teichon.jpg

Μοναδικές γεύσεις Mediterranean & Greek Cuisine και ίσως το ωραιότερο city view της Θεσσαλονίκης!

Φιλικό και όμορφο περιβάλλον, με εξαιρετικό design, για να περάσεις όμορφες στιγμές μαζί με την παρέα σου με θέα που κόβει την ανάσα και την Θεσσαλονίκη από ψηλά να αποκτά μια μαγική διάσταση.

Το menu μεσογειακό, με γνώριμες γεύσεις ελαφρώς “πειραγμένο”, δημιουργικά διαφοροποιημένο, τόσο όσο, για να μεταμορφωθεί το απλό πιάτο σε γευστική εμπειρία…

Από το μεσημέρι, για ένα διάλλειμα από το βαρύ σου πρόγραμμα, ένα τσιπουράκι για να ξεχαστείς ή για μια γαστρονομική εξόρμηση… μέχρι το βράδυ, απολαμβάνεις με την παρέα, μοναδικές γεύσεις, μεθυστικά αρώματα, απίστευτη θέα και εξυπηρέτηση που σου υπόσχεται ότι φεύγοντας θα έχεις προσθέσει ακόμα μια ανάμνηση γύρω από ένα τραπέζι!

Διεύθυνση: Λεωφόρος Όχι 2, Άγιος Παύλος, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 249664

Ουζερί Τσινάρι

tsinari.jpg

Ανεβαίνοντας την οδό Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, τον πιο ομαλό ίσως δρόμο για να φτάσει κανείς στο Ουζερί «Τσινάρι» όπως ανεβαίνει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, απολαμβάνει εικόνες του προπομπού της Άνω Πόλης και ξέρει ότι, μόλις θα φτάσει στο νούμερο 72, θα συναντήσει ένα από τα πιο παραδοσιακά σημεία εστίασης της πόλης.

Παλιά, αγαπημένη, γραφική ταβέρνα το «Τσινάρι», πάντα αξίζει μίας επίσκεψης, ακόμη και μόνο για την τοποθεσία αλλά και για το ίδιο το μαγαζί. Σε μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Ουζερί «Τσινάρι» έχει θρέψει γενιές και συνεχίζει να το κάνει.

«Τσινάρι» («Cinar») στην τουρκική γλώσσα, σημαίνει μικρό κλαδί πλατάνου και το ουζερί αυτό, συνδέεται σίγουρα με την ιστορία του πλατάνου που σκιάζει τη βρύση, ακριβώς απέναντι από το κτήριό του.

Έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά το 1885 από Τούρκο ιδιοκτήτη, το «Τσινάρι» πέρασε το 1923 σε χέρια Ελλήνων ιδιοκτητών κι έφτασε να γίνει, μέσα τις δεκαετίες, ένα από τα πιο ιστορικά ουζερί της πόλης, με όλα τα παραδοσιακά πιάτα που αναζητά κανείς και που θα βρει καθημερινά στον κατάλογό του.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Ουζερί «Τσινάρι», που έχουν αναλάβει τη διεύθυνσή του από το 1993, διατηρούν πιστά την παράδοση του καταστήματος, με σεβασμό στο διατηρητέο κτήριο που έχει παραμείνει ακριβώς όπως ήταν στα χρώματα και τους χώρους – λουλακί σχεδόν, να θυμίζει… «καράβι» με το εξωτερικό του μπαλκόνι και τη θέα του – και φυσικά σε ό,τι περιλαμβάνει ο ευρύς κατάλογος σε πιάτα.

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 72, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 284028

Προπύλαιον

1-8cq8B.jpg

Αν υπάρχει ένα σημείο στην Άνω Πόλη, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, ένα νόστιμο σνακ ή το ποτό του συνοδεία όμορφων μελωδιών και με σχεδόν πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη – παλιά και νέα πόλη – αυτό είναι το «Προπύλαιον», το cafe - bistrot - live stage στην Επταπυργίου, που μετράει ήδη 25 χρόνια ζωής, όντας από τα παλαιότερα καταστήματα της περιοχής.

Μπροστά ακριβώς από τον Πύργο Τριγωνίου – το γνωστό σε όλους Πυροβολείο – μπορεί να μας προσφέρει όμορφες στιγμές για brunch, σε ένα περιβάλλον που θα μας χαλαρώσει, όπου και να κοιτάξουμε: είτε στην πλευρά των τειχών, είτε προς αυτή της θάλασσας, με θέα σε όλη την πόλη και το Θερμαϊκό.

Από το 1997 λειτουργεί το «Προπύλαιον» στην Επταπυργίου 130, μπροστά από τον Πύργο Τριγωνίου. Κι αν δεν έχουν περάσει από τα τραπέζια και τους χώρους του κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κάθε ηλικίας, επισκέπτες από άλλες περιοχές ή από χώρες του εξωτερικού, καλλιτέχνες που παίζουν ζωντανά στη μουσική του σκηνή, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη ήταν, εξ’ αρχής, το να δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο χώρο στην Άνω Πόλη κι αυτό, το έχει σίγουρα καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο το ότι, κάθε καλοκαίρι ειδικά συγκεντρώνει πολύ τουρισμό κι αποτελεί, από μόνο του, έναν μικρό πόλο έλξης της ευρύτερης περιοχής.

Το φωτεινό σημείο όπου βρίσκεται, από τα πιο ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης, είναι ιδανικό για στάση για οποιονδήποτε τυχαίνει να περνά έστω από εκεί, για να απολαύσει από έναν καφέ της αρεσκείας του – προτείνουμε σίγουρα τον μερακλήδικο ελληνικό τους - μέχρι οτιδήποτε άλλο τον τραβήξει από το μενού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταπυργίου 130, Άνω Πόλη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 202495

Byzantio Sky Bar-Bistrot

byzantio-sky-bar1.jpg

Το Byzantio Sky Bar-Bistrot είναι ένας από τους πλέον ειδυλλιακούς χώρους για κάθε στιγμή της ημέρας, σε μία από τις κορυφαίες τοποθεσίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης – τα Κάστρα. Η πανοραμική του θέα σε όλη την πόλη σε συνδυασμό με τις μοναδικές γεύσεις που μας χαρίζει κάθε φορά, το καθιστούν δικαιωματικά στην κορυφή των προτιμήσεών μας.

Το Byzantio Sky Bar-Bistrot είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το 1979. Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Σαμαράς αποφάσισε τότε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο χώρο, αποτυπώνοντας σε αυτόν όλα τα αξέχαστα ταξίδια που έκανε ο ίδιος και την έμπνευση που αποκόμισε από αυτά. Γι’ αυτό και ο εσωτερικός χώρος του Byzantio Sky Bar-Bistrot θα σας θυμίσει αυστριακό σαλέ…

Λίγο αργότερα, αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη ταράτσα στην πόλη που θα σερβίρει καφέ, καταφέρνοντας να καινοτομήσει και να αφήσει τη δική του σφραγίδα στην εστίαση της Θεσσαλονίκης.

Από το 2017 το Byzantio λειτουργεί πλέον και ως bistrot, καθώς πέρα από τους αρωματικούς καφέδες και τη μεγάλη ποικιλία ποτών του, μας προσφέρει και μία μεγάλη γκάμα γευστικών απολαύσεων και μάλιστα, χειροποίητων! Η εν λόγω γευστική προσθήκη αποτελεί καινοτομία της νέας γενιάς του καταστήματος, που με το ταλέντο και την όρεξή τους μεγαλώνουν όλο και περισσότερο την επιχείρησή τους.

Το Byzantio Sky Bar-Bistrot είναι ίσως ένας από τους πιο ιδανικούς χώρους για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, καθώς ο καφές και το brunch σας συνοδεύονται από τη μαγεία του Θερμαϊκού και τον ατέρμονο ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταπυργίου 102, Επταπύργιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 209872

Melkiades Café Bar

melkiades-cafe-bar1.jpg

«Μια γενιά ανθρώπων, ταξιδευτές με σπίτι τους το δρόμο. Ένας από αυτούς ο «MELKIADES», σκοτεινός και μοναχικός, αποφάσισε να φτιάξει ένα μέρος όμοιο του. Το όνομα του παραπέμπει σε μια ιστορία 27 περίπου ετών. Η μυστηριώδης αυτή φιγούρα από το παρελθόν άλλαξε πρόσωπο». Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το all day cafe bar «Melkiades», που βρίσκεται στη Άνω Πόλη.

Ένα στέκι για όσους επιθυμούν να βρουν ένα καινούργιο σημείο αναφοράς και μια παρέα διαφορετική, όπως μας υπόσχονται οι άνθρωποι του. Πρόσφατα ο χώρος ανακαινίστηκε, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και μεγάλωσε λίγο ακόμα. Η θέα παραμένει μαγευτική και η εξυπηρέτηση άψογη.

Το «Melkiades Café Bar» είναι ένα all day στέκι, όπου κανείς μπορεί το πρωί να απολαύσει τον καφέ του και αργότερα το ποτό του. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, προσφέρει ό,τι χρειάζεται κανείς για να χαλαρώσει, πλάι στα τείχη, πάνω από την πόλη.

Για καφέ ή ποτό, οι επιλογές είναι απολαυστικές, ενώ δεν λείπουν από τον κατάλογο και τα απαραίτητα συνοδευτικά.

Γευστικά σνακ όπως τοστ, κλαμπ σάντουιτς, hot dog, burger, ακόμα και αυγά με πατάτες, μπορείτε να τα απολαύσετε ως πρωινό ή ως συνοδευτικό για το ποτό σας.

Φυσικά, στο «Melkiades Café Bar», επειδή γνωρίζουν από καλή φιλοξενία, θα σας τρατάρουν και οι ίδιοι μαζί με το ποτό σας, ως καλοί οικοδεσπότες.

Το τάβλι στο παρεϊστικο αυτό στέκι έχει την τιμητική του. Αν είστε λάτρεις του… σπορ, στο «Melkiades Café Bar» θα βρείτε τον χώρο σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Όχι 5, Άνω Πόλη - Κάστρα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 248412

Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ

kafe-aithrio.jpg

Καθώς περπατάς στα καλντερίμια της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, θαυμάζοντας κτίσματα, χρώματα και αρώματα, θα δεις ανηφορίζοντας για την είσοδο του Επταπυργίου, ή αλλιώς του Γεντί Κουλέ, στα αριστερά σου ένα χώρο βγαλμένο από κάποιο παραμύθι, βγαλμένο από τις θύμησες των παιδικών σου χρόνων.

Τότε ηματιά σου θα πέσει στην όμορφα φιλοτεχνημένη πινακίδα του και θα καταλάβεις… Είναι το θρυλικό «Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ».

Είναι αδύνατον να μπεις στο «Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ» και να μην αισθανθείς τις ιστορικές μνήμες να σε κατακλύζουν…

Ωστόσο, έχει καταφέρει πέραν του να είναι ένα από τα πιο ιστορικά καφέ της πόλης, να είναι ταυτόχρονα ένα μέρος που αγαπά τόσο ο νέος κόσμος όσο και οι πιο μεγάλοι, διατηρώντας το ύφος του αναλλοίωτο εδώ και χρόνια…

Βεβαίως, έχουν γίνει βελτιώσεις στον χώρο, οι οποίες όμως είναι πολύ προσεκτικά καμωμένες και ανεπαίσθητες, με μεγάλο σεβασμό στην ιστορία του.

Στο «Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ» περνάμε πάντοτε στιγμές μαγικές με καλούς φίλους και γέλια μέχρι πρωίας. Συνοδεία μας οι καφέδες, τα ποτά του, αλλά και τα φοβερά μεζεδάκια του.

Τα αγαπημένα μας είναι τα κρύα πιάτα του που συνοδεύουν τα εκπληκτικά κρασιά του, συμπληρώνοντας την υπέροχη αυτή εμπειρία!

Μία όαση καθημερινότητας, ένα γλυκό ταξίδι στον χρόνο, ένας κήπος που αγαπάμε και σίγουρα, ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης!

Διεύθυνση: Τζαχείλα 7, Επταπύργιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 245981

Η Πρίγκηπος

i-prighkipos.jpg

Η «Πρίγκηπος», το καφενείο σήμα κατατεθέν της περιοχής του Τουρκικού Προξενείου, στο νούμερο 22 της οδού Αποστόλου Παύλου, στους «πρόποδες» της Άνω Πόλης, δεν είναι ένας τυχαίος χώρος. Φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας με τη σημερινή του μορφή, ενώ η ίδια η επιχείρηση έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, οπότε κι έγινε γνωστή ως «Καφενείο του Καραμανλή».

Πριν από πολλά χρόνια, η περιοχή περιμετρικά του καφενείου «Η Πρίγκηπος», είχε μία εικόνα τελείως διαφορετική. Ήδη από τον 19ο αιώνα υπήρχε ένα μακρόστενο κατάστημα που, από τότε, λειτουργούσε ως καφενείο αποτελώντας ένα από τα μικρά καταστήματα που νοίκιαζε το «Ισλαχανέ», ως οικοτροφείο, για να έχει έσοδα για τις δράσεις του.

Η περιοχή εκκενώθηκε το 1922 και κατοικήθηκε από πρόσφυγες. Δύο αδέρφια με καταγωγή από τα Κούλα της Μανίσας και τα Σύλλατα της Καππαδοκίας, ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, έφτασαν το 1927 στη Θεσσαλονίκη και παρά τις κακουχίες που είχαν ζήσει ως πρώην αιχμάλωτοι, κατάφεραν να κάνουν μια νέα αρχή και να αγοράσουν, το 1929, εκείνο το παλιό καφενείο, που ονόμασαν «Ελπίς» και που έμεινε γνωστό ως «Καφενείο του Καραμανλή».

Το 1963 το καφενείο μεταφέρθηκε στη διπλανή νεόκτιστη οικοδομή, πέρασε πλέον στα χέρια του γιου του Μιχάλη, Πλάτωνα, έως το 1969 κι από τότε, άλλαξε διάφορα ονόματα. Έμεινε γνωστό είτε ως «Καφενείο του Θωμά», είτε ως «Καφενείο Τζόρνταν», μέχρι και το 1993, οπότε κι ανακαινίστηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή και το όνομα «Πρίγκηπος». Τότε ήταν που ο Κώστας Ντινούδης, ο Νίκος Δασκαλόπουλος κι ο Γιώργος Τσαναξίδης θέλησαν να αναβιώσουν το παλιό κοσμοπολίτικο Καφενείο της Ανατολής, ένα είδος που, στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτέλεσε σημείο συνεύρεσης των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων. Το 2003 εισήλθαν στην επιχείρηση ο Γιώργος Καραποστόλης κι ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, η τρίτη γενιά που κρατάει ζωντανό τον παραδοσιακό καφενέ, έναν από τους παλαιότερους της πόλης, με ιστορία που καλύπτει πάνω από έναν αιώνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 22, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 248188

Gallery Souvlakeri

gallery-souvlakeri.jpg

Είτε πρόκειται για χοιρινό, είτε για κοτόπουλο, είτε για προβατίνα ή κοντοσούβλι, ακόμη και γύρο, η σπεσιαλιτέ της «Gallery souvlakery» στην Άνω Πόλη, είναι οι σούβλες.

Νόστιμα κι εκλεκτά κρέατα ψήνονται όλη σχεδόν την ημέρα επάνω από τα κάρβουνα κι εσύ έχεις τη δυνατότητα να τα δοκιμάσεις τόσο επιλέγοντας κάτι στο χέρι, όσο και κάτω από τα πλατάνια της Πλατείας Αγίων Αναργύρων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει στο μενού. Από τα κλασσικά κρεατικά σε μερίδες και σάντουιτς, μέχρι burgers και club sandwich, ιδανικά για όλες τις ηλικίες.

Η πλατεία Αγίων Αναργύρων στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες και δροσερές της πόλης, ιδανική για γεύματα που μπορείς να απολαύσεις κάτω από τα πλατάνια της.

Στη «Gallery souvlakeri», που λειτουργεί από το 2019, μπορείς να βρεις όλα σχεδόν τα κρεατικά στη σούβλα, προετοιμασμένα με μεράκι, από τους ανθρώπους του καταστήματος.

Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι, αναμφισβήτητα, ο γύρος στα κάρβουνα, κάτι που σπάνια θα βρεις στην πόλη, το κοντοσούβλι κοτόπουλο, το πρόβειο κοντοσούβλι, το κλασσικό, παντός εποχής, χοιρινό.

Για εμάς ξεχωρίζουν σίγουρα το χειροποίητο και ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι βουτύρου και η χοιρινή, σταβλίσια σπαλομπριζόλα, αλλά και οι ποικιλίες που μπορείς να επιλέξεις, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που είναι στο τραπέζι σου.

Διεύθυνση: Χαρ. Μούσκου 4, Επταπύργιο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2311 267967


















Χρόνια τώρα η Άνω πόλη και τα Κάστρα θεωρούνται από όλους μας, μία από τις πιο αγαπημένες και ωραιότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης για έξοδο, είτε για καλό φαγητό, είτε για καφέ ή για ποτό και cocktails.

Άλλωστε με θέα όλη την πόλη από ψηλά, όλα μοιάζουν ομορφότερα.

Τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της, τα ιστορικά κάστρα της, οι υπέροχες πλατείες της, η μοναδική και τόσο ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, την καθιστούν ως μία από τις όμορφες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Εμείς φροντίσαμε να γνωρίσουμε από κοντά, να σου συστήσουμε και να σου προτείνουμε τα 10 + 1 από τα καλύτερα food & drink spots για την έξοδο με την παρέα σου στην Άνω πόλη, από τις παρυφές της έως τα ψηλότερα σημεία της.

Rediviva Cucina Povera

rediviva-cucina-povera1.jpg

Το καλοκαίρι έφτασε και στο «Rediviva Cucina Povera», στο νούμερο 70 της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην Άνω Πόλη, η παρουσία του γίνεται έντονα αισθητή. Όπως κάθε χρόνο. Στην πολύχρωμη, ολάνθιστη αυλή της, που με το που ο καιρός ανοίγει γίνεται ιδανικός προορισμός για απολαυστικά γεύματα μέρα και νύχτα, αισθάνεσαι τον χρόνο, λίγο, σαν να έχει σταματήσει.

Λίγο η περιοχή, λίγο η αισθητική, σίγουρα τα χειροποίητα προϊόντα, τα γεύματα εδώ θυμίζουν άλλες φορές παλιά ελληνική ταινία, άλλες τραπεζώματα σαν σε ταινία κάποιας άλλης μεσογειακής χώρας, είναι πάντως απόλυτα ξεχωριστά, σε σχέση με κάθε άλλο σημείο στην πόλη. Είτε πρόκειται για τα λαχταριστά θαλασσινά τους, είτε για κρέας, είτε για τα ευφάνταστα ορεκτικά, πάντα με ντόπια, συχνά μαζεμένα με το χέρι προϊόντα.

Στην υπερυψωμένη αυλή του αγαπημένου αυτού εστιατορίου, που άνοιξε το 2015 από μία παρέα φίλων, που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της και που, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη μορφή μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η αρχή δεν έγινε εκ του μη όντος, αλλά με ήδη βαθιά εμπειρία στις γεύσεις Ανατολής κι όχι μόνο. Και το κατάστημα ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με το χαρακτήρα του σημείου, την ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, λίγα μέτρα από τον πλάτανο σήμα – κατατεθέν της περιοχής και την οθωμανική βρύση του Μουράτ Β’.

Είναι πάντα, στολισμένο με λουλούδια. Ο λόγος για το υπερυψωμένο μπαλκόνι – αυλή του «Rediviva Cucina Povera», πλέον ανακαινισμένο, που δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν περαστικό. Τα πιάτα που φτάνουν εδώ, παρασκευάζονται πάντα με φροντίδα και μεράκι. Τα πάντα είναι φτιαγμένα, μάλιστα, από εποχιακά μόνο προϊόντα, για να αποπνέουν όλη τη φρεσκάδα της φύσης και τα πιάτα αλλάζουν συχνά, υπακούοντας στις επιταγές των 4 εποχών, αλλά και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400

Κουκίδα στα Κάστρα

sta-kastra1.jpg

Τι κάνει άραγε ένα μεζεδοπωλείο να ξεχωρίζει; Φυσικά, τα νόστιμα και καλομαγειρεμένα πιάτα, το όμορφο και καθαρό περιβάλλον, η καλή εξυπηρέτηση και στην περίπτωση του «Κουκίδα στα Κάστρα» έρχεται να προστεθεί και η υπέροχη τοποθεσία. Με θέα τα επιβλητικά τείχη της Άνω Πόλης, η «Κουκίδα στα Κάστρα» αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι για τους Θεσσαλονικείς.

Ανοιχτό από τις 11 το πρωί για καφεδάκι και όλη μέρα μέχρι τη 1 το βράδυ για τσίπουρο ή κρασάκι με μεζέ ή και για ένα απολαυστικό γεύμα ή δείπνο, το μεζεδοπωλείο «Κουκίδα στα Κάστρα» σερβίρει νοστιμιές με ψάρια και θαλασσινά κατά κύριο λόγο, αλλά έχει στο μενού του και επιλεγμένες προτάσεις σε κρεατικά.

Το μενού του «Κουκίδα στα Κάστρα» είναι παραδοσιακό, ελληνικό με φρέσκες θαλασσινές γεύσεις, που κάποιες φορές «πειράζονται» ελαφρώς για ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα δημοφιλή πιάτα στην «Κουκίδα στα Κάστρα» είναι το μερακλίδικο καπνιστό σκουμπρί πάνω σε μπαγκέτα με mesclun και σάλτσα Dijon, τα αχνιστά μύδια στην εποχή τους, ο υγράλατος μπακαλιάρος με πουρέ σκορδάτο, το φινετσάτο κριθαρότο γαρίδας με λάδι τρούφας, και το σχαράτο καλαμάρι με πλιγούρι και λαχανικά.

Φυσικά, σε ένα μεζεδοπωλείο με ειδίκευση στα ψάρια, θα βρείτε και φρέσκα ψάρια ημέρας τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τον εποχή και τον καιρό. Γαύρος, μαρίδα, κουτσομούρα, γαρίδα γάμπαρη, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια μπαίνουν στο τηγάνι ή στη σχάρα κατά βούληση δική σας και πρότασης του σεφ και έρχονται ζεστά και ζουμερά στο τραπέζι σας.

Κατά παραγγελία, μπορείτε να απολαύσετε με την παρέα σας και μεγάλο φρέσκο ψάρι που ιδανικά θα πλαισιώσετε με τα λαχταριστά ορεκτικά του μενού, όπως τη φάβα με καραμελωμένο χταπόδι, την τάρτα τυριών με mix λαχανικών και mix τυριών αλλά και τα μανιτάρια portobello στη σχάρα με κρέμα βαλσάμικου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγράφων 13, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 968968

Το Γεντί

1-xZjbn.jpg

Το εστιατόριο «Γεντί», στο Επταπύργιο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Γεντί Κουλέ – του μνημείου που χτίστηκε ως φρούριο από τους Παλαιολόγους και που, στη συνέχεια πήρε την οθωμανική του ονομασία που σημαίνει «Επτά Πύργοι» - μετρά 31 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς κρεατικά και θαλασσινά, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Έχοντας ανοίξει αρχικά ως ουζερί, το 1992, μετουσιώθηκε στη συνέχεια σε ένα εστιατόριο με πλήρες μενού, που καλύπτει όλη τη γκάμα των γεύσεων.

Το σημείο όπου βρίσκεται είναι ιστορικό, αφού, κατά τη λειτουργία του σημερινού μνημείου ως οθωμανικής φυλακής κάποτε, από εκεί περνούσαν καθημερινά οι συγγενείς των κρατουμένων, ενώ μια περιήγηση λίγο πιο δίπλα προσφέρει ταυτόχρονα και μία εντυπωσιακή θέα, που «βλέπει» σε όλη την πόλη.

Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το «Γεντί» έχει, επίσης, μεγάλη ιστορία, αφού άνοιξε το 1935, λειτουργώντας αρχικά ως πρατήριο άρτου και στη συνέχεια ως ένα από τα διασημότερα μπακάλικα της εποχής, μέχρι να γίνει, τη δεκαετία του ’90, το και στη συνέχεια το εστιατόριο, που είναι σήμερα.

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει φοιτητές, οικογένειες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη, μουσικοί όπως ο Μανώλης Μητσιάς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, γνωστές προσωπικότητες, τουρίστες και περιηγητές, που συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», τις καλύτερες γεύσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν στην περιοχή, με μία περιήγηση σε αυτήν.

Σήμερα, το «Γεντί» ανοίγει στις 11 το πρωί καθημερινά και μας προσφέρει από μεζεδάκια χειροποίητα, που φτιάχνονται αποκλειστικά επί τόπου, μέχρι εκλεκτά κρεατικά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που προέρχονται από το ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο «Αφρόψαρο», που λειτουργεί στην περιοχή των Συκεών.

Η κουζίνα είναι, κατά βάση, παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή, ελαφρώς μοντέρνα κι απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν αυθεντικές γεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 246495

Εκτός των Τειχών

ektos-ton-teichon.jpg

Μοναδικές γεύσεις Mediterranean & Greek Cuisine και ίσως το ωραιότερο city view της Θεσσαλονίκης!

Φιλικό και όμορφο περιβάλλον, με εξαιρετικό design, για να περάσεις όμορφες στιγμές μαζί με την παρέα σου με θέα που κόβει την ανάσα και την Θεσσαλονίκη από ψηλά να αποκτά μια μαγική διάσταση.

Το menu μεσογειακό, με γνώριμες γεύσεις ελαφρώς “πειραγμένο”, δημιουργικά διαφοροποιημένο, τόσο όσο, για να μεταμορφωθεί το απλό πιάτο σε γευστική εμπειρία…

Από το μεσημέρι, για ένα διάλλειμα από το βαρύ σου πρόγραμμα, ένα τσιπουράκι για να ξεχαστείς ή για μια γαστρονομική εξόρμηση… μέχρι το βράδυ, απολαμβάνεις με την παρέα, μοναδικές γεύσεις, μεθυστικά αρώματα, απίστευτη θέα και εξυπηρέτηση που σου υπόσχεται ότι φεύγοντας θα έχεις προσθέσει ακόμα μια ανάμνηση γύρω από ένα τραπέζι!

Διεύθυνση: Λεωφόρος Όχι 2, Άγιος Παύλος, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 249664

Ουζερί Τσινάρι

tsinari.jpg

Ανεβαίνοντας την οδό Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, τον πιο ομαλό ίσως δρόμο για να φτάσει κανείς στο Ουζερί «Τσινάρι» όπως ανεβαίνει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, απολαμβάνει εικόνες του προπομπού της Άνω Πόλης και ξέρει ότι, μόλις θα φτάσει στο νούμερο 72, θα συναντήσει ένα από τα πιο παραδοσιακά σημεία εστίασης της πόλης.

Παλιά, αγαπημένη, γραφική ταβέρνα το «Τσινάρι», πάντα αξίζει μίας επίσκεψης, ακόμη και μόνο για την τοποθεσία αλλά και για το ίδιο το μαγαζί. Σε μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Ουζερί «Τσινάρι» έχει θρέψει γενιές και συνεχίζει να το κάνει.

«Τσινάρι» («Cinar») στην τουρκική γλώσσα, σημαίνει μικρό κλαδί πλατάνου και το ουζερί αυτό, συνδέεται σίγουρα με την ιστορία του πλατάνου που σκιάζει τη βρύση, ακριβώς απέναντι από το κτήριό του.

Έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά το 1885 από Τούρκο ιδιοκτήτη, το «Τσινάρι» πέρασε το 1923 σε χέρια Ελλήνων ιδιοκτητών κι έφτασε να γίνει, μέσα τις δεκαετίες, ένα από τα πιο ιστορικά ουζερί της πόλης, με όλα τα παραδοσιακά πιάτα που αναζητά κανείς και που θα βρει καθημερινά στον κατάλογό του.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Ουζερί «Τσινάρι», που έχουν αναλάβει τη διεύθυνσή του από το 1993, διατηρούν πιστά την παράδοση του καταστήματος, με σεβασμό στο διατηρητέο κτήριο που έχει παραμείνει ακριβώς όπως ήταν στα χρώματα και τους χώρους – λουλακί σχεδόν, να θυμίζει… «καράβι» με το εξωτερικό του μπαλκόνι και τη θέα του – και φυσικά σε ό,τι περιλαμβάνει ο ευρύς κατάλογος σε πιάτα.

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 72, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 284028

Προπύλαιον

1-8cq8B.jpg

Αν υπάρχει ένα σημείο στην Άνω Πόλη, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, ένα νόστιμο σνακ ή το ποτό του συνοδεία όμορφων μελωδιών και με σχεδόν πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη – παλιά και νέα πόλη – αυτό είναι το «Προπύλαιον», το cafe - bistrot - live stage στην Επταπυργίου, που μετράει ήδη 25 χρόνια ζωής, όντας από τα παλαιότερα καταστήματα της περιοχής.

Μπροστά ακριβώς από τον Πύργο Τριγωνίου – το γνωστό σε όλους Πυροβολείο – μπορεί να μας προσφέρει όμορφες στιγμές για brunch, σε ένα περιβάλλον που θα μας χαλαρώσει, όπου και να κοιτάξουμε: είτε στην πλευρά των τειχών, είτε προς αυτή της θάλασσας, με θέα σε όλη την πόλη και το Θερμαϊκό.

Από το 1997 λειτουργεί το «Προπύλαιον» στην Επταπυργίου 130, μπροστά από τον Πύργο Τριγωνίου. Κι αν δεν έχουν περάσει από τα τραπέζια και τους χώρους του κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κάθε ηλικίας, επισκέπτες από άλλες περιοχές ή από χώρες του εξωτερικού, καλλιτέχνες που παίζουν ζωντανά στη μουσική του σκηνή, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη ήταν, εξ’ αρχής, το να δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο χώρο στην Άνω Πόλη κι αυτό, το έχει σίγουρα καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο το ότι, κάθε καλοκαίρι ειδικά συγκεντρώνει πολύ τουρισμό κι αποτελεί, από μόνο του, έναν μικρό πόλο έλξης της ευρύτερης περιοχής.

Το φωτεινό σημείο όπου βρίσκεται, από τα πιο ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης, είναι ιδανικό για στάση για οποιονδήποτε τυχαίνει να περνά έστω από εκεί, για να απολαύσει από έναν καφέ της αρεσκείας του – προτείνουμε σίγουρα τον μερακλήδικο ελληνικό τους - μέχρι οτιδήποτε άλλο τον τραβήξει από το μενού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταπυργίου 130, Άνω Πόλη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 202495

Byzantio Sky Bar-Bistrot

byzantio-sky-bar1.jpg

Το Byzantio Sky Bar-Bistrot είναι ένας από τους πλέον ειδυλλιακούς χώρους για κάθε στιγμή της ημέρας, σε μία από τις κορυφαίες τοποθεσίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης – τα Κάστρα. Η πανοραμική του θέα σε όλη την πόλη σε συνδυασμό με τις μοναδικές γεύσεις που μας χαρίζει κάθε φορά, το καθιστούν δικαιωματικά στην κορυφή των προτιμήσεών μας.

Το Byzantio Sky Bar-Bistrot είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το 1979. Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Σαμαράς αποφάσισε τότε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο χώρο, αποτυπώνοντας σε αυτόν όλα τα αξέχαστα ταξίδια που έκανε ο ίδιος και την έμπνευση που αποκόμισε από αυτά. Γι’ αυτό και ο εσωτερικός χώρος του Byzantio Sky Bar-Bistrot θα σας θυμίσει αυστριακό σαλέ…

Λίγο αργότερα, αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη ταράτσα στην πόλη που θα σερβίρει καφέ, καταφέρνοντας να καινοτομήσει και να αφήσει τη δική του σφραγίδα στην εστίαση της Θεσσαλονίκης.

Από το 2017 το Byzantio λειτουργεί πλέον και ως bistrot, καθώς πέρα από τους αρωματικούς καφέδες και τη μεγάλη ποικιλία ποτών του, μας προσφέρει και μία μεγάλη γκάμα γευστικών απολαύσεων και μάλιστα, χειροποίητων! Η εν λόγω γευστική προσθήκη αποτελεί καινοτομία της νέας γενιάς του καταστήματος, που με το ταλέντο και την όρεξή τους μεγαλώνουν όλο και περισσότερο την επιχείρησή τους.

Το Byzantio Sky Bar-Bistrot είναι ίσως ένας από τους πιο ιδανικούς χώρους για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, καθώς ο καφές και το brunch σας συνοδεύονται από τη μαγεία του Θερμαϊκού και τον ατέρμονο ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταπυργίου 102, Επταπύργιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 209872

Melkiades Café Bar

melkiades-cafe-bar1.jpg

«Μια γενιά ανθρώπων, ταξιδευτές με σπίτι τους το δρόμο. Ένας από αυτούς ο «MELKIADES», σκοτεινός και μοναχικός, αποφάσισε να φτιάξει ένα μέρος όμοιο του. Το όνομα του παραπέμπει σε μια ιστορία 27 περίπου ετών. Η μυστηριώδης αυτή φιγούρα από το παρελθόν άλλαξε πρόσωπο». Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το all day cafe bar «Melkiades», που βρίσκεται στη Άνω Πόλη.

Ένα στέκι για όσους επιθυμούν να βρουν ένα καινούργιο σημείο αναφοράς και μια παρέα διαφορετική, όπως μας υπόσχονται οι άνθρωποι του. Πρόσφατα ο χώρος ανακαινίστηκε, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και μεγάλωσε λίγο ακόμα. Η θέα παραμένει μαγευτική και η εξυπηρέτηση άψογη.

Το «Melkiades Café Bar» είναι ένα all day στέκι, όπου κανείς μπορεί το πρωί να απολαύσει τον καφέ του και αργότερα το ποτό του. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, προσφέρει ό,τι χρειάζεται κανείς για να χαλαρώσει, πλάι στα τείχη, πάνω από την πόλη.

Για καφέ ή ποτό, οι επιλογές είναι απολαυστικές, ενώ δεν λείπουν από τον κατάλογο και τα απαραίτητα συνοδευτικά.

Γευστικά σνακ όπως τοστ, κλαμπ σάντουιτς, hot dog, burger, ακόμα και αυγά με πατάτες, μπορείτε να τα απολαύσετε ως πρωινό ή ως συνοδευτικό για το ποτό σας.

Φυσικά, στο «Melkiades Café Bar», επειδή γνωρίζουν από καλή φιλοξενία, θα σας τρατάρουν και οι ίδιοι μαζί με το ποτό σας, ως καλοί οικοδεσπότες.

Το τάβλι στο παρεϊστικο αυτό στέκι έχει την τιμητική του. Αν είστε λάτρεις του… σπορ, στο «Melkiades Café Bar» θα βρείτε τον χώρο σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Όχι 5, Άνω Πόλη - Κάστρα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 248412

Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ

kafe-aithrio.jpg

Καθώς περπατάς στα καλντερίμια της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, θαυμάζοντας κτίσματα, χρώματα και αρώματα, θα δεις ανηφορίζοντας για την είσοδο του Επταπυργίου, ή αλλιώς του Γεντί Κουλέ, στα αριστερά σου ένα χώρο βγαλμένο από κάποιο παραμύθι, βγαλμένο από τις θύμησες των παιδικών σου χρόνων.

Τότε ηματιά σου θα πέσει στην όμορφα φιλοτεχνημένη πινακίδα του και θα καταλάβεις… Είναι το θρυλικό «Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ».

Είναι αδύνατον να μπεις στο «Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ» και να μην αισθανθείς τις ιστορικές μνήμες να σε κατακλύζουν…

Ωστόσο, έχει καταφέρει πέραν του να είναι ένα από τα πιο ιστορικά καφέ της πόλης, να είναι ταυτόχρονα ένα μέρος που αγαπά τόσο ο νέος κόσμος όσο και οι πιο μεγάλοι, διατηρώντας το ύφος του αναλλοίωτο εδώ και χρόνια…

Βεβαίως, έχουν γίνει βελτιώσεις στον χώρο, οι οποίες όμως είναι πολύ προσεκτικά καμωμένες και ανεπαίσθητες, με μεγάλο σεβασμό στην ιστορία του.

Στο «Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ» περνάμε πάντοτε στιγμές μαγικές με καλούς φίλους και γέλια μέχρι πρωίας. Συνοδεία μας οι καφέδες, τα ποτά του, αλλά και τα φοβερά μεζεδάκια του.

Τα αγαπημένα μας είναι τα κρύα πιάτα του που συνοδεύουν τα εκπληκτικά κρασιά του, συμπληρώνοντας την υπέροχη αυτή εμπειρία!

Μία όαση καθημερινότητας, ένα γλυκό ταξίδι στον χρόνο, ένας κήπος που αγαπάμε και σίγουρα, ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης!

Διεύθυνση: Τζαχείλα 7, Επταπύργιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 245981

Η Πρίγκηπος

i-prighkipos.jpg

Η «Πρίγκηπος», το καφενείο σήμα κατατεθέν της περιοχής του Τουρκικού Προξενείου, στο νούμερο 22 της οδού Αποστόλου Παύλου, στους «πρόποδες» της Άνω Πόλης, δεν είναι ένας τυχαίος χώρος. Φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας με τη σημερινή του μορφή, ενώ η ίδια η επιχείρηση έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, οπότε κι έγινε γνωστή ως «Καφενείο του Καραμανλή».

Πριν από πολλά χρόνια, η περιοχή περιμετρικά του καφενείου «Η Πρίγκηπος», είχε μία εικόνα τελείως διαφορετική. Ήδη από τον 19ο αιώνα υπήρχε ένα μακρόστενο κατάστημα που, από τότε, λειτουργούσε ως καφενείο αποτελώντας ένα από τα μικρά καταστήματα που νοίκιαζε το «Ισλαχανέ», ως οικοτροφείο, για να έχει έσοδα για τις δράσεις του.

Η περιοχή εκκενώθηκε το 1922 και κατοικήθηκε από πρόσφυγες. Δύο αδέρφια με καταγωγή από τα Κούλα της Μανίσας και τα Σύλλατα της Καππαδοκίας, ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, έφτασαν το 1927 στη Θεσσαλονίκη και παρά τις κακουχίες που είχαν ζήσει ως πρώην αιχμάλωτοι, κατάφεραν να κάνουν μια νέα αρχή και να αγοράσουν, το 1929, εκείνο το παλιό καφενείο, που ονόμασαν «Ελπίς» και που έμεινε γνωστό ως «Καφενείο του Καραμανλή».

Το 1963 το καφενείο μεταφέρθηκε στη διπλανή νεόκτιστη οικοδομή, πέρασε πλέον στα χέρια του γιου του Μιχάλη, Πλάτωνα, έως το 1969 κι από τότε, άλλαξε διάφορα ονόματα. Έμεινε γνωστό είτε ως «Καφενείο του Θωμά», είτε ως «Καφενείο Τζόρνταν», μέχρι και το 1993, οπότε κι ανακαινίστηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή και το όνομα «Πρίγκηπος». Τότε ήταν που ο Κώστας Ντινούδης, ο Νίκος Δασκαλόπουλος κι ο Γιώργος Τσαναξίδης θέλησαν να αναβιώσουν το παλιό κοσμοπολίτικο Καφενείο της Ανατολής, ένα είδος που, στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτέλεσε σημείο συνεύρεσης των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων. Το 2003 εισήλθαν στην επιχείρηση ο Γιώργος Καραποστόλης κι ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, η τρίτη γενιά που κρατάει ζωντανό τον παραδοσιακό καφενέ, έναν από τους παλαιότερους της πόλης, με ιστορία που καλύπτει πάνω από έναν αιώνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 22, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 248188

Gallery Souvlakeri

gallery-souvlakeri.jpg

Είτε πρόκειται για χοιρινό, είτε για κοτόπουλο, είτε για προβατίνα ή κοντοσούβλι, ακόμη και γύρο, η σπεσιαλιτέ της «Gallery souvlakery» στην Άνω Πόλη, είναι οι σούβλες.

Νόστιμα κι εκλεκτά κρέατα ψήνονται όλη σχεδόν την ημέρα επάνω από τα κάρβουνα κι εσύ έχεις τη δυνατότητα να τα δοκιμάσεις τόσο επιλέγοντας κάτι στο χέρι, όσο και κάτω από τα πλατάνια της Πλατείας Αγίων Αναργύρων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει στο μενού. Από τα κλασσικά κρεατικά σε μερίδες και σάντουιτς, μέχρι burgers και club sandwich, ιδανικά για όλες τις ηλικίες.

Η πλατεία Αγίων Αναργύρων στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες και δροσερές της πόλης, ιδανική για γεύματα που μπορείς να απολαύσεις κάτω από τα πλατάνια της.

Στη «Gallery souvlakeri», που λειτουργεί από το 2019, μπορείς να βρεις όλα σχεδόν τα κρεατικά στη σούβλα, προετοιμασμένα με μεράκι, από τους ανθρώπους του καταστήματος.

Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι, αναμφισβήτητα, ο γύρος στα κάρβουνα, κάτι που σπάνια θα βρεις στην πόλη, το κοντοσούβλι κοτόπουλο, το πρόβειο κοντοσούβλι, το κλασσικό, παντός εποχής, χοιρινό.

Για εμάς ξεχωρίζουν σίγουρα το χειροποίητο και ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι βουτύρου και η χοιρινή, σταβλίσια σπαλομπριζόλα, αλλά και οι ποικιλίες που μπορείς να επιλέξεις, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που είναι στο τραπέζι σου.

Διεύθυνση: Χαρ. Μούσκου 4, Επταπύργιο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2311 267967


















ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία