ΑΠΟΨΕΙΣ

Όχι άλλους «χαρισματικούς» και μάστορες του TikTok

 09/06/2024 18:00

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο και συνήθως οι δημοκοπήσεις δεν πέφτουν έξω. Ας πούμε, λοιπόν, ότι έτσι θα έχουν τα πράγματα. Τι θα σημαίνει αυτό για το ΠΑΣΟΚ, εκτός από κάποια αντίληψη περί γοήτρου;

Τίποτε! Τίποτε δεν αλλάζει εάν το ΠΑΣΟΚ πάρει μία μονάδα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έχουν προ πολλού πάψει να εφάπτονται. Για την ακρίβεια, από τότε που το ΠΑΣΟΚ μάτωσε για να διασώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οπότε τα μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα των αυριανιστών και των εξουσιολατρών το εγκατέλειψαν, πέρασαν απέναντι και αγκαλιάστηκαν με εκείνους που θα καταργούσαν τα Μνημόνια «με ένα νόμο και με ένα άρθρο» ώστε να συνεχιστεί η ευημερία με δανεικά. Αυτή υπήρξε κατά βάσιν η μετακίνηση που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4,60 % του 2009 και τον πήγε στο 36,34% του 2015 και στο παρά μισό της αυτοδυναμίας και συρρίκνωσε το ΠΑΣΟΚ από το 43,92% σε 4,68%. Και επειδή δεν τολμούσαν να ομολογήσουν το κίνητρο ούτε στον εαυτό τους, μας ζάλισαν τον έρωτα ότι έφυγαν επειδή το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο ΓΑΠ έπαιρνε γραμμή από τον Στρος Καν. Ίδιο κίνητρο είχαν και οι λαϊκοδεξιοί που ανακάλυψαν την κρυφή γοητεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι εκείνοι σάλταραν με ενδιάμεση σκάλα τους ΑΝΕΛ.

Έκτοτε, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν συναντήθηκαν πουθενά. Βρέθηκαν σταθερά απέναντι παρά τα προξενιά που επιχειρήθηκαν, σε διάφορες συγκυρίες, πάντα με την επίκληση της «ενότητας της Κεντροαριστεράς» (ή κάτι τέτοιο). Όταν πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες δεν υπήρχε αφέλεια, υπήρχαν πολιτικός τυχοδιωκτισμός και υστεροβουλία -κάποιοι έψαχναν θέσεις εξουσίας και ήλπιζαν ότι ένα τέτοιο συνοθύλευμα μπορούσε να κατακτήσει κυβερνητική θέση και να μοιράσει αξιώματα. Το πράγμα δεν προχώρησε και οι «γέφυρες» έμειναν στις σκαλωσιές όχι από κάποιο γινάτι αλλά επειδή τα δύο κόμματα χωρίζει χάος. Ο κόσμος που παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ όταν έπεφταν οι σφαίρες σαν το χαλάζι αποστρέφεται ό,τι αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα για λόγους πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασελάκη για λόγους αισθητικής και, πάντως, αμφότεροι για λόγους ηθικής.

Εάν ποτέ πέρασε από το μυαλό του ΠΑΣΟΚ να φέρει πίσω εκείνους που το εγκατέλειψαν στα δύσκολα, πολύ κακώς πέρασε. Δεν θα επιστρέψουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βιότοπός τους. ΣΥΡΙΖΑ ήταν και τη δεκαετία του ’80, απλώς τότε δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ για να το ξέρουν. «Πρασινοφρουροί» ήταν οι άνθρωποι, καμία σχέση δεν είχαν με τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας Και αν τυχόν κάποιοι επιστρέψουν, αυτό θα είναι μαύρο μαντάτο. Θα σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ φύρανε αρκετά ώστε να τους ταιριάζει. Το ΠΑΣΟΚ μίκρυνε μεν αλλά ξεσκαρτάρισε, ομογενοποιήθηκε. Και το ζητούμενο σήμερα, δεν είναι να φουσκώσει μαζεύοντας κάθε καρυδιάς καρύδι. Είναι να κατοχυρώσει τον πυρήνα που έμεινε σταθερός, να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό -εκσυγχρονιστικό παρελθόν του και να προσελκύσει νέο κόσμο που σέβεται αυτές τις αξίες. Υπάρχει και τέτοιος!

Σοβαρή αντιπολίτευση έκανε το ΠΑΣΟΚ σε γενικές γραμμές. Κάποιες παραφωνίες, όπως το συντονισμό με τη συνωμοσιολογία και την τερατολογία των Τεμπών, ας τις πάρει το ποτάμι. Ούτε χρειάζεται «χαρισματικό» ηγέτη, δηλαδή κάποιον όπως ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης, ο Βελόπουλος, η Κωνσταντοπούλου ή ο Κασελάκης, παραμυθάδες, «παγώνια» και μάστορες του TikTok. Ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι να προστατεύσει το ήθος, την ουσία και το ύφος της πολιτικής. Φαίνεται συντηρητικό και μονότονο αλλά είναι σοβαρό και υπεύθυνο. Και κάπου θα βγάλει. Ελπίζουμε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.06.2024

Δημοφιλείς Απόψεις