Restaurants

Το «Γεντί» στο Επταπύργιο: Μεζέδες κάθε είδους και για κάθε περίσταση, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Άνω Πόλης

Νόστιμα κρεατικά κι εκλεκτά θαλασσινά με θέα το Γεντί Κουλέ

 31/03/2023 12:20

Το «Γεντί» στο Επταπύργιο: Μεζέδες κάθε είδους και για κάθε περίσταση, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Άνω Πόλης

Το εστιατόριο «Γεντί», στο Επταπύργιο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Γεντί Κουλέ – του μνημείου που χτίστηκε ως φρούριο από τους Παλαιολόγους και που, στη συνέχεια πήρε την οθωμανική του ονομασία που σημαίνει «Επτά Πύργοι» - μετρά 31 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς κρεατικά και θαλασσινά, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Έχοντας ανοίξει αρχικά ως ουζερί, το 1992, μετουσιώθηκε στη συνέχεια σε ένα εστιατόριο με πλήρες μενού, που καλύπτει όλη τη γκάμα των γεύσεων.

2-86GJ1.jpg

Το σημείο όπου βρίσκεται είναι ιστορικό, αφού, κατά τη λειτουργία του σημερινού μνημείου ως οθωμανικής φυλακής κάποτε, από εκεί περνούσαν καθημερινά οι συγγενείς των κρατουμένων, ενώ μια περιήγηση λίγο πιο δίπλα προσφέρει ταυτόχρονα και μία εντυπωσιακή θέα, που «βλέπει» σε όλη την πόλη.

Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το «Γεντί» έχει, επίσης, μεγάλη ιστορία, αφού άνοιξε το 1935, λειτουργώντας αρχικά ως πρατήριο άρτου και στη συνέχεια ως ένα από τα διασημότερα μπακάλικα της εποχής, μέχρι να γίνει, τη δεκαετία του ’90, το και στη συνέχεια το εστιατόριο, που είναι σήμερα.

3-VN9Qw.jpg
4-mqjAV.jpg

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει φοιτητές, οικογένειες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη, μουσικοί όπως ο Μανώλης Μητσιάς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, γνωστές προσωπικότητες, τουρίστες και περιηγητές, που συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», τις καλύτερες γεύσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν στην περιοχή, με μία περιήγηση σε αυτήν.

5-Q16uh.jpg
6-Rf7Yv.jpg

Χειροποίητοι μεζέδες

Σήμερα, το «Γεντί» ανοίγει στις 11 το πρωί καθημερινά και μας προσφέρει από μεζεδάκια χειροποίητα, που φτιάχνονται αποκλειστικά επί τόπου, μέχρι εκλεκτά κρεατικά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που προέρχονται από το ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο «Αφρόψαρο», που λειτουργεί στην περιοχή των Συκεών.

Η κουζίνα είναι, κατά βάση, παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή, ελαφρώς μοντέρνα κι απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν αυθεντικές γεύσεις.

7-0Q6bg.jpg

Ντολμαδάκια, τυρομπουκιές, μελιτζανοκροκέτες, παστουρμάς μπουρέκ Δράμας και σουτζούκι Καισαρείας, ψητή μελιτζάνα, επιλεγμένα τυριά, Λήμνου, Μετσόβου, Ημαθίας, Καστοριάς, όλα τοπικά προϊόντα, είναι κάποια μόνο από τα λαχταριστά ορεκτικά που βγαίνουν στα τραπέζια του «Γεντί», ενώ δε λείπουν όσπρια, λαδερά και μαγειρευτά, για όποιον θέλει πιο «σπιτική» κουζίνα.

8-YfSyD.jpg
9-sFyxk.jpg
10-ulpVp.jpg
11-skUNX.jpg

Λαχταριστά κρεατικά, φρέσκα θαλασσινά…

Στα κρεατικά ξεχωρίζουν το μοσχάρι με μελιτζάνα, το τσιγαριαστό αρνάκι και το χοιρινό κότσι στο φούρνο ή το οσομπούκο, μοσχαρίσιο κότσι, που λιώνει στο στόμα, ενώ το χειμώνα, καθημερινά, το menu περιλαμβάνει και ζουμερό, σταμνάτο αγριογούρουνο.

12-bSk3k.jpg
13-VKIqs.jpg
14-dVaVO.jpg
15-HMuHI.jpg
16-3BDrU.jpg

Στα θαλασσινά, πάλι, στα οποία η ποιότητα είναι εγγυημένη – περιλαμβάνουν νόστιμο μυδοπίλαφο, σουπιές, χταπόδι ψητό, καλαμάρι ψητό ή τηγανιτό, τραγανές γαρίδες, όλα ιδανικά ειδικά για την άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά και για περιόδους νηστείας.

17-dEIEX.jpg
18-9GzZe.jpg
19-Y4JLL.jpg

Στους πιο «μερακλήδικους» μεζέδες, ο γαύρος μαρινάτος αλά Γεντί, η τσιροσαλάτα με λαδόξυδο, η βραστή γλώσσα μόσχου.

…συνοδεία μουσικής

Γεύσεις καθαρές, ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που συνοδεύονται τακτικά, από ζωντανή ελληνική μουσική. Ανάλογα με την ημέρα, θα ακούσουμε ρεμπέτικα, ελαφρολαϊκά και σμυρνέικα (κάθε Πέμπτη και Παρασκευή), λαϊκά (κάθε Σάββατο), έντεχνα (κάθε Τρίτη και Τετάρτη), λαϊκά και ρεμπέτικα (κάθε Κυριακή μεσημέρι) με το κέφι να ανάβει στα τραπέζια, συνοδείας και των επιλογών από τη μεγάλη ποικιλία σε ελληνικούς οίνους, τσίπουρα και ούζα, που προσφέρει το κατάστημα.

Και για γλυκό, στο τέλος κάθε γεύματος, χειροποίητος χαλβάς σιμιγδαλένιος, γλυκό κυδώνι, κρέμα καραμελέ, panna cotta, παραδοσιακά σιροπιαστά, Armenonville, ποικιλία γεύσεων κι αρωμάτων, για να μείνει η καλύτερη επίγευση, από κάθε τι που έχουμε δοκιμάσει.

Καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές, που μας γυρίζουν πίσω σε γευστικές αναμνήσεις, σε ένα περιβάλλον ζεστό, παραδοσιακά διακοσμημένο, με πράσινους τοίχους και εικόνες από την Παλιά Θεσσαλονίκη. Όπως ταιριάζει, σε ένα μικρό, παραδοσιακό εστιατόριο, με «άρωμα» κουτουκιού.

20-5UIaS.jpg
21-FWnxY.jpg

Tip 1: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, είναι καλό να κάνουμε κράτηση στο «Γεντί», καθώς γεμίζει κόσμο.

Tip 2: Τα προϊόντα του καταλόγου του εστιατορίου, διατίθενται και μέσω Box.


Διεύθυνση: Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 246495

Website

Facebook





Το εστιατόριο «Γεντί», στο Επταπύργιο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Γεντί Κουλέ – του μνημείου που χτίστηκε ως φρούριο από τους Παλαιολόγους και που, στη συνέχεια πήρε την οθωμανική του ονομασία που σημαίνει «Επτά Πύργοι» - μετρά 31 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς κρεατικά και θαλασσινά, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Έχοντας ανοίξει αρχικά ως ουζερί, το 1992, μετουσιώθηκε στη συνέχεια σε ένα εστιατόριο με πλήρες μενού, που καλύπτει όλη τη γκάμα των γεύσεων.

2-86GJ1.jpg

Το σημείο όπου βρίσκεται είναι ιστορικό, αφού, κατά τη λειτουργία του σημερινού μνημείου ως οθωμανικής φυλακής κάποτε, από εκεί περνούσαν καθημερινά οι συγγενείς των κρατουμένων, ενώ μια περιήγηση λίγο πιο δίπλα προσφέρει ταυτόχρονα και μία εντυπωσιακή θέα, που «βλέπει» σε όλη την πόλη.

Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το «Γεντί» έχει, επίσης, μεγάλη ιστορία, αφού άνοιξε το 1935, λειτουργώντας αρχικά ως πρατήριο άρτου και στη συνέχεια ως ένα από τα διασημότερα μπακάλικα της εποχής, μέχρι να γίνει, τη δεκαετία του ’90, το και στη συνέχεια το εστιατόριο, που είναι σήμερα.

3-VN9Qw.jpg
4-mqjAV.jpg

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει φοιτητές, οικογένειες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη, μουσικοί όπως ο Μανώλης Μητσιάς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, γνωστές προσωπικότητες, τουρίστες και περιηγητές, που συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», τις καλύτερες γεύσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν στην περιοχή, με μία περιήγηση σε αυτήν.

5-Q16uh.jpg
6-Rf7Yv.jpg

Χειροποίητοι μεζέδες

Σήμερα, το «Γεντί» ανοίγει στις 11 το πρωί καθημερινά και μας προσφέρει από μεζεδάκια χειροποίητα, που φτιάχνονται αποκλειστικά επί τόπου, μέχρι εκλεκτά κρεατικά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που προέρχονται από το ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο «Αφρόψαρο», που λειτουργεί στην περιοχή των Συκεών.

Η κουζίνα είναι, κατά βάση, παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή, ελαφρώς μοντέρνα κι απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν αυθεντικές γεύσεις.

7-0Q6bg.jpg

Ντολμαδάκια, τυρομπουκιές, μελιτζανοκροκέτες, παστουρμάς μπουρέκ Δράμας και σουτζούκι Καισαρείας, ψητή μελιτζάνα, επιλεγμένα τυριά, Λήμνου, Μετσόβου, Ημαθίας, Καστοριάς, όλα τοπικά προϊόντα, είναι κάποια μόνο από τα λαχταριστά ορεκτικά που βγαίνουν στα τραπέζια του «Γεντί», ενώ δε λείπουν όσπρια, λαδερά και μαγειρευτά, για όποιον θέλει πιο «σπιτική» κουζίνα.

8-YfSyD.jpg
9-sFyxk.jpg
10-ulpVp.jpg
11-skUNX.jpg

Λαχταριστά κρεατικά, φρέσκα θαλασσινά…

Στα κρεατικά ξεχωρίζουν το μοσχάρι με μελιτζάνα, το τσιγαριαστό αρνάκι και το χοιρινό κότσι στο φούρνο ή το οσομπούκο, μοσχαρίσιο κότσι, που λιώνει στο στόμα, ενώ το χειμώνα, καθημερινά, το menu περιλαμβάνει και ζουμερό, σταμνάτο αγριογούρουνο.

12-bSk3k.jpg
13-VKIqs.jpg
14-dVaVO.jpg
15-HMuHI.jpg
16-3BDrU.jpg

Στα θαλασσινά, πάλι, στα οποία η ποιότητα είναι εγγυημένη – περιλαμβάνουν νόστιμο μυδοπίλαφο, σουπιές, χταπόδι ψητό, καλαμάρι ψητό ή τηγανιτό, τραγανές γαρίδες, όλα ιδανικά ειδικά για την άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά και για περιόδους νηστείας.

17-dEIEX.jpg
18-9GzZe.jpg
19-Y4JLL.jpg

Στους πιο «μερακλήδικους» μεζέδες, ο γαύρος μαρινάτος αλά Γεντί, η τσιροσαλάτα με λαδόξυδο, η βραστή γλώσσα μόσχου.

…συνοδεία μουσικής

Γεύσεις καθαρές, ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που συνοδεύονται τακτικά, από ζωντανή ελληνική μουσική. Ανάλογα με την ημέρα, θα ακούσουμε ρεμπέτικα, ελαφρολαϊκά και σμυρνέικα (κάθε Πέμπτη και Παρασκευή), λαϊκά (κάθε Σάββατο), έντεχνα (κάθε Τρίτη και Τετάρτη), λαϊκά και ρεμπέτικα (κάθε Κυριακή μεσημέρι) με το κέφι να ανάβει στα τραπέζια, συνοδείας και των επιλογών από τη μεγάλη ποικιλία σε ελληνικούς οίνους, τσίπουρα και ούζα, που προσφέρει το κατάστημα.

Και για γλυκό, στο τέλος κάθε γεύματος, χειροποίητος χαλβάς σιμιγδαλένιος, γλυκό κυδώνι, κρέμα καραμελέ, panna cotta, παραδοσιακά σιροπιαστά, Armenonville, ποικιλία γεύσεων κι αρωμάτων, για να μείνει η καλύτερη επίγευση, από κάθε τι που έχουμε δοκιμάσει.

Καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές, που μας γυρίζουν πίσω σε γευστικές αναμνήσεις, σε ένα περιβάλλον ζεστό, παραδοσιακά διακοσμημένο, με πράσινους τοίχους και εικόνες από την Παλιά Θεσσαλονίκη. Όπως ταιριάζει, σε ένα μικρό, παραδοσιακό εστιατόριο, με «άρωμα» κουτουκιού.

20-5UIaS.jpg
21-FWnxY.jpg

Tip 1: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, είναι καλό να κάνουμε κράτηση στο «Γεντί», καθώς γεμίζει κόσμο.

Tip 2: Τα προϊόντα του καταλόγου του εστιατορίου, διατίθενται και μέσω Box.


Διεύθυνση: Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 246495

Website

Facebook





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία