ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα

 04/06/2024 10:00

Μόνο προεκλογική δεν είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην κοινωνία μόλις μία εβδομάδα πριν την κάλπη των ευρωεκλογών. Ποδοσφαιρικά και μπασκετικά υπάρχει βέβαια πανηγυρικό κλίμα, με τους φίλους του Ολυμπιακού να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για την ιστορική κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, του Παναθηναϊκού για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ και του ΠΑΟΚ για την συγκλονιστική κατάκτηση του πρωταθλήματος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν σαν κοινωνία στα δημοφιλή αθλήματα, συζητάμε για τον καιρό και την ζέστη αυτού του καλοκαιριού, σχεδιάζουμε τις διακοπές μας όσοι μπορούμε να κάνουμε διακοπές και για την ταμπακέρα των ημερών, την πρόκληση των ευρωεκλογών, σχεδόν σιωπή, για την ακρίβεια αδιαφορία στα περισσότερα τμήματα της κοινωνίας. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αγωνιούν, ενδιαφέρονται και δίνουν κρίσιμο χαρακτήρα στη ψήφο της ερχόμενης Κυριακής. Και δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς και υποψήφιους αλλά σε όσους η πολιτική είναι διαχρονικά τρόπος ζωής.

Δεν θεωρώ ότι την τελευταία εβδομάδα μπορεί να προκύψει κάτι συγκλονιστικό που να αλλάξει αυτό που περιέγραψα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το ποσοστό αποχής θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν αυτοί που σιωπούν όλες αυτές τις μέρες. Και είναι θέμα κλικ, αντίδρασης δηλαδή της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής. Πώς θα περάσουν την προηγούμενη νύχτα, πώς θα ξυπνήσουν το πρωί, αν θα πάνε στις παραλίες, αν θα κάνουν την πρώτη καλοκαιρινή εκδρομή τους, αν θα ακούσουν κάτι την τελευταία στιγμή που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα τους στείλει στην κάλπη. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται εδώ και καιρό για παν ενδεχόμενο.

Στη Νέα Δημοκρατία ο πήχης είναι στο 33% των εκλογών του 2019. Αυτό το ποσοστό σε συνδυασμό με το εύρος της διαφοράς με τον δεύτερο, θα σημάνει για το κυβερνών κόμμα «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Αλλά απ’ αυτά που καταλαβαίνω, για τη ΝΔ δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα κι αν το ποσοστό πέσει στο 30% αρκεί να υπάρχει μία διαφορά ασφαλείας άνω των 10 μονάδων από τον δεύτερο. Στραβή θα λογιστεί αν το ποσοστό των ψήφων αρχίζει από 2 και η διαφορά είναι κάτω από 10 μονάδες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα βάψουν μαύρα αν καταφέρουν να πάρουν το ποσοστό των τελευταίων εθνικών εκλογών εκεί γύρω στο 17 με 18% και έχουν έτοιμη από τώρα την επιχειρηματολογία. Το κόμμα αλλάζει συνεχώς και σε αυτή τη μετάβαση μπορεί να χάνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους αλλά κερδίζει νέους. Στραβή για τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αν πέσει κάτω από το 15% και χάσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να λένε κατηγορηματικά ότι ο στόχος τους είναι η δεύτερη θέση, γνωρίζουν όμως ότι ακόμα και μία μονάδα να τσιμπήσουν από το ποσοστό της εθνικής κάλπης θα είναι διαχειρίσιμο με το επιχείρημα ότι οι άλλοι δύο μεγάλοι θα χάσουν μικρές ή μεγάλες δυνάμεις σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Για το ΠΑΣΟΚ πρόβλημα θα προκύψει αν είναι στα ίδια επίπεδα το ποσοστό του με τις Εθνικές εκλογές και η διαφορά με τον δεύτερο είναι καθαρή.

Τα υπόλοιπα κόμματα προσδοκούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους λόγω και της ιδιαιτερότητας της ευρωκάλπης ενώ ενδιαφέρουσα αναμένεται η μάχη που μπορεί να εξελιχτεί και σε εκλογικό θρίλερ για το ποια κόμματα όχι μόνο υπερβούν το όριο του 3% αλλά καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή από τα αδιάθετα υπόλοιπα του εκλογικού νόμου.

Όπως καταλαβαίνετε ίσως η εκλογική βραδιά ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κάποιους από την ίδια την προσέλευση στις κάλπες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.06.2024

Δημοφιλείς Απόψεις